Menő a vintage, de sokan félreértik

Így öltöztek a nők az ötvenes években.
Így öltöztek a nők az ötvenes években.Eyeon / Europress / Getty

Talán a rég divatban tartott nosztalgiahullámnak köszönhetően örvend ekkora népszerűségnek a huszadik század második felének stílusát meghatározó vintage, valamint a retro, ami miatt jócskán megszaporodtak a közösségi oldalakon azok a csoportok, amelyek az ötvenes évek ruháira, modelljeire, frizuráira vagy sminkjeire fókuszálnak. Az egyik leglátogatottabb blog például a Queens of Vintage, melynek szerzője az 1920-as évektől egészen az 1990-es évek elejéig tölti fel témáit, de a „régi szép időket” dicsőíti a Retro Chick néven futó oldal lelkes írója, Gemma is. Ők nemrég saját oldalaikon osztották meg véleményüket arról, hogy miért olyan felkapott mostanában a múltba révedés.

„Múltkor erre a mondatra lettem figyelmes az egyik Facebook oldalon: az ötvenes évek volt a legtökéletesebb évtized. Az azért eléggé bosszantó, hogy úgy ünneplik ezt a korszakot, mintha valamiféle mítikus csodavilág lett volna tele karcsú, vonzó, jól öltözött és kifogástalan modorú emberrel. Hasonlóképpen abszurdak a „nem volt probléma az elhízás akkoriban” kezdetű mondatok is, mivel a gazdasági válság idején voltak emberek, akik éhen haltak és biztos vagyok abban is, hogy rengeteg afro-amerikainak nem tűnt annyira csodálatos korszaknak az ötvenes évek Amerikája. Csakúgy mint a jelenben, a múltban is akadtak problémák. Az sem volt dicsőséges, csak más volt. Ne értsetek félre, én is rendkívüli nosztalgiával gondolok a múltra, de ez nem azt jelenti, hogy úgy gondolom, hogy „akkoriban minden annyira klassz” volt" – kezdi a Queens of Vintage szerzője, Lena Weber.

"Én nem vagyok híve az aktuális trendeknek, de örülök neki, hogy egy olyan korszakban élünk, amikor mindenki azt hordhat, amihez kedve van, legyen az egy ötvenes évekbeli ruha vagy egy kihívóbb idei modell, amit egy ötvenes években élő nő nem biztos, hogy felvehetett volna. Ugyanis akkor még voltak társadalmilag megszabott merev öltözködési szabályok, így akkoriban nem biztos, hogy olyan elnézőek lettek volna egy UGG csizma vagy egy szűk farmer láttán. A saját döntéshez és a szabadsághoz való jogot a nők harcolták ki saját maguknak a huszadik században és nem biztos, hogy szívesen visszamennék mindennek a legelejére" – folytatja Weber.

"A nagymamám 1914-ben született és gyakran mesélt nekem az életéről, például arról, hogy a sajátjához képest mennyire más jövőt (karrier, vagyon, utazások) képzelt el a lányának. Anyám úgy érezte, hogy tartozik neki azért, hogy kiharcolta a nők egyenjogúságát. Persze nincs azzal semmi baj, ha megcsodáljuk a kor divatját, vagy elábrándozunk a múlton, csak mindezt ne rózsaszín szemüvegen át tegyük. Ha kedvünk támad, akkor nyugodtan öltözzünk tetőtől-talpig vintage ruhákba, hiszen mára már rengeteg választási lehetőségünk van. Az egyéniséget pedig nem becsmérelni, hanem üdvözölni kell" – teszi hozzá.

GettyImages 3165586
Chaloner Woods / Europress / Getty

"Divatmozgalommá nőtte ki magát a vintage, amelynek jelentése úgy tűnik, hogy egyre kevésbé egyezik meg a valódi jelentésével, a „régi szép időkkel”. Egyre több olyan panaszos hozzászólást olvasok az interneten, miszerint az elmúlt évtizedek sokkal jobbak voltak a mostaninál. Nevetséges, hogy ezeknek a kommenteknek a nagy részét huszonévesek írják az okostelefonjaikról. Olyan fiatalok, akiknek valószínűleg még a szüleik és a nagyszüleik is fiatalok ahhoz, hogy igazán visszaemlékezhessenek arra az időszakra. Ha valaki egy kicsit utánaolvas annak, hogy milyen társadalomtörténet áll a „klasszikus” értelemben vett vintage mögött, akkor láthatja, hogy globálisan milyen botrányok előzték meg a kulturális felfogás megváltozását. Ilyen emlékezetes eset volt például Marilyn Monroe testhez simuló aranyruhája, amiben a Photoplay díjátadójára érkezett az ötvenes évek elején. Azóta szinte minden vörös szőnyeges felvonuláson akad egy-két híresség, aki ilyen arany estélyiben érkezik az eseményre" – meséli Gemma, a Retro Chick szerzője.

"Engem személy szerint lenyűgöz, hogy a nehézségek ellenére mennyire találékonyak voltak abban az időszakban az emberek. Bár az elmúlt években mintha egy kicsit visszatértek volna ezek az értékek, mégis szomorúnak tartom azt, hogy olyan kevesen öltözködnek egyedien és tisztelettudóan. Simán leugrunk pizsamában a boltba, ahogy elmegyünk farmerben egy esküvői fogadásra vagy egy extrarövid miniszoknyában a kocsmába. Én nem rajongok az aktuális trendekért, a rövid szoknyákért, a platformcipőkért és a műszempillákért, ami inkább tűnik a pornókultúra részének, mint divatirányzatnak. Számomra mindez azt jelenti, hogy a nők mennyire befolyásolhatóak" – folytatja Gemma.

Napjainkban inkább így festenek a sztárok
Napjainkban inkább így festenek a sztárokCbs Photo Archive / Europress / Getty

"A ruháink alapján ítélnek meg minket mások, ez néha eszünkbe juthatna. Szomorú, de így van. Fontos a külső megjelenés, ugyanis hiába vagyunk tehetségesek, ha öltözködésünkkel nem keltünk olyan benyomást. Sok dolgot nem szeretek a modern világban, például túl sok fogkrém közül lehet választani, túl sok tv-csatorna van, borzasztó, ahogy a városokat lassan felváltják a lakóparkok, de azt, hogy a széles ruhaválasztéknak köszönhetően ilyen könnyedén kifejezhetjük saját magunkat, azt nagyon jó dolognak tartom. Napjainkban már megmutathatod, hogy nemcsak egy vagy a sok ugyanolyan ember közül, hanem saját stílusod és véleményed van. És ezt a szabadságot az ötvenes években élt divatrajongó nőknek köszönhetjük" – zárja mondandóját a Retro Chick bloggere.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra