Sütiiskola-sorozatunk előző részeiben először megnéztünk egy egyszerű alapreceptet omlós tésztához, majd tortát sütöttünk linzeralapon. A következő „tananyag” pite készítése ebből a tésztatípusból, amihez meg fogunk ismerkedni a vakra sütés (vagy más néven vakon sütés) technikájával is.
Erre akkor van szükség, ha az omlós tésztát töltelék nélkül elő kell sütnünk (vagy pedig egészen meg kell sütnünk, és a kisült tésztát töltjük meg). A vakra sütés megakadályozza, hogy az omlós tészta a piteformában felpúposodjon: így fogunk szép szabályos tésztakosarat kapni, amelyet könnyen megtölthetünk.
A recept, amelyen bemutatjuk a vakra sütést, tulajdonképpen kakukktojás ebben a rovatban, hiszen ezúttal nem sütirecepten mutatjuk be a technikát, hanem sós pitét készítünk. De az omlós tészta nagyon sokoldalúan használható: cukor nélkül készítve nagyszerű sós ételekhez.
A quiche (ejtsd: kis) jellegzetes francia étel: omlós tésztakéregben tojásos-tejszínes krémes tölteléket tartalmaz. Az egyik előnye, hogy nagyon jól variálható.
Mi most a klasszikus sonkás-sajtos verziót mutatjuk, de készíthetünk lazacosat, gombásat, sajtos-újhagymásat, szalámisat, csirkéset, cukkiniset, spárgást akár. Másik nagy előnye, hogy jól szállítható, így akár uzsonnára is csomagolhatunk belőle egy-egy szeletet, ha már unjuk a szendvicset.
Hozzávalók egy kb. 22-23 cm-es piteformához:
Omlós tészta:
170 g liszt (mi most 40 grammnyit teljes kiőrlésűből tettünk bele)
100 g hideg vaj
kb. 1 kk. só
pár ek. hideg víz
Töltelék:
100 g sonka
2 tojás
60 g krémsajt
1,5 dl habtejszín
só
egy csipet bors
egy csipet frissen reszelt szerecsendió
1-2 gerezd fokhagyma összezúzva
80 g reszelt sajt (pl. eidami)
1. Az omlós tésztához a lisztet a sóval és a vajjal összemorzsoljuk az ujjainkkal, vagy morzsásra aprítjuk S-késes aprítógép segítségével. Evőkanalanként hideg vizet gyúrunk hozzá, míg össze nem áll a tészta. Alufóliába csomagoljuk, és egy órára hűtőbe tesszük.
2. Lisztezett felületen kb. 3-5 mm vastagra nyújtjuk: kicsit nagyobbra kell nyújtani, mint a piteformánk. A tésztát lazán a nyújtófára tekerjük, majd átemeljük a piteformába. Az ujjainkkal beleigazítjuk a formába, majd levágjuk a felesleges tésztát a szélekről. Villával megszurkáljuk.
3. Most következik a vakra sütés. Ennek a lényege, hogy valamilyen, sütőpapírra tett nehezékkel kell sütni először a tésztát, ami meg fogja akadályozni, hogy sütés közben felpúposodjon. Nehezéknek lehet használni pl. szárazbabot vagy lencsét, de lehet kapni konyhafelszerelési üzletekben és webshopokban kerámia pitesúlyt is, kifejezetten vakra sütéshez.
4. Az omlós tésztára tehát egy réteg sütőpapírt fektetünk, majd erre öntjük a nehezéket. 180°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd eltávolítjuk a nehezéket, és további 5 percig sütjük. Ekkor már épphogy kezd színt kapni a tészta. A pitesúlynak használt lencsét vagy szárazbabot eltehetjük egy befőttes üvegben, és fel tudjuk legközelebb is használni nehezéknek.
5. A töltelékhez a sonka kivételével a hozzávalókat kézi habverővel vagy botmixerrel összedolgozzuk. A só adagolásánál vigyázzunk, számítsuk bele, ha sósabb sonkát használunk!
6. A tésztakérget kibéleljük a sonkaszeletekkel, majd erre ráöntjük a tölteléket. 180°C-on kb. 30 percig sütjük.