A nagymamám töltött káposztája

Nálunk nem nagyon hiányozhat az ünnepi asztalról, minden évben van, és mindig túl hamar fogy el. Az ünnepek után meg nyafogunk, hogy de jó is lenne újra töltött káposztát enni. Így többször is kap ismétlést, amíg be nem jön a nyári meleg. Egy nagy adag töltött káposztával ünnepélyesen is búcsút inthetünk a télnek.

töltött kápi1
Katuci

Nagyon fontos a jófajta káposzta, mindenképp vegyünk előbb kóstolót, ne legyen se túl savanyú, se túl ízetlen. A hús itt is szinte mindegy, készülhet hagyományosan sertéshúsból, de pulykából vagy csirkéből is. Sőt, amíg nem ettem húst, simán darált szójával helyettesítettem a húst, egy kis reszelt füstölt sajttal pedig ízesítettem. 

Következzék tehát a nagymamám receptje:

Hozzávalók:

a töltelékhez:

1 kg darált hús
20 dkg rizs (kerek)
2 gerezd fokhagyma
2 dkg só
1 teáskanál bors
2-3 teáskanál pirospaprika
1 kávékanál őrölt kömény
2 tojás

a „csomagoláshoz” és a többihez:

15-20 tenyérnyi savanyított káposztalevél
1,5 kg aprókáposzta (vagyis savanyú káposzta)
2 fej hagyma
1 dl olaj
2 evőkanál paprika
ízlés szerint köménymag, babérlevél, egész bors
csöves fűszerpaprika
opciális: pár darabka füstölt hús

a rántáshoz:

5 evőkanál liszt
6-7 evőkanál olaj
1 evőkanál pirospaprika

a tálaláshoz:

tejföl
puha fehér kenyér

töltött kápi2
Katuci
  1. A töltelékhez a húst, a rizst, a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot, a pirospaprikát, az őrölt köményt és a tojást alaposan összegyúrjuk.
  2. A káposztalevelek vastag torzsarészét levágjuk. Beleteszünk egy adag tölteléket, behajtjuk az egyik oldalát, feltekerjük, a másik oldalt belenyomjuk a közepébe. Ezt ismételjük az összes levéllel, ha maradna ki a töltelékből, gömbölyítsünk belőle gombócot.
  3. Az aprókáposztát meg kell kóstolni! Ha nagyon sós, át kell mosnunk egy kis vízzel, majd jól ki kell nyomkodni.
  4. Akkora fazekat válasszunk, amibe bőven bele fog férni a káposztánk! Az aljába öntünk nagyjából 1 dl olajat, erre jöhet két fej aprított hagyma és egy nagy csipet só. Üvegesre pároljuk a hagymát. Levesszük a tűzről, rászórunk 2 evőkanál pirospaprikát, elkeverjük. (Ha néhány darabka füstölt húst is szeretnénk belecsempészni, azt most tegyük bele.)
  5. A hagymára szedünk egy réteg aprókáposztát, egy kevés köménymagot, egész borsot, babérlevelet és csöves pirospaprikát. Ezekre ültetjük a betöltött szármákat csomagocskákat). Ezt addig ismételjük, ameddig el nem fogy minden.  (Ha húsgombócot is teszünk hozzá, akkor az a felső rétegbe kerüljön.) Lezárjuk egy sor aprókáposztával.
  6. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven (nagyjából 10 centivel) ellepje.
  7. Közepes lángon 2-2,5 órán át főzzük. (Ha előre készítjük, és fagyasztjuk, akkor a megfőtt káposztát hagyjuk kihűlni, majd fagyasszuk le. Fogyasztás előtt engedjük fel/melegítsük újra, és folytassuk a következő lépéstől.)
  8. Elkészítjük a rántást: 5 evőkanál lisztet elkeverünk 6-7 evőkanálnyi olajjal, zsemleszínűre pirítjuk állandó keverés mellett. Félrehúzzuk a lángról, megszórjuk egy evőkanál pirospaprikával, 2-3 dl hideg vízzel felengedjük. Folyamatosan keverjük, nehogy csomós legyen.
  9. A káposzta levéből átszedünk bele egy keveset, elkeverjük, majd visszaöntjük a káposztára, felforraljuk, lezárjuk, és tálalhatjuk is tejföllel és puha belű kenyérrel. 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek