Marilyn Monroe nullás méret lenne

Ugye ön is hallotta már, hogy Marilyn Monroe, a tökéletes idol 40-es ruhákat hordott? Max Galka, New York-i író imádja a grafikonokat, így aztán csak idő kérdése volt, hogy készítsen egyet az egyre hízó amerikai nép ruhaméret-változásairól, ráadásul Galka táblázatai többek közt is azt bizonyítják, hogy a 12-es (európai méretezésben 40-es) méretűként emlegetett Marilyn Monroe valójában egyáltalán nem 12-es ruhákat hordana manapság, hanem dupla nullásat, merthogy 1958-ban még sokkal kisebb volt a méretezés.

Monroe dereka 22 és 25 inch, azaz 56 és 63 centi között, mellbősége 34 és 37 inch, azaz 86 és 94 centi között mozgott. Ez 1958-ban azt jelentette, hogy Monroe 8-as és 12-es ruhákat hordott, azaz európai méretezés szerint akkor 36-os és 40-es ruhákat hordott a színésznő – írja a Daily Mail. Az 56 centis derékbőségre manapság dupla nullás ruhákat kell venni, elképesztően kicsi, európai számmal 28-as méretet, amit nem is jelölnek a legtöbb mérettáblán (és nem is lehet kapni, a legtöbb boltban 34-es vagy 32-es a legkisebb méret).

Fenti grafikonokon elég jól megfigyelhető a ruhaméretek növekedése: 1958-ban a 8-as méret még 23 inches (58 centi) derekat jelentett, ma meg ugyanez a szám 30 inches (76 centi) derekat takar. Galka szerint a méretezés elcsúszásának oka, hogy az amerikaiak egyre nagyobb mértékben és egyre szélesebb körben túlsúlyosak, 1960-ban egy átlag amerikai nő 63 kiló volt, 2010-ben már 75 kiló – még több adatot talál a Metrocosm-com-on.  

Fotó: Archive Photos / Europress / Getty
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.