Végre megtudhatja, melyik a legjobb enyhe ásványvíz!

Sokan nem értik, hogy miért jó enyhén szénsavas vizet inni, ők valószínűleg nem is fogják érteni ezt a tesztet. Akik viszont szintén fanatikusak, azoknak nagyon hasznos lesz. „A legnagyobb baj ezekkel a vizekkel, hogy nem nagyon lehet őket félliteres kiszerelésben kapni, így ha beülök valahova ismerősökkel, mindig kérek egy szénsavas és egy mentes vizet is, aztán jól összeöntöm a kettőt. Így kapok a zöld kupakoshoz hasonlót - mondta egyik kollégám, aki rajong a zöld kupakos vízért. 

MG 0519

Van értelme az „enyhe” ásványvíznek?

Aztán persze ott van a másik oldal, akinek hiába magyarázná az „enyherajongó”, hogy mennyire jó az alig szénsavas víz, a dark side sosem értené a lényegét: „Soha nem értettem ki és miért vesz enyhe vizet. Nekem ez mindig teljesen vállalhatatlan problémának tűnt, hiszen ha nem szereti a szénsavasat, akkor ne vegyen szénsavasat. Ez olyan, mintha azt mondanám vendégségben, hogy nekem sajnos túl forró a leves, jó lenne ha főznének egy másikat. Vidéki vagyok, nálunk az emberek várnak nagyjából 3-5 percet, addig kimegy belőle egy csomó szénsav, vagy egyszerűen nem isznak szénsavasat, ha nem szeretik, ez ilyen egyszerű. Ezek az enyhe vizek tök olyanok, mint amilyennek elképzeltem: állott szénsavas víz.”

Igaza van?

A vizeket nem tudományos módszer alapján vizsgáltuk, bár megkérdeztük a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetséget arról, hogy mitől lesz enyhe egy víz: „Az ásványvizekre érvényes jogszabály (65/2004. IV. 27.) FVM-ESZCSM-GKM rendelet) nem tartalmaz a szénsav tartalomra vonatkozó előírást, csak annyit, hogy a címkén utalni kell a szénsavtartalomra. A vonatkozó uniós jogszabály átvételével készült rendelet hatályba lépése előtt magyar szabvány határozta meg az ásványvizekre vonatkozó előírásokat. Ez a szabvány tartalmazta azt, hogy a szénsavval dúsított, illetve a szénsavval enyhén dúsított ásványvíznek mennyi szén-dioxidot (szénsav a vízben oldott szén-dioxid) kell tartalmaznia. Ez az előírás már nem érvényes, de a gyártók jelenleg is ennek alapján készítik termékeiket, tehát kb. annyi szén-dioxidot tartalmaznak, mint amennyit a korábbi szabvány meghatározott.” - tudtuk meg dr. Bikfalvi Istvánnétól, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkárától.

Plusz, megkérdeztük az egyik legnagyobb hazai ásványgyártót is a témában: „Az enyhén szénsavas vizekre nincs pontos definíció. Általában az tekinthető enyhén szénsavas víznek, amelyben már érezhető szénsavtartalom van. A Szentkirályi gyakorlatában a 3 g/l szénsavmennyiséget tekintjük irányadónak a saját enyhén szénsavas termékünk tekintetében, erre törekszünk gyártáskor.” mondta el a Díványnak Dr. Németh József, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. minőségbiztosítási igazgatója.

Nos, ami fontos volt a teszten: melyik víz állja meg a helyét az enyhe – tehát szénsavas, de nem erősen buborékos – vizek között. Ami a legtöbb víznél feltűnt, hogy nagyon hamar kimegy belőlük a szénsav, és utána meg olyan ízük lesz, mintha már napok óta érleltük volna őket egy pohárban az asztalon. Pedig valamennyi palackot közvetlenül a teszt előtt nyitottuk ki, és a kóstolással sem vártunk.

A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, rengeteg termék végzett a középmezőnyben, és kettő volt igazán kellemes élmény. Ha ön is bizonytalan volt benne, hogy melyik a legjobb közepesen szénsavas víz, most megtudhatja a hajtás után!

Utolsó helyezett: Auchan tuti tipp, (Pannon-Aqua), 7,5 pont

És igen, sajnos sikerült találnunk olyan palackozott vizet, ami leginkább az állot vízre hasonlít. Bónusz infó: 43 forint litere, ami pontosan annyi, mint a Mizse víz ára amelyik negyedik lett, a lidlös víz meg olcsóbb is, amelyik szintén negyedik lett. Nyilván nem akarjuk lebeszélni erről a vízről, de ha önnek sem jön be, adjon egy esélyt a többinek is!

MG 0512
„Ebben szinte semmi szénsav nincs. Mivel én a menteset szeretem, nekem tetszik, de szerintem aki zöldet vesz, nem ezt az élményt keresi.” „Ez meg pont olyan, mint amit kint hagynak a napon kinyitva.” „Ez szerintem 2 napja áll itt.” „Nos, ez a tipikus esete annak, amikor egy sima savas vizet kint hagysz az asztalon a pohárban több napra. Szörnyű.”

Tizedik helyezett: Tesco aquarius (2 l), 9 pont

Rögtön az auchanos után jöhet is a másik vállalhatatlan „zöld” víz, ami hasonló élményekkel örvendeztette meg a csapatot: véletlenül került csak bele pár szénsav-buborék, de az is a fáradt fajtából. 

MG 0506
„Ilyet nem akarok többet inni.”„A szénsav hiányzik belőle, csak az a baj.” „Ez is olyan, mint a 2-es: napon kinyitva hagyott. (Auchan tuti tipp - a szerk.)” „Alig szénsavas, pedig kinézetre olyan, mintha sok bubis lenne. Elég megtévesztő.”

Kilencedik helyezett: Zafír (Aldi saját márkás), 10,5 pont

Legtöbbünk a fura utóízre panaszkodott ennél a víznél, de persze a szénsav-aránnyal is voltak gondok. Nem ez lesz a kedvencünk az tuti.

MG 0510
„Kristályvíz-íze van, nekem nem az esetem, de szerintem ebben a műfajban ez jó.” „Fura utóíze van.” „Abszolút gyenge.” „Ennek egy kicsit az íze is furcsa és ez is inkább szénsavas, mint szénsavmentes.” „Ez is tök olyan, mint a 6-os (Tescós víz - a szerk.), szénsavasnak tűnik, és közben meg nagyon nem az.”

Hetedik helyezett: Szentkirályi, 11,5 pont

Maga a víz ízre természetesen nem rossz, csak a kollegák szerint köze sincs a zöld színnel jelzett enyhén savas vizekhez, ugyanis többek szerint simán elmenne kéknek, azaz erősen szénsavas víznek, viszont olyan kollega is akadt, aki szerint meg túl karcsú. 

MG 0502
„Nem kapar torokban, de szájban van egy kis buborék.” „Ez miért zöld, miért nem kék? Annak nem lenne rossz, de ezt most nem láttam jönni.” „Ez konkrétan szúr. De nem úgy mint ami nagyon szénsavas, hanem mint mikor megráz az áram.” „Enyhén szénsavas, még az enyhébbnél is enyhébben, de azért finom. Mondjuk sokkal jobb lenne, ha nem fukarkodtak volna annyira a szénsavval.”

Hatodik helyezett: Spar verde, 13,5 pont

Kiábrándultunk a SPAR vizéből is, mert az oké, hogy felbontás után még akár jó is lehetne, de pár perc elteltével az összes szénsav elhagyta a vizet, mintha csak arra vártak volna, hogy a kupak levétele után azonnal elslisszolhassanak a palackból. Szóval nem csak a pohárba öntött víz lett szénsavmentes, de ami a palackban volt, az is. És igen, tök jól visszacsavartuk a kupakot, úgyhogy nem ez lehetett a probléma. 

MG 0521
„Ez szinte szénsavmentes. Gondolom senki nem ezért vesz zöld vizet, de ki tudja...” „Nem tudom megfogalmazni, olyan üres :(.” „Ez az utolsó, és még mindig nem értem mire jók az ilyen vizek. Ezzel az erővel ihatnék szénsavmenteset is.” „Ebben nincs is szénsav!”

Hatodik helyezett: Kékforrás aquarius (Penny saját márkás), 13,5 pont

Simán befér a középmezőnybe a pennys víz, viszont ennek is van egy óriási hibája: gyorsan kimegy belőle a szénsav.

MG 0501
„Hát, a franc se érti ezt a műfajt, de ha valakinek ez kell, hát ez olyan közepeske.” „Ok, eddig ez a kedvencem.” „Ez is szúrós, pedig nincs benne szénsav.” „Az íze kicsit savanykás, mondjuk nem kifejezetten rossz, de mivel gyorsan kimegy belőle a szénsav, nem ajánlom.”

Negyedik helyezett: Saguaro enyhe (Lidl saját márkás), 14 pont

Megosztott negyedik helyezett lett a lidlös és a Mizse víz, abszolút középkategóriások. A lidlös talán savasabb, mint amilyennek egy enyhe víznek lennie kell, de legalább az íze jó.

MG 0513
„A számban pezseg kicsit, torokban viszont nem szúr. Mivel nekem jó, gondolom másnak karcsú.” „Ez túl savas, nem finom.” „Gondolom ilyen az etalon. Csak egy kicsit szénsavas de még sincs poshadt hatása.” „Kicsit savasabb, mint amilyennek lennie kellene, viszont még nem szúrósan. Ilyen apró, nem annyira szúrós buborékok vannak benne. Érdekes.”

Negyedik helyezett: Mizse természetes ásványvíz, 14 pont

Kinézetre nagyon szénsavasnak tűnik, viszont ez csak valami érzéki csalódás lehetett, ugyanis a vízből jó gyorsan kiszállt minden buborék. Az íze viszont jó, és ez sokat dobott rajta.

MG 0496
„Érdekes, ebben ilyen pici, selymes alig-buborékok vannak.” „Ez is finom, az a tipikus "semmi különös, de legalább nem rossz".” „Gigantikus méretű buborékokkal van tele, viszont nincs benne szénsav.” „Nem sok szénsav van benne, fura érzés.”

Bronzérmes: Theodora enyhe, 15 pont

Végre el is érkeztünk a harmadik helyezetthez, ami „csak” 10 ponttal kapott kevesebbet, mint a maximálisan elérhető pontszám. Állítólag hasonlít a Mizse vízre, ez többeknek is feltűnt és csak 1 ponttal verte le, ami nem számottevő. 

MG 0508
„A mezőnyhöz képest erősen bubis, aki ezt keresi, annak jó.” „Mint a 9-es. (Mizse víz - a szerk.)” „Állott szóda.” „Nekem a 9-re hasonlít borzasztóan (Mizse víz - a szerk.), alig savas, de az íze nem rossz.”

Ezüstérmes: NaturAqua, 17,5 pont

A „zöldvíz” fanatikus munkatársunk szerint, ez, és a nyertes Nestlé nagyon jó zöld víz, pont ilyennek kellene lennie az enyhe vizeknek. Ha az eredményeket nézzük, hasonlóra jutottak tesztelőink is.

MG 0516
„Ez szerintem jó, kicsit szúrós, de nem brutál.” „Nem tudom, miért, de vasat érzek benne (aztán gondolom, ahogy ismerem magam, nincs benne semmi :DD)” „Ez egy finom szénsavas víz.” „ÚÚÚÚÚ, ez nagyon jó! Könnyű és finom víz, ráadásul pont jó a szénsav aránya!”

Aranyérmes: Nestlé Aquarel enyhe, 19,5 pont

Köszönjük, hogy végig tudta olvasni ezt a tesztet, a Nestlének meg gratulálunk!

MG 0504
„Se nem bubis, se nem sima, ez tényleg olyan középutas.” „Nagyon apró buborékok vannak benne, az a fajta, ami csikizi a számat.” „Ebben nagy buborékok vannak és pont határeset, hogy ne kezdjek el panaszkodni, hogy ez már tutira két órája ki lett öntve a pohárba.” „Ez a tökéletes „zöld” víz. Nem maróan savas, nem is sima víz, tényleg enyhe, az íze is kellemes, bár egy kicsit „nehézkes” a víz.”
 
 
Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (Ft/l) Pont (max. 25) Itt vettük
Nestlé Aquarel enyhe
79 53 19,5 Tesco
NaturAqua  109 73 17,5 Tesco
Theodora enyhe 115 77 15 Tesco
Mizse természetes ásványvíz 64 43 14 Tesco
Saguaro enyhe (Lidl saját márkás) 55 37 14 Lidl
Kékforrás aquarius (Penny saját márkás, akciós) 55 37 13,5 Penny Market
Spar verde 79 53 13,5 SPAR
Szentkirályi 115 77 11,5 Tesco
Zafír (Aldi saját márkás) 55 37 10,5 Aldi
Tesco aquarius (2 l) 59 30 9 Tesco
Auchan, tuti tipp (Pannon-Aqua) 64 43 7,5 Auchan
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek