Tudja, mikor kell kidobni ezeket a sminkcuccokat?

A lejárt sminktermékek több kárt okoznak a bőrének, mint hasznot: de honnan tudhatja, mikor érdemes megszabadulnia szempillaspiráljától, vagy kedvenc, jó ideje a polcon porosodó rúzsától?Korábban  már írtunk arról, hogy pontosan milyen sminktermékeket érdemes kidobni, arról viszont még nem, hogy honnan tudhatja, ha egy festék már többet árt, mint használ. A Huffington Post viszont utánajárt a témának és szakértők – Dr. Amy Wechsler bőrgyógyász és Kari Bauce sminkmester – véleményét kikérve szedték össze, kb. mennyi a szavatossági ideje a legfontosabb sminktermékeknek, illetve hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak, hogy itt az ideje megszabadulni tőlük.

Hogy Kari Bauce sminkmester szavaival éljünk: "A családja elé sem tenne le olyan ételt, ami 2011-ben megromlott, akkor a saját bőrét miért kínozná vele?" – hangzik teljesen jogosan a felvetés. Emlékeztető: a cikk nem azt akarja elérni, hogy most rögtön szaladjon le a drogériába és vásároljon össze mindenféle sminkcuccot: azért íródott,hogy támpontul szolgáljon, milyen időközönként érdemes cserélni a legtöbbet használt festékeket, illetve hogy milyen gyanús elváltozásokra érdemes figyelni.

1. Szempillaspirál

Szavatossági idő: Bauce szerint 6-8 hét, mások szerint legalább három havonta cserélni kell

Dobja ki, ha: már elég feltűnően beszáradt a festék. A lejárt szavatosságú szempillafestéktől ugyanis nem csak a szeme fog viszketni, de akár súlyos szemfertőzést is kaphat!

Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com
Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com

2. Arcpakolás

Szavatossági idő: maximum 1-2 év, de gyanús, ha a konzisztencia vagy a szín megváltozik.

Dobja ki, ha: bizonyos idő elteltével kifejezetten irritálja a bőrét, ami annak köszönhető, hogy a maszkban lévő kémiai anyagok és összetevők kezdenek tönkremenni.

3. Körömlakk

Szavatossági idő: egy-két év, az már persze más kérdés, mennyi ideig marad fent a körmén - körömlakktesztünket itt olvashatja.

Dobja ki, ha: Annette Soboleski, az OPI egyik körömtechnikusa a Fitness Magazine-nak adott interjújában elmondta: bizonyos idő után néhány összetevő elpárologhat, amitől a lakk összesűrűsödik és szétválik. Amint ez megtörténik, ki kell dobni, mert használhatatlan. 

Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com
Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com

4. Higikendő

Szavatossági idő: általában 2 hónap

Dobja ki, ha: már valószínűleg beszáradt.

5. Parfüm

Szavatossági idő: mikor már érzi, hogy fura szaga van

Dobja ki, ha: Parfümöknél nincsen egyértelmű szavatossági idő, bízza az orrára, hogy mikor jó és mikor kell kidobni!

Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com
Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com

6. Pirosító

Szavatossági idő: Kettő, talán három év, bár Bauce hozzáteszi, hogy a krémes állagú pirosítók sokkal lágyabb textúrájúak, ezért egy év után egyébként is ajánlatos kidobni őket.

Dobja ki, ha: Egy idő után egyszerűen már nem fog úgy, ahogy kéne: kiszárad, de hártya is kialakulhat a felületén, ebben az esetben mindenképp dobja ki, mert az valószínűleg penész.

7. Concealer

Szavatossági idő: egy év

Dobja ki, ha: A fehér általában egy év alatt megy tönkre, de előtte akár be is száradhat.

8. Szemhéjtus és szemceruza

Szavatossági idő: a folyékony szemhéjtus maximum fél évig, a szemceruza akár két évig is jó.

Dobja ki, ha: A folyékony szemhéjtusban folyamatosan gyűlik a baktérium, a ceruza viszont higiénikusabb, mert ki lehet hegyezni. A fehér vagy szürke foltok penészesedésre utalhatnak.

Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com
Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com

9. Naptej

Szavatossági idő: 3 év

Dobja ki, ha: A Mayo Clinic szerint a három évnél régebbi, vagy a lejárt szavatosságú naptejek már nem védik a bőrt a nap káros sugaraitól, de a magas hőmérsékleten tárolt, konzisztenciájában furcsa elváltozásokat mutató termékektől is meg kell szabadulni.

10. Rúzs, szájfény

Szavatossági idő: a rúzs 1-2 év, a szájfény maximum 18 hónap 

Dobja ki, ha: Szín és textúraváltozás során már gyanakodhat, de a furcsa szag is elég egyértelmű jele annak, hogy lejárt a szavatossága.

Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com
Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com

11. Bronzosító

Szavatossági idő: 2-3 év

Dobja ki, ha: már nem fog túl intenzíven a szín, vagy ha hártya alakul ki a felületén. Az sem jó jel, ha nem tudja rendesen eldolgozni a festéket, ne erőlködjön, hanem dobja ki, mert tutira lejárt. 

12. Krém/por textúrájú alapozó

Szavatossági idő: krém esetén 12-18 hónap, por állagúnál maximum két év

Dobja ki, ha: Mint minden más lágy textúrájú festék esetén, évente érdemes cserélni az alapozóját, de a színváltozás is egyértelmű jele annak, hogy a szavatossága bőven lejárt. A púder-állagú alapozók eseténben a hártyásodás, vagy a színvesztés jelzi, hogy megérett a cserére.

Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com
Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com

13. Primer

Szavatossági idő: egy év, matt primer esetén valamivel több.

Dobja ki, ha: A primer textúrája egy év után elkezd változni: műanyag üvegben tárolják, így nem csoda, hogy ennyi idő után elkezd szétválni az anyag. Az általános szabály primerek esetében mindenképp az, hogy egy év után ki kell dobni – ha nem ismeri a primert, de szeretne róla többet tudni, ide kattintson!

14. Ecsetek

Szavatossági idő: Amint az ecset sörtéi elkezdenek kopni vagy kihullani, vagy ha már egy ideje nem tisztította ki őket.

Dobja ki, ha: A koszos ecsetek irritálhatják a bőrt, úgyhogy az a legjobb, ha bizonyos időközönként, mondjuk kéthetente szappanos vízzel vagy samponnal alaposan kimossa őket. Óvatosan masszírozza bele a sörtékbe a szappanos vagy samponos vizet, mossa ki, majd fektesse le az ecsetet, hogy jól megszáradjon. 

Fotó: Getty Images/ www.gettyimages.com
Fotó: Getty Images/ www.gettyimages.com
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra