Akkor és most: flitteres focistamez a 60-as években és napjainkban

Geoffrey Beene klasszikusa
Geoffrey Beene klasszikusaFotó: Met Museum

Úgy tűnik, hogy Tom Ford nemcsak olyan klasszikusoktól szeret inspirációt meríteni, mint Pierre Cardin, hanem előszeretettel tiszteleg hazája legnagyobb nevei előtt is. Legalábbis ez derül ki 2014-es őszi-téli kollekciójából, melynek egyik legfelkapottabb darabja az a flitteres, focistamezre emlékeztető estélyi ruha volt, melyet eredetileg az egyik leghíresebb New York-i tervezőként számon tartott Geoffrey Bene tervezett még 1968-ban – hívja fel a figyelmet az azonosságra a partnouveau.com.

Fordot persze valahol megértjük, az elmúlt időszakban valóban nagy népszerűségnek örvendtek az efféle „sportos” cuccok a divatházak kifutóin, míg a Chanel luxus-edzőcipőkben gondolkodott Párizsban, addig New Yorkban Alexander Wang, Londonban pedig Mary Katrantzou járatta csúcsra a sportos vonalat. A 2004-ben elhunyt Beene és Ford munkája között csupán annyi a különbség, hogy az egyszerű, kényelmes és elegáns viseletekre nagy hangsúlyt fektető Beene 71-es számmal látta el kreációját, Ford pedig a születési évének dátumát, a 61-est és saját nevét applikálta rá a flitteres ruhájára.

Ezt tervezte Ford 2014 őszére
Ezt tervezte Ford 2014 őszéreFotó: Catwalking / Europress / Getty

Geoffrey Beene egyébként 1963-ban alapította saját nevén futó márkáját New Yorkban, majd egy évvel később megkapta az egyik legrangosabb elismerést, a Coty American Fashion díját, melynek köszönhetően első kollekciója a Vogue címlapján landolt. Az egyik legtöbbet díjazott dizájner a hetvenes években azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy olcsó pulóver- és farmeranyagokból készítette el estélyi ruháit, táskáinál pedig ugyanazok a sziluettek köszöntek vissza, mint a couture vonalánál. Beene volt egyébként az egyik első olyan amerikai tervező, aki 1976-ben Milánóban is bemutatta kollekcióját, ügyfelei közé olyan ismert divatrajongók tartóztak, mint például Pat Nixon, Nancy Reagan vagy Faye Dunaway, de karrierje kezdetén a Beene-háznál gyakornokoskodott Kay Unger, Alber Elbaz és Doo Ri Chung, akik hála a tervezőzseni iránymutatásának, mára a világ legismertebb tervezői közé tartoznak.

Mustra