Öltözzön autómosókefének!

A napokban Milánóban is megtartották a 2016-os tavaszi-nyári kollekciók bemutatóját. Az olasz divatfővárosban felvonultatott kreációk láttán nyugodtan fellélegezhetnek azok, akik egyáltalán nem értettek egyet azokkal a trendekkel, amiket a divatroadshow előző, New York-i és londoni állomásain mutattak be a luxusmárkák. Nézze meg a hajtás után, hogy milyen hordható és elegáns ruhákban töltjük a nyarat a Lagerfeld vezette Fendi, Giorgio Armani, vagy a Dolce & Gabbana tervezőpárosa szerint!

A Fendi leszámolt a retro stílussal

„Nincsenek utalások, elvégre a retrónak már leáldozott, nem?” – jegyezte meg Karl Lagerfeld, aki Silvia Venturini Fendivel karöltve immár több mint ötven éve tervezi a világ egyik legdrágább divatházának kollekciót. A minőségi szőrmében és bőrben utazó római divatház egy jó értelemben véve szokatlan kollekcióval rukkolt elő a szezonban, legalábbis ez lehet az egyetlen lehetséges magyarázat a korall színeket kapott bőr játszósruhákra, az avantgárd kiegészítőkre, a nyolcvanas éveket idéző puffos ujjmegoldásokra és a magasított, de mégsem viktoriánus stílusú nyakrészre. A javarészt fehér, fekete, piros, rózsaszín, olajzöld és kék árnyalatú, mainstreamet messziről elkerülő kollekcióból szerettük a rattan kosárfonás technikával készült darabokat, a magasított derekú nadrágokat, a kígyóbőr kiegészítőket és a fiatalos bőr overálokat.

Autómosó couture a Moschino shown

Jelenleg senki nem csinál Milánóban olyan szórakoztató showt, mint Jeremy Scott a Moschinónál. De hát is miért is ne rendeznének ilyen provokatív és humoros bemutatókat, ha a tervezőnek köszönhetően ilyen jól megy a divatház szekere, nem igaz? A neonfényekkel és közúti jelzőtáblákkal telepakolt, autómosóvá átalakított kifutót uralták a vizuális szójátékok valamint a királyi család egyik kedvenc kalaposa, Stephen Jones egyedi fejfedői, melyek kiválóan reflektáltak a Chanel stílusú, fényvisszaverő szalagos kosztümökkel – írja a Vogue.com kritikusa, aki szerint a New York-i tervező a Balenciaga és Thierry Mugler munkásságából is inspirálódott a tervezés során. A bemutatóról, – melynek első sorában nem más ült, mint a Fiat szerencsés örököseként és nemzetközi playboyként ismert Lapo Elkann – szerettük a vidám mintás egyrészes fürdőruhákat, a fiatalos táskákat, a sárga és fekete színekben úszó szatén kisestélyiket, viszont abban már nem vagyunk olyan biztosak, hogy autómosókefének is beöltöznénk a következő szezonban.

Újragondolta a hagyományos értelemben vett klasszikusokat a Prada

Miuccia Prada és a márka kreatívtervezője, Fabio Zambernardi jól láthatóan nagyon is tisztában vannak azzal, hogy mire van szüksége a fiatal hollywoodi művészvilágnak, akik várhatóan jövőre is Pradában járnak majd a tavaszi-nyári szezonban megtartott díjátadókra, kerti partikra és esküvőkre. A nyári ruhákra nyomokban emlékeztető, de hordható darabok közül nagy kedvenceink voltak az innovatív megoldású, ezüsttel és arannyal bevont cipők, az organza kosztümök, a különböző, tweed, bőr és velúr anyagból készült blézerek, a függőleges csíkokat kapott átmeneti kabátok, de a gazdag kamaszlányok garantáltan mókásnak találják majd a karácsonyfadíszre emlékeztető fülbevalókat is a következő szezonban. Már csak az a kérdés, lesz-e olyan stylist, aki címlapfotózásra is mer Pradát vinni, vagy az idei húzásával egy időre valóban leírta magát a márka a nagyobb lapok szemében?

