Pénteki süti: kókuszos-szilvás lepény

Bár a szilvát sokszor párosítják az őszi csonthéjasokkal, érdemes kipróbálni a kókuszt is, ami nemcsak ízével dob egyet a sütin, hanem finom ropogósságot ad az omlós tésztának.

b 010(1)
Piszke

A megadott tésztamennyiségből nemcsak galette (francia lepény), hanem 20x20-as formában szilvás kókuszos pite is készíthető: ekkor a tésztát kétfele osztva nyújtjuk szögletesre, és a rétegek közé kerül a gyümölcs – ekkor a felső lapot jól szurkáljuk meg villával, hogy sütés közben elpárologhasson a keletkező gőz egy része.

Hozzávalók:

16 dkg liszt
12 dkg hideg vaj
6 dkg kókuszreszelék
8 dkg porcukor
1 tojás sárgája
50 dkg szilva
3 ek. zsemlemorzsa
3-4 ek nádcukor
1 kk. fahéj

  1. A hideg, felkockázott vajat és a lisztet gyorsan elmorzsoljuk (vagy aprítógépben megpörgetjük) majd összegyúrjuk a porcukorral, kókuszreszelékkel és a tojás sárgájával. (Esetleg 1 ek. jeges vizet adhatunk hozzá, ha szükséges, hogy teljesen összeálljon.)
  2. Ujjnyi vékony, kerek lappá formáljuk, folpackba csomagoljuk és a tésztát mélyhűtőben pihentetjük.(kb. fél órát)
  3. Amíg a tészta pihen, előmelegítjük a sütőt 175 fokra, kimagozzuk és negyedeljük a szilvát.
  4. Ezután erősen lisztezett munkalapon 35-37 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, a nyújtófára feltekerve tepsire helyezzük, megszórjuk zsemlemorzsával és 2 ek nádcukorral, körben 3-4 cm-es peremet hagyva.
  5. Jó szorosan – mivel sütés közben a szilva összeesik – kirakjuk a negyedelt szilvával, kevés cukorral és fahéjjal szórjuk. Körben felhajtjuk a kihagyott peremet és 180 fokon 20-25 percig, a tészta pirulásáig sütjük.
Tokajicum Tokaji kedves
Tokajicum Tokaji kedves

Büszkék vagyunk arra, hogy az ország egyik legszélesebb borválasztékával várhatjuk Önöket! Áruházaink polcain az ismert magyar pincészetek népszerű borai mellett számos borkülönlegességgel is találkozhat. Célunk, hogy borkínálatunk minden eleme valóban a legjobb ár-érték arányt tükrözze

h i r d e t é s
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek