Nagyikonyha: Fahéjas-szilvás rácsos pite

A fahéj és a szilva örökzöld páros, gondoljunk csak a klasszikus szilvás gombócra! Most pitét készítettünk omlós tésztából, amelyet fahéjas szilvával töltöttünk meg.

SzilvásFahéjas pite
Ötvös Zsuzsanna

A sütőben finom szaftosra, puhára sül a szilva, a cukor kicsit rákaramellizálódik, míg a tészta jó omlós, roppanós marad. A linzertésztával kapcsolatban csak egyetlen dologra kell odafigyelni: nem szabad túlmacerálni, mert akkor nyúlóssá válik. Fontos a hideg vaj, az sem baj, ha még a kezünk is hideg, és dolgozzunk vele gyorsