Lehet, hogy a kókusztekercs nem is nagyisüti, hiszen ilyet készít mindenki anyukája... Szerintem kevés olyan család van, ahol ne lenne az asztalon évente egyszer-kétszer valamilyen ünnep ürügyén, vagy csak úgy. Mindenki szereti, nagyon kiadós, ráadásul sütni sem kell. Éppen ezért sok családnak megvan a saját, tutibiztos, könnybelábadós-nosztalgikus receptje, az Egyetlen és Legjobb Kókusztekercs.
Nálunk ez az, erősen redukálva a cukrot, rummal, kávéval – és ez már az unokák újítása: a szigorúan vajas krémben kókusztejporral. Két 30 centi hosszú tekercs lesz belőle, és bár a vajas krém kevésnek tűnik az összeállításkor, elég ütős darab, ezért fél centinél vastagabb szeletek nem is kellenek belőle. Kókusztejport nagyobb hiperekben, ázsiai boltokban, delikáteszekben találunk.
Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg darált háztartási keksz
6 dkg holland kakaópor
15 dkg porcukor
2 dl eszpresszókávé
1 dl rum (vagy rumaroma és tej)
a krémhez:
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
5 dkg kókusztejpor
a nyújtáshoz:
10-15 dkg kókuszreszelék
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ha szükséges, picivel több folyadékot is tehetünk bele, a lényeg, hogy ne törjön, hanem sűrű, gyurmázható, linzertészta állagú legyen.
- A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kókusztejporral.
- A munkalapot folpackkal borítjuk, sűrűn beszórjuk kókuszreszelékkel, a két részre osztott kekszmasszát két 20×30-as téglalappá nyújtjuk, nyújtás közben a tészta fölső részét is megszórjuk a kókuszreszelékkel.
- A tésztalapokat a vajkrémmel egyenletesen megkenjük, folpack segítségével a hosszabbik oldaluk felől szorosan felcsavarjuk.
- Egy óra hűtés után egyenletesen és szépen szeletelhető, a hűtőben pár napig alufóliába tekerve eláll.