Három házi likőr vendégváráshoz

A karácsonynak már-már elengedhetetlen tartozékai azok a házi készítésű likőrök, amelyeket a vendégjárás alkalmával kap elő a háziasszony a megfelelő lélektani pillanatban, hangulatoldásként. Ezeket még a legmegátalkodottabb antialkoholistáknak sem tanácsos visszautasítani, mert a család büszkeségei, többnyire titkos és jól bevált recept szerint készülnek, – és valljuk be, tényleg finomak, édesek, kellemesek (valamint legalább nyolcmillió kalóriát tartalmaznak, de hát a karácsony úgysem a diéták ideje).

Előfordulhat persze, hogy nekünk még nincs titkos és jól bevált karácsonyi likőr receptünk, ám ez semmiképpen sem maradhat így hosszútávon, ezért bemutatunk hármat, egy nagyon egyszerűt, egy kissé időigényesebbet és egy technikásat, hogy idén már legyen mivel villogni a rokonok és a barátok előtt.

Gasztrosznobok most csukják be inkább a szemüket: a likőrök alapjául szolgáló vodka kiválasztásánál nyugodtan búcsút inthetünk az egyébként minden más esetben nagyon helyes alapanyag-fetisizmusnak. Gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy milyen (tiszta, ízesítetlen) vodkát választunk a likőrhöz, az apró finomságokat úgysem lehet majd érezni az egyéb hozzávalók miatt.

Persze, ha attól érzik jól magukat, nyugodtan vegyenek drágát, de ha választani kell, inkább ne a vodkából csináljanak gondot, hanem a többi hozzávaló minőségéből, azokból viszont nagyon jó kell! Még egy tanács: ne ragaszkodjanak a habtejszínhez, mert még a végén a zsírtartalma beleáll az üveg nyakába, és csak evőpálcikával lehet kifúrni alóla az italt. Keressenek inkább valami 10-12 százalékos, tiszta kávétejszínt, ami semmi más összetevőt nem tartalmaz.  

20151128 095800



Fehércsoki likőr (több mint két liter lesz belőle, ezzel a mennyiséggel már nyugodtan nekivághatnak az ünnepnek)

Hozzávalók:
30 dkg fehércsokoládé
1 l tejszín
6 dl vodka
2 evőkanál vaníliakivonat vagy 1 rúd vanília

Az eljárás roppant egyszerű: a tejszínt fazékba töltöm, beleteszem a vaníliakivonatot vagy a vaníliarúd kikapart magjait, és a hüvelyt is utána dobom. Beletördelem a csokoládét, és addig melegítem, kevergetem, amíg teljesen fel nem oldódik benne. Ez után leveszem a tűzről, kicsit hagyom kihűlni, és hozzáöntöm a vodkát. Most jön a homogenizálás, amit botmixerrel oldunk meg, hogy a tejszínből és a csokiból származó zsírtartalom semmiképpen se álljon össze dugóvá az üveg nyakában.
Kész is a likőr, üvegbe töltjük és betesszük a bárszekrénybe. Hagyományosan szobahőmérsékleten kínáljuk, de hidegen is finom.

Narancsos csokilikőr karácsonyi fűszerekkel

Hozzávalók:
4 dl vodka
2 narancs lereszelt héja
2 dl tejszín
2 dl víz
2 evőkanál cukor
10 dkg tejcsokoládé
fél tk őrölt fahér
negyed tk. őrölt szegfűszeg
1 teáskanál vaníliakivonat

Lereszeljük az alaposan megmosott, kezeletlen (erősen ajánlott!) narancs héját, és beletesszük a vodkába. Összerázzuk. A tejszínt felmelegítjük, feloldjuk benne a csokoládét, hozzáadjuk a fűszereket, a vizet és a cukrot.
Hagyjuk kicsit kihűlni, majd hozzákeverjük a vodkát. Üvegbe töltjük, és félreállítjuk, adunk neki egy hetet, hogy összeérjenek az ízek, közben időnként összerázzuk. Ha kóstolás útján érettnek nyilvánítjuk (kb. egy héttel később) szép üvegekbe szűrjük.

Kókuszlikőr

Hozzávalók:
1 kókuszdió, amiben halljuk a lé kotyogását
2 dl víz
2 dl tej
1 evőkanál vaníliakivonat
2 evőkanál cukor
4 dl vodka

A kókuszdióval elég nehéz dolgozni, viszont megéri. Először meg kell fúrni valamelyik csíranyílást, hogy kinyerjük belőle a kókuszvizet, azután, ha szerencsénk van, egy-két jól irányzott kalapácsütés után már hozzá is férünk a gyümölcshúshoz. A kalapács éles felével próbáljuk úgy leütni a kalapját, mintha lágytojás lenne, tapasztalatom szerint ez a módszer a legcélravezetőbb.

A kókuszt kifejtjük a héjából, és nagyon apró darabokra vágjuk. Ezt türelmesen, lassú tűzön főzzük a víz, a tej és a kókuszvíz keverékében úgy egy órán át. A végén beletesszük a cukrot és a vaníliakivonatot (rudat) is.
Ez után levesszük a tűzről és kissé kihűtjük, hozzáöntjük a vodkát, majd üvegbe szűrjük.
Ha jól időzítünk, ebből maradni is fog karácsonyra, mivel a kókuszlikőrt még érlelni kell 1-2 hétig a hűtőszekrényben.

Egyszerűbb megoldás, ha eleve kókusztejet vásárolunk, ebben az esetben 4 dl-re lesz szükség, amit a cukorral és a vaníliával fel kell főzni, majd kihűteni, felönteni vodkával és üvegekbe szűrni. Az érlelést azonban így sem tudjuk megúszni.


Oszd meg másokkal is!
Érdekességek