Nézze meg a világ legkirályibb tiaráit!

Nemrég bemutattuk a világ tíz legdivatosabb hercegnőjét, ezúttal pedig a Northfoto képválogatásán felbuzdulva készítettünk egy összeállítást arról, hogy mi az eredete a királyi családok tulajdonában lévő mesébe illő fejdíszeknek és milyen gyakorisággal szokták őket kikérni a kincstárból. A hajtás után megnézheti, hogy  milyen tiarát visel többek között Katalin Cambridge-i hercegné, Caroline monacói hercegnő vagy Paula belga királyné.A szebbnél-szebb diadémokért kattintson!

1. Egyesült Királyság

A kollekció legértékesebb darabja: a Cartier Halo tiara, ami 739 briliáns csiszolású és 149 baguette csiszolású gyémánttal van kirakva.

Ki viseli: Katalin Cambridge-i hercegné

Részletek: Jelenleg közel 900 káprázatos gyémánt díszíti. Katalin hercegné az esküvője napján viselte először a tiarát, amihez szülei egy tölgyfalevelet és makkot ábrázoló gyémántfülbevalót rendeltek a Robinson Pelham Jewellers ékszerészeitől. A Cartier Halo Tiarát még a királynő apjának az anyja, az akkori Erzsébet hercegnő kapta ajándékba, aki továbbadta II.Erzsébetnek, mikor a királynő betöltötte a 18. életévét. De előfordult, hogy a királynő kölcsönadta az ékszert nővérének, Margit hercegnőnek és annak lányának, Anna hercegnőnek is az évek során.

A királynő rendszeresen viseli a Great Britain és az Ireland Tiarát is, de a kincstárban ott lapul még a Sapphire Tiara, valamint a The Grand Duchess Vladimir Tiara is. Természetesen Kamilla cornwalli hercegné sem maradt tiara nélkül, ő az 1911-ben készített Delhu Durbar tiarát viselte egy 2005-ben rendezett, norvég uralkodók tiszteletére adott fogadáson.

2. Görögország

A kollekció legértékesebb darabja: A Ruby Olibe Wreath tiara, amelynek olajfa koszorúját gyémánttal és mély vörös rubinnal kirakott levelek díszítik. A ragyogó diadémhoz természetesen passzoló fülbevaló és nyaklánc is jár.

Ki viseli: Anna-Mária görög királyné

Nagy becsben tartják még a Greek Emerald Parure néven futó, hatalmas smaragdkövekkel kirakott tiarát is, melynek története egészen az 1867-es évig nyúlik vissza. Érdemes megemlíteni az Antique Corsage tiarát is, ami több különböző királyi családban is megfordult az elmúlt években a svédektől a dánokon át a görögökig. Legutóbb például Tatiana Blatnik viselte, mikor hozzáment Miklós herceghez 2010-ben.

3. Dánia

A kollekció legértékesebb darabja: Pearl Poiré Tiara

Ki viseli: Margit dán királynő

A dán királyi tiaragyűjtemény nem olyan széles, mint a brit vagy a svéd, de azért a királynő sem panaszkodhat gyémántborítású, igazgyöngyökkel kirakott tiarájára, aminek eredete a 19. század elejére nyúlik vissza. Ezt és a Danish Ruby Parure Tiarát is Németországban készítették a királyi család számára. A diadémokat Frigyes dán királyi herceg felesége, Mária hercegnő is előszeretettel viseli a fontosabb összejöveteleken.

4. Románia

A kollekció legértékesebb darabja: Romanian Greek Key Tiara, amit hagyományos görög motívummal készítettek és gyémánttal, illetve platinával ékesítettek.

Ki viseli: Margarita von Hohenzollern-Sigmaringen más néven Margit román királyi hercegnő

Az eredetileg Oroszországból származó, egyedülálló diadém 1947-ben lett az ország tulajdona, és a szintén értékes Essex Tiarával együtt a bukaresti Elisabeta-palotában őrzik. Utóbbit a párizsi ékszerház, a Cartier készítette a hercegné 1996-os esküvőjére.

5. Spanyolország

A kollekció legértékesebb darabja: a 450 gyémánttal és 10 darab ausztrál gyönggyel kirakott, 18 karátos fehéraranyból készült Ansorena fleur-de-lys tiara

Ki viseli: Zsófia spanyol királyné

A súlyos fejdísz eredetileg Battenbergi Viktória Eugénia spanyol királynénak készült 1906-ban, de a jelenleg 76 éves királynénak van gyöngyökkel és gyémánttal díszített Cartier tiarája is. Természetesen a királyi család legtöbbet fotózott tagja, Letícia királyné sem éri be akármilyen tiarával, az újságíróból lett előkelőség 2004-es esküvői tiaráját, a Prussian Tiarát a német ékszerész, a Koch készítette a családnak.

6. Svédország

A kollekció legértékesebb darabja: az 1820-as években készült gyémántvirágokkal díszített ezüstből és aranyból készült Braganza tiara, aminek érdekessége, hogy 12,5 centiméter a magassága.

Ki viseli: Szilvia svéd királyné

Az impozáns és fenséges darabot Franciaországban készítették és I.Péter brazil császár második felesége ajándékozta a félig brazil származású Szilvia királynőnek. A jelenleg 71 éves Szilvia királyné megkoronázásának napján viselte először a világ egyik legszebb koronájaként számon tartott ékszert, de rendszeresen látható rajta állami ünnepségeken és családi esküvőkön is.

