Gesztenyés pavlova - téliesített nyár

A volt már gyönyörű nyári pavlovánk, ilyenkor ezt is lehet téliesíteni némi gesztenyével, ami egyébként is tökéletesen illik az évszakhoz. Igazi villantós desszert, nem túl nagy mérete ellenére elég belőle egy vékony szeletke is, mert igen tartalmas.

DSC 2724akicsi
Katuci

Fontos, hogy a lapokat el lehet készíteni egy-két napra előre is, ekkor légmentesen lezárva kell tartani, nehogy megpuhuljanak. Betölteni viszont frissen kell, de az nem olyan macerás.

Hozzávalók:

75 g tojásfehérje (2-3 tojásé, mérettől függően)
100 g cukor
50 g porcukor
1 teáskanál balzsamecet (sima ecet is megteszi, ha nincs más)
50 dkg gesztenyepüré
2 dl 30%-os hideg tejszín
2 evőkanál  porcukor
5 dkg étcsokoládé

  1. A sütőt előmelegítjük 140 fokra.
  2. A tojásfehérjét robotgéppel elkezdjük habbá verni. amikor már van tartása, hozzáöntjük a cukor felét, tovább verjük. Ha már majdnem teljesen kemény, a maradék cukrot is hozzáadjuk, és teljesen kemény habbá verjük.
  3. Hozzáöntjük az ecetet, beleszitáljuk a porcukrot, és spatulával simára keverjük.
  4. Sütőpapírra szedjük, két, nagyjából 15-16 cm átmérőjű kör lesz belőle. Ha biztosra akarunk menni, elő is rajzolhatjuk a helyét. Ha még szebben akarunk dolgozni, akkor sima csövű habzsákba töltjük a habot, és azzal formázzuk meg koncentrikusan a tökéletes köröket.
  5. Az előmelegített sütőbe tesszük egy órára. Ha kész, kivesszük, és hagyjuk hűlni. Eddig lehet előre dolgozni.
  6. A hideg tejszínt egy kevés porcukorral habbá verjük. A gesztenyepürét is kikeverjük, apránként beleforgatjuk a tejszínhabot, így fellazítva a masszát. Érdemes ezt is habzsákba tölteni.
  7. Az egyik hablapot ráhelyezzük a tányérra vagy tortatálra, és szépen rányomjuk a gesztenyekrém felét, jöhet rá a másik lap, ennek a tetejére pedig a krém másik fele. Végül az egészet meglocsoljuk egy kevés olvasztott étcsokoládéval. Díszítésnek még szórhatunk rá csokiforgácsokat. (Egy vastag tábla tejcsokit krumplipucolóval megreszelünk.)
DSC 2734akicsi
Katuci
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek