Vintage-királynő lett a huszonéves lányból

Várhatóan idén sem kopik ki a divatból a huszadik század második felének stílusát lekövető "vintage". A trend olyannyira népszerű az Egyesült Királyságban, hogy a nemrég megrendezett Twinwood Fesztiválon még vintage királyt és királynőt is választottak maguknak a stílus követői. A 2014-es Miss Vintage címet a 22 éves, kenti származású Holly Foster érdemelte ki, aki csak az elmúlt egy-két évben lett a trend szerelmese. A fiatal lánynak azonban nemcsak az öltözködése mondható konzervatívabbnak kortársainál, hanem gondolkodásmódja is, Foster ugyanis úgy véli, hogy ha hölgyhöz méltóan öltözködünk, akkor úgy is bánnak majd velünk, mint egy hölggyel.

„Ha összehasonlítunk egy mai modern nőt egy 1950-es évekbeli vintage nővel, akkor a különbség csak annyi, hogy utóbbi egy valódi hölgy!” – állítja a még nem túl sok élettapasztalattal rendelkező Foster, aki szerint az olyan pőrén és közönségesen öltözködő popsztárok, mint Miley Cyrus vagy Rihanna csak keresik a bajt, és öltözködésükkel arra ösztönzik a férfiakat, hogy kihasználják őket. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg fiatal lány rajong ezekért az előadókért, akik igyekeznek úgy öltözködni, mint kedvenceik – írja a dekoltált darabokat kerülő, bokavillantós ruhákban parádézó Fosterről a dailymail.co.uk.

Az ellentmondásokkal teli Foster szerint az ő megjelenése, visszafogott hullámos frizurája, karcsúsított fazonú hosszú ruhái és gyöngynyaklánca a helyes viselkedésre késztetik a férfiakat, míg ugyanezt a magatartást nem lehet elérni a férfiaknál egy provokatív rövid szoknyával vagy egy átlátszó toppal. „A velem egykorú lányok hiányos öltözetben mászkálnak a városban – nagyrészt nem túl előnyös ruhákban – és meglepődnek, ha tiszteletlenül bánnak velük. Belépsz egy terembe és az összes srác végigmér, mintha csak egy darab hús lennél. Szerintem ezek a lányok sokkal magabiztosabbak lennének, ha hosszabb szoknyákat viselnének” – állítja Foster, akinek meglepő módon a burleszk-királynő, Dita Von Teese az egyik nagy példaképe, mivel szerinte a Teese által képviselt klasszikus vetkőzés és meztelenség sokkal ízlésesebb, mint az említett sztárok viselkedése.

Foster nem mindig rajongott a retro stílusért, 17 éves volt, amikor először elgondolkodott azon, hogy Miley Cyrus milyen fals üzenetet közvetít a fiatal lányok felé. Mivel egyre kényelmetlenebbül érezte magát a szokásos utcai ruhákban, kamaszos ruhatárát hosszú szoknyákra, kardigánokra és pamutkesztyűkre cserélte le, majd szépen lassan megszállottja lett az irányzatnak és Audrey Hepburn stílusának. A fiatal lány a nagyszüleivel együtt nőtt fel, talán ezért nem állt tőle annyira távol a vintage stílus, gyerekkorában például számos régi filmet látott a negyvenes-ötvenes évekből, később pedig nagy rajongója lett a Grease című musicalnek. Az első ilyen jellegű, hatvanas évekbeli 'crimplene' ruháját 17 évesen szerezte be egy adományboltban. Ma már csak ilyen, „nagymama stílusú” ruhákat hord, az 1950-es éveket idéző pin-up kollekciójára még 2000 fontot (körülbelül 821 ezer forint) sem sajnált kiadni. Az évek alatt megszállott gyűjtő lett, most éppen egy 3000 fontot (körülbelül 1.2 millió forint) érő Lilli Ann ruhára vadászik, ami állítása szerint a „vintage világ Ferrarijának” számít.

Foster nem mindig volt megelégedve a külsejével, a retro irányzatok felfedezése előtt sokat küzdött magában azzal, hogy elfogadja változóban lévő alakját illetve gyakran hibáztatta a fast fashiont, az anorexiára buzdító médiát és a divatbloggereket is tinikori testképzavara miatt. "Ha valaki, akkor Audrey Hepburn nagyon vékony volt, de mégsem erről, hanem mesés stílusáról ismert” – mondja Miss Vintage, aki szerint az ötvenes évekbeli divatlapokban azt mutatták meg a fiatal nőknek, hogy hogyan öltözzenek a saját alakjuknak megfelelően. Ezzel szemben a mai magazinokban csontsovány kamaszlányokon mutatnak be bő pólókat és szűk farmereket, a fiatal lányok pedig csalódottak, mert túl kövérnek néznek ki ezekben a ruhákban.

„Szeretem a vintage közösséget, ez nemcsak a ruhákról szól, itt mindenki nagyon tisztelettudó és jólnevelt. Itt még megvannak azok a régimódi értékek, amik kivesztek a mai társadalomból” – mondja Holly Foster, aki elismeri, hogy családja és barátai nem értenek teljes mértékben egyet öltözködési szokásaival, de azért reméli, hogy stílusa másokat is inspirál majd a jövőben.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra