Íme 10 transznemű modell, aki megváltoztatta a divatvilágot

Talán már most az év egyik legemlékezetesebb pillanata közé sorolható Kim Kardashian mostohaapjának nővé válása, ami egészen biztos úttörő jelentőségű a transznemű közösségekben. A Bruce Jennerből Caitlyn Jenneré alakult hírességben a Vanity Fair szerkesztősége is látott fantáziát és júliusi címlapjára a tette 65 éves ex-sportolót, akit a neves fotós, Annie Leibovitz kapott lencsevégre a lapnak. A bevállalós Jenneren felbuzdulva a mashable.com összeszedte, hogy kik a legismertebb transznemű modellek a divatvilágban. Részletek a hajtás után!

1. Valentijn de Hingh

Újradefiniálta a szépséget a 25 éves Valentijn de Hingh is, akiről a világ egyik legprofibb divatfotósa, Patrick Demarchelier is lőtt már anyagot a Love Magazin és a Vogue Italia számára. A csinos modellt az elvontabb kollekciókban gondolkodó divatházak is előszeretettel alkalmazzák, így Hingh az előző szezonban helyet kapott a Commes des Garcons, illetve a Martin Margiela kifutóján is a divathéten. A modellt nyolc éves korában felfedezte egy holland filmrendező, Hetty Niesch, aki éveken át forgatta vele Valentijn címre kereszelt dokumentumfilmjét, mely javarészt arról szól, hogy Hingh 17 éves korában a nemi átalakító műtét mellett döntött. Hingh jelenleg az University of Amsterdamon tanul irodalomtudomány és a jövőben divatújságírással szeretne majd foglalkozni.

2. Hari Nef

A Columbia Egyetem dráma- és színházművészeti szakán végzett 22 éves modellt nemrég szerződtette le az egyik legnagyobb modellügynökség, az IMG. Az új modellgenerációba sorolható Nefet a modellkedésen kívül az írás is érdekli, rendszeresen jelennek meg cikkei többek között a Dazed & Confused magazinban és az Adultban. A 2015-ös szezonban kifutóra küldte a Hood By Air, a VFiles, a Degen, illetve Adam Selman is.

3. Lea T

A modell 1981-ben Leandro Cerezo néven született Braziliában. Az Olaszországban nevelkedett Lea T. az elmúlt években a divatipar egyik legbefolyásosabb és legfelkapottabb transznemű modellje lett, amit részben annak köszönhet, hogy ő a Givenchy tervezője, Riccardo Tisci egyik kedvenc múzsája. Lea T. annyira népszerű Olaszországban, hogy nemrég a Forbes beválogatta a "12 nő, akik megváltoztatták az olasz divatot" néven futó listájára is. A nemátalakító műtéteken átesett modell jelenleg a Redken hajfesték kampányának arca.

4. Andreja Pejic

Az androgünből transzneművé változott Pejicet 17 évesen fedezték fel egy McDonaldsban, ahol dolgozott. Az elmúlt években a New York-i divathét egyik legfelkapottabb figurája lett, végiglejtett többek között Marc Jacobs, Rick Owens, Jeremy Scott, a DKNY és Jean Paul Gaultier kifutóján, de ő volt az első olyan nyíltan transznemű modell is, aki pózolhatott a Vogue-ban. A szerb származású 23 éves modell jelenleg egy dokumentumfilm elkészítésén dolgozik, melyben a nővé alakulásának útját követhetjük majd nyomon.

5. Ines-Loan Rau

„Mindig is elégedett voltam a testemmel. Amikor kislány voltam, az volt a legnagyobb álmom, hogy először hercegnő, majd rocksztár legyek. Az, hogy divatmodell lettem, szerintem tökéletes kombinációja a kettőnek” – állítja a 25 éves francia születésű, de New Yorkban élő modell, aki pózolt már az Oyster és a Playboy hasábjain is, jelenleg pedig a New Yorker készül piacra dobni róla egy fényképekkel illusztrált életrajzi könyvet.

6. Arisce Wanzer

A transznemű modell tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nyílt levélben ment neki a Kardashian-klán legvállalhatóbb tagjának, Kendall Jennernek, akit azzal vádolt, hogy csak azért kap lehetőséget a modellszakmában, mert híres családból jött, de egyébként semmi köze a szakmához, sőt egy ponton tehetségtelennek nevezte Kim Kardashian féltestvérét. Szerintünk Kendall Jennernek az elmúlt időszakban sikerült rácáfolnia az ellenséges vádakra. A szókimondó Wanzer egyébként nem panaszkodhat, ő volt a Kenneth Cole arca a szezonban és helyet kapott a Topshop londoni bemutatóján is.

7. Isis King

King valóságshow veterán, akit Tyra Banks fedezett fel az amerikai Next Top Model című műsorban. A reality első transznemű modelljét 2012-ben a provokatív hirdetéseiről ismert American Apparel is leszerződtette, így ő lett a márka első transznemű arca is. Az 1985-ben született King azóta divattervezéssel is foglalkozik és készített vele fotósorozatot a Seventeen, az Out, valamint a Candy Magazin is az elmúlt években. Utóbbiban 13 másik transznemű nővel látható.

8. Aydian Dowling

Listánk egyetlen transznemű férfi tagja nagy népszerűségnek örvend a Youtube-on, ahol a transzneműek lelkes szószólójaként tartják számon. A 27 éves modell egy szempillantás alatt került reflektorfénybe, amikor Ellen de Generes meghívta műsorába azzal a céllal, hogy megvitassák és újradefiniálják a férfiasság fogalmát. Dowling az elmúlt években helyet kapott a Men's Health magazinban, valamint az FTM-ben is, ahol hasonló pózban látható, mint Adam Levine a Cosmo UK egyik sokat vitatott fotóján.

9. Carmen Carrera

A modell Christopher Romanként született 1985-ben. Ismertséget a RuPaul által vezetett valóságshowban, a Drag Race-ben szerzett magának, majd stílust váltott és a divatvilágban keresett lehetőségeket. A modell az elmúlt években helyet kapott a W magazinban, valamint az ismert fotós, David Lachapelle is lőtt róla egy látványos fotósorozatot. A 178 cm magas Carrera egyszer nyilvánosan bírálta RuPault, amikor az a „she-male” szóhasználattal élt egy műsorban. A modellt az egyik legelkötelezettebb transznemű aktivistaként tartják számon.

10. Geena Rocero

„Nem fiúnak születtem, csak fiú testben jöttem a világra. A kettő különbségének megértése kulcsfontosságú annak érdekében, hogy kulturálisan és társadalmilag előrehaladjunk és tudjuk kezelni a transznemű személyeket” – mondta TED beszédében a 32 éves fürdőruha modell a Transznemű Láthatóság Nemzetközi Napján 2014-ben. A nemi változáson 19 évesen átesett modell tavaly a New York-i luxusáruház, a Barney's tavaszi-nyári kampányát népszerűsítette 16 másik átoperált modellel közösen. A „Brother, Sisters, Sons & Daughters” néven futó hirdetést Bruce Weberrel fotóztatta ki a cég.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek