Fordított körtetorta

Angolszász területeken népszerűek a fordított torták (angolul: upside down cakes). A lényeg, hogy az inkább pitére hasonlító tortákat sütés után megfordítjuk, így az aljuk lesz a tetejük, és a tészta alá pakolt gyümölcsök felülre kerülnek.

Körteupside4
Ötvös Zsuzsanna

Leggyakrabban almával vagy körtével készülnek az ilyen jellegű sütemények – mi most körtét használtunk, amit előzőleg karamellben pároltunk puhára. A tészta összeállítása csak pár perc, a fahéjas fűszerezése remekül harmonizál a karamellizált körtével!

Hozzávalók:

Karamellizált körte:

40 g cukor
40 g vaj
2 nagyobb körte (az a jó, ha nem túl puhák, levesek)

Tészta:

150 g liszt (lehet finomliszt vagy felesben finomliszt és teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
1 kk. sütőpor
1 tk. őrölt fahéj
80 g nádcukor
2 tojás
150 g natúr joghurt
50 g étolaj (dióolajjal még finomabb)

1. A körtéket meghámozzuk, majd szeletekre vágjuk. A karamellizált körtéhez a cukrot karamellizáljuk, majd beledobjuk a vajat a karamellbe, és amint felolvadt, a körteszeleteket is hozzáadjuk. Alacsony lángon puhára pároljuk a körteszeleteket.

2. A tésztához a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, fahéj) összekeverjük. Egy másik tálban összevegyítjük a nedves hozzávalókat (cukor, tojás, joghurt, olaj), majd ezt hozzákeverjük a száraz hozzávalókhoz.

3. Egy piteforma aljába szépen elrendezzük a karamellizált körteszeleteket. Ha sok karamell marad a körteszeletek alatt, ezt tegyük félre a tálaláshoz. A körteszeletekre egyenletesen elterítjük a tésztát. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

4. A sütőből kivéve megvárjuk, hogy langyosra hűljön, majd átfordítjuk egy tányérra.

Juhász Egri Cuvée
Juhász Egri CuvéeTesco / Tesco

Büszkék vagyunk arra, hogy az ország egyik legszélesebb borválasztékával várhatjuk Önöket! Áruházaink polcain az ismert magyar pincészetek népszerű borai mellett számos borkülönlegességgel is találkozhat. Célunk, hogy borkínálatunk minden eleme valóban a legjobb ár-érték arányt tükrözze

h i r d e t é s
Oszd meg másokkal is!
Mustra