Egy keksz és egy pohár víz: ennyi egy átlagmodell napi kosztja

Elég érdekes kijelentést tett a Women's Weeklynek adott interjújában Laura Wells: az ausztrál plus-size modell azt állítja, hogy New York-i, szintén modell lakótársai elképesztően extrém diétával készülnek a divathetekre, naponta ugyanis csak egy darab kekszet és egy pohar vizet fogyaszthatnak, ráadásul mindezt az ügynökeik erőltetik. Hasonlóan radikális vád korábban is érte már a modellszakmát, egy ex-Vogue szerkesztő szerint zsebkendővel tömik a modelleket, de a közösségi médiában is több megbotránkoztató eset történt az utóbbi időben. 

"Ez a legextrémebb diéta, ami létezik: minden nap be kell venned az orvos által felírt diétás tablettákat, mindemellett pedig az ügynököd arra kényszerít, hogy napi egy darab kekszen és egyetlen pohár vízen élj. Teljesen egészségtelen ez az egész, nem csak testileg, hanem mentálisan is" – részletezte a drasztikus módszert Wells. A plus-size modell ezek után azt is hozzátette, hogy az általában stresszes lakótársai sokszor hasonlították magukat hozzá, és bár ő is odafigyel a súlyára, ettől függetlenül rendszeresen étkezik, sőt, gyakran jutalmazza meg magát kedvenc édességeivel és egy pohár borral.

Laura Wells a Women's Weekly-nek nyilatkozott a kifutós modellek drasztikus diétájáról.
Laura Wells a Women's Weekly-nek nyilatkozott a kifutós modellek drasztikus diétájáról.

"Nem tudták túltenni magukat azon, hogy míg ők halálra stresszelik és éheztetik magukat, és nem kapnak egyetlen ajánlatot sem, engem rendszeres étkezés és sport mellett is ugyanúgy felkérnek bizonyos munkákra." Wells időzítése egyébként meglepő, ugyanis a napokban, egészen pontosan április 3-án fogadták el Franciaországban azt a határozatot, miszerint innentől kezdve tilos túl vékony modelleket alkalmazni a párizsi divathéten. Az is furcsa, hogy pont a franciák, a luxus- és divatipar milliárdos bevételeiről híres fővárosa fogadta ilyen pozitívan a határozatot, amit egyébként egy 2013-as izraeli törvényjavaslat inspirált.

A határozat egyébként a Francois Hollande-kormány anorexia ellenes kampányának része, mely szerint az is illegális, ha egy reklámra használt fotón a modell testét Photoshoppal manipulálják. A törvény egyébként testtömeg index alapján válogat a modellek között: ha a meghatározott, 'normális' értéknél alacsonyabb a szám, akkor az nem felel meg az egészségügyi miniszter által lefektetett  előírásoknak. Sőt, a modelleknek ezen kívül még egy orvosi igazolást is csatolniuk kell a megfelelő testtömeg indexük mellé. Csak hogy kézzel fogható legyen: a minimális testsúly egy 175 centis lány esetében minimum 55 kiló kell, hogy legyen, nem csak a munkavégzés során, hanem a munka előtt és után néhány héttel is. Az az ügynökség vagy divatház, amely nem tesz eleget a határozatnak, 75 ezer eurós büntetésre számíthat.

A csontsovány lányokat gyakran kritizálják a közösségi oldalakon is.
A csontsovány lányokat gyakran kritizálják a közösségi oldalakon is.

Laura Wells interjújában egyébként azt is felidézte, hogy 2005-ben, pályája kezdetén legszívesebben pofán vágta volna azt a modellügynököt, aki egyből plus size kategóriába sorolta."Gyakorlatilag ledagadtoztak" - meséli a 177 centis ausztrál nő. "Négy vagy hat mérettel voltam nagyobb az átlagos kifutós lányoknál, ami a modellvilágban automatikusan plus size-t jelent, holott a mindennapi életben egyszer sem mondták rám, hogy kövér lennék." Wells egyébként dolgozott már az ASOS-nak, a Bloomingdale's-nek, a Macy's-nek és a David Jonesnak is, sikerei ellenére pedig meggyőződése, hogy még mindig torz testkép él az emberekben a modell szócska hallatán. "Lassan, de meg fog változni ez a helyzet és ünnepelni fogják a ma még plus size-nak aposztrofált nőket is." Remélhetőleg igaza lesz, kérdés, mikor.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra