Fájóan drága Kanye West csöves kollekciója

Kanye West tervezői karrierjével szeretünk foglalkozni, mert nagyon szórakoztató, hogy mennyire komolyan veszi magát ahhoz képest, hogy milyen használhatatlan harisnyaruhákat tervez. Annyira biztos önmagában, hogy a béna tréningeket és leggingseket kétszer is bemutatta (oké, ez már rosszindulat, valójában már két kollekción túl van) és valószínűleg tényleg elhiszi, hogy azért születtek kellemetlen kritikák a ruháiról, mert diszkriminálják a divatvilágban.

Most újabb mérföldkőhöz érkezett a Yeezy X Adidas Originals, ugyanis október 29-én került boltokba az első sorozat, azaz a Yeezy 1, vagyis az őszi-téli eresztés, amit még tavasszal nézhettünk meg a kifutón. És épp hatalmasat szakít a divatvilághoz dörgölőző sportmárka és a rapper a túlárazott rongyokkal. Ugyanis az elvakult rajongók tömött sorokban vártak a Barney's előtt, hogy bejussanak, és elszórják havi fizetésüket tréningre, emellett az online boltokban is hatalmas volt a forgalom, a Ssense-en már csak pár darab maradt, a Barney's honlapja lassan kiürül, a Mr.Porter meg már üresen kong...

Egy különösen csúnya konyhásnénicipőt idéző bakancs csak potom 600 dollár, vitték is, mint a cukrot, egy kinyúlt atléta 180 dollár, egy kabát 3800. Kedvencünk a 2600 dolláros, patkányrágta pulóver, amit még egy kilós turkálóban sem venne meg senki, hisz rongyos. Átváltva ez 676 ezer forint: ennyi pénzből már tök normálisan fel lehetne öltözni – de akár kocsit lehet kapni –, érthetetlen, mivel tudja Kanye West úgy kimosni tömegek agyát, hogy ilyen és ehhez hasonló rongyokra spóroljanak.

Sok fiatal akár 2-4 ezer dollárt (563.000-1.126.000 forint) is elszórt Kanye cuccaira, többet, mint amennyit egy hónap alatt keresnek – a vásárlók többsége nagy rajongója a rapper zenéjének, és kevesen unták meg a hidegben várakozást. Merthogy órákig álltak sorba nyitásig a Barney's előtt, hogy tuti övék legyen valamelyik ikonikus darab az első Yeezy kollekcióból. Az elégedett vásárlók és elvakult rajongók mellett azért volt pár kritikus hang is, sokan nem átallották kinevetni Westet, hogy ilyen sokat kér a kopottas göncökért: tényleg, ki a fene akar fakó tréninget venni 800 dollárért (225 ezer forint)?

Az külön poénos, hogy az Adidas honlapján az áll, hogy a kollekció az "egyetemességet és időtlenséget élteti", mikor annyira nem lehet "egyetemes" egy olyan trend, amit az emberek többsége nem tud megfizetni. Twitteren döntik is a savat rendesen Westre, általában az árakkal van kapcsolatban az anyázás. Arra, hogy a holmik valójában milyen nyomorultul néznek ki, már nem is jut szó. Egyébként West azt nyilatkozta, nem is ő tehet a túlárazásról, hanem az Adidas: "Én nem akarom, hogy limitáltan legyen hozzáférhető a kollekció. Ezt a cég tette, és annyi emberen szeretném a ruháimat viszontlátni, amennyin csak lehet! Nem én akartam, hogy 350 dollárba kerüljön egy ruha" – nyilatkozta a Power 105 reggeli műsorában.

Egyébként az Adidasnak abból a szempontból igaza van az egyetemességgel, hogy ha nem ragaszkodunk a Yeezy feliratú címkéhez, bárhol vehetünk fillérekért hasonló ruhákat használtan, vagy kicsit több pénzért újan. Lógós tréninggatyákat a hipermarketekben is osztogatnak párezerért, de a H&M-ben is hatalmas a választék. Apropó, H&M: ott nemsokára eszelősen drága a H&M x Balmain cuccokért fogják egymást taposni az emberek, jó hír, hogy azok már egész olcsónak tűnnek West kollekciójához képest. Micsoda szerencse.

Oszd meg másokkal is!
Mustra