Tökéletes nyári desszert a gyümölcsrizs: jól behűtve jólesik elkanalazni uzsonnára vagy elnassolni főétkezés után. Most kicsit csavartunk a klasszikus változaton: ezúttal csoki került a gyümölcsrizshez.
Mi étcsokoládét használtunk, de édesszájúak tejcsokival vagy akár fehér csokival is kipróbálhatják. A csokis gyümölcsrizs tetejére meggyet halmoztunk, de akár málnával is érdemes kipróbálni!
A bolti dobozos gyümölcsrizsek helyett jó alternatíva a házi verzió, a hat adag kevesebb pénzből kijön, és nem kell telerani aromákkal és adalékokkal, hogy finom legyen.
Hozzávalók 6 adaghoz:
200 g risotto rizs (arborio)
kb. 8 dl tej
fahéj ízlés szerint
kb. 6 ek. nádcukor
100 g étcsokoládé
3 dl hideg habtejszín
kb. 300 g magozott meggy vagy málna (lecsepegtetett kiolvasztott mirelit, vagy konzerv is jó)
1. A rizst, a tejet és a fahéjat egy lábasba kimérjük, és alacsony tűzön, gyakran megkeverve addig főzzük, míg a rizs meg nem puhul, be nem szívja az összes tejet, és sűrűvé nem válik.
2. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a nádcukrot és az apróra vágott étcsokoládét. Hagyjuk kihűlni, közben néha átkeverjük.
3. A jól behűtött tejszínt habbá verjük, és két részletben a csokis rizshez forgatjuk.
4. A csokis rizst poharakba kanalazzuk, majd a kiolvasztott mirelit gyümölcsöt a tetejére halmozzuk. A meggyet 2-3 ek. nádcukorral pár perc alatt át is forralhatjuk, míg egy kevés levet ereszt, így szaftosabb lesz a csokis gyümölcsrizs.