Viktória svéd hercegnőnek sincs oka a panaszra, ő egy egyedülálló kék ametiszt tiarában és egy 1809-ben készült Cameo Tiarában szokott mosolyogni a rendezvényeken. Utóbbit ráadásul Napóleon rendelte feleségének, Jozefina francia császárnénak. Viktoria hercegnő esküvője napján viselte 2012-ben Stockholmban.

7. Luxemburg

A kollekció legértékesebb darabja: Luxembourg Empire Tiara

Ki viseli: Mária Terézia luxemburgi nagyhercegné

A világ egyik legszebb tiarájának kikiáltott darab roskadásig van gyémántokkal, így nehéz megmondani pontosan, hogy hány gyémántot is foglaltak a 19. század elején készített impozáns fejdíszbe. Csodálatos tiarát villantott Claire hercegnő is 2013-ban, amikor hozzáment Félix herceghez. A 19. század közepén készült szőlőlevél-dizájnt követő tiarát Mária Terézián is gyakran látni a különféle puccos eseményeken.

8. Hollandia

A kollekció legértékesebb darabja: A gyémántokkal valamint hat kisebb és egy nagyobb gyönggyel kirakott Antique Pearl Tiara

Ki viseli: Maxima hercegnő

A visszafogott, viszont annál szebb tiarát eredetileg Anna holland királynő viselte az 1900-as években, de megfordult már olyan svéd uralkodók fején is az elmúlt években, mint Beatrix királynő vagy Magdolna hercegnő. Maxima hercegnő egyébként jópár tiara közül választhat, említésre méltóak még a Ruby Mellerio tiara, a Mellerio Sapphire tiara és a Dutch Emerald tiara, ami szerintünk a legszebb a felsoroltak közül.

9. Norvégia

A kollekció legértékesebb darabja: Az Edward korabeli Daisy tiarát állítólag a londoni Garrards ékszer manufaktúrában készítették, de úgy tűnik, hogy tökéletesen megfelel a minimalista norvég elvárásoknak is.

Ki viseli: Mette-Marit norvég királyi hercegné

A csipkézett szélű fejdíszt az esküvője napján viselte először a hercegné, de az a pletyka járja, hogy Cate Blanchett kölcsönkérte tőle az 1999-es Az eszményi férj című film forgatására. Legalábbis valami nagyon hasonlót viselt a színésznő is a filmben. A királyi család kincstárában őrzik még Jozefine császárné Emerald Tiaráját, valamint Szonja norvég királyné lila ametiszttel kirakott tiaráját is.

10. Jordánia

A kollekció legértékesebb darabja: az extravagáns Cartier tiara, ami olyan hatást kelt, mintha lebegne a királyné fején

Ki viseli: Ránija jordán királyné

Természetesen a közel-keleti előkelőségek sem vetik meg a luxusékszereket, így Ránija férje, II.Abdullah jordán király is előszeretettel ajándékoz feleségének Cartier ékszereket és fejdíszeket, aminek köszönhetően a Forbes által a világ 81. legbefolyásosabb nőjének kikiáltott Ránijának többek között még egy Boucheron bracelet tiara is a tulajdonában van. A Bambi-díjjal kitüntetett királynénak egyébként nemcsak ékszerei, de saját YouTube csatornája is van, amit nemes céljai és a nagy látogatottság miatt első YouTube díjjal is jutalmaztak a közelmúltban.

11. Belgium

A kollekció legértékesebb darabja: A 631 darab apró gyémánttal kirakott, klasszikus görög formát követő, babérkoszorú formájú Laurel Wreath, ami ráadásul igény szerint nyaklánccá is alakítható.

Ki viseli: Matilda hercegnő és Paula belga királyné

A csinos babérkoszorú pontos eredete sokat vitatott, de annyi biztos, hogy 1999-ben ezt viselte Matilda hercegnő, mikor hozzáment Fülöp herceghez. A tiarát egyébként szinte minden jeles alkalommal kikérik a királyi család hölgytagjai a kincstárból, ezt viselik hivatalos állami rendezvényeken és családi összejöveteleken is. Nekünk egyébként jobban tetszik a család tulajdonában lévő, art deco stílusú Queen Elisabeth Diamond Bandeau fejdísz.

12. Monaco

A kollekció legértékesebb darabja: a körte formájú gyönggyel díszített, fehérarany és platina Cartier tiara

Ki viseli: Charlotte hercegnő és Karolina monacói hercegnő

A Párizsban készült Cartier Pearl Drop tiarát Charlotte hercegnő kapta ajándékba férjétől, Pierre de Polignac gróftól és először az esküvőjük napján mutatkozott benne a nyilvánosság előtt. Charlotte és Karolina viszonylag ritkán lépnek utcára efféle csecsebecsékben, ahogy csak jeles alkalmakkor veszik elő a családi kincsként számon tartott Brunswick tiarát is, amit még Grace hercegnő hagyott örökségül és ami Jozefine császárnő ékszer kollekciójának a részét képezte.

13. Malajzia

A kollekció legértékesebb darabja: a gyémántból és platinából készült Gandik Diraja, amint több hagyományos maláj motívum is található

Ki viseli: Haminah Hamidun

A malájok egyik legjelentősebb királyi kincsét 1984-ben újították fel, miután az 1953-ban született uralkodó számos országban tiszteletét tette a stílusos tiarában.

14. Lichtenstein

A tiara a Habsburg Fringe Tiara nevet viseli, ami azért is meglepő, mert ez a tiara nem része az egykori ausztriai császári család ékszergyűjteményének, mivel a lichtensteini hercegi család tulajdonában van és általában Zsófia bajor hercegnő pózol vele a királyi esküvőkön és állami összejöveteleken.

Oszd meg másokkal is!
Mustra