Nosztalgia a Dolce & Gabbana kifutóján

Úgy tűnik, hogy a szicíliai tervezőpáros idén sem tudott elszakadni a szicíliai történelem és Olaszország dicsőítésének témájától. "Nem hiszünk már benne, hogy a divatnak a trendekről kell szólnia. Mi az érzelmeinket szeretnénk átadni a közönségnek. Ezúttal azoknak a külföldi turistáknak a szemével gondolkodtunk, akik a második világháború után elárasztották az országot. Az ide érkezők akkor olyan kis helyi butikokat fedeztek fel, ahol hímzett szoknyákat, illetve nyári ruhákat, szandálokat és szalmakalapokat árultak, amikkel az olasz nők lepték meg magukat a megszorítások idején. Ebben az időszakban jöttek létre az első butikok. Szerintünk ez a pillanat volt az olasz divat kezdete, ami részben a külföldieknek is köszönhető, mivel időnként az olaszok nem értékelik azt, ami körülveszi őket” – mondta Domenico Dolce a divatház tavaszi-nyári kollekciójáról, ami valóban tele lett pakolva citrom, narancs és paradicsom formájú fejdíszekkel és fülbevalókkal, arannyal bevont faklumpákkal és kristályvirágokkal kirakott hatalmas napszemüvegekkel. Egyébként nem a Dolce & Gabbana az egyetlen olyan olasz divatház, melyet mostanában erősen foglalkoztat hazája öröksége, mivel hasonló volt a vezérfonal nemrég a Gucci, valamint a Valentino háza táján is.

Válságban a Marni?

Színekben és mintákban erős, nőbarát márkaként szerzett magának hírnevet a Marni, így semmi meglepő nincs abban, hogy a márka tervezője, Consuelo Castiglioni ezt a kollekciót is bőven ellátta narancs, piros, dohánybarna, mélyzöld, tojássárga, élénkkék, valamint kagylórózsaszín árnyalatokkal. De úgy tűnik, hogy ezúttal már nem volt elég a kecses tunikákra rányomott óriási levélnyomat a sikerhez, mivel a kollekció láttán leginkább szorongani kezdtünk, hogy mégis milyen érzés lehet ezekben a neomodern hatású félig ruhákban eltölteni egy napot? A vaskos acetát fülbevalókról és karkötőkről már nem is beszélve. Bár nehezen tudjuk elképzelni ezt a márkát a sajátos minimalista stílusa nélkül, de úgy tűnik, hogy mikor Castiglioni még ennél is letisztultabb vonalakban gondolkodik, akkor a vásárlók abban a pillanatban valamivel többet akarnak. A közönségsiker elmaradt, de nekünk azért tetszettek a hentesköpeny szerű kötényruhák, a túlméretezett necchálóból készült ruha, a félig flitteres ruha, valamint a minőségi táskakollekció.

Ünnepi hangulat Giorgio Armaninál

Az idén negyvenedik születésnapját ünneplő divatház egy olyan profi kollekciót mutatott be Milánóban, mint ami a 81 éves tervezőtől elvárható. Sőt, Armani, aki a Forbes olasz milliárdosainak listáján az elkelő harmadik helyen szerepel, még egy csecsemőkori fotót is kivetített magáról a bemutató alatt. A dizájner ezúttal a piros színt tette a középpontba a tervezés során, de meghatározó szerepet kaptak a lángvörös, a lilásrózsaszín színek is a megszokott éjkék, jégkék, szürke és fehér árnyalatok mellett. A kifogástalanul összeállított kollekcióból szerettük a piros,fehér és kék színű csíkos szövetkabátot, az organza pantallókat, a vörösszőnyeges estélyiruhákat és az ezüstös szürke, rövidnadrágos kosztümöket. Nézze meg az óriásgalériában, hogy mit terveztek a nyárra az olasz divatházak!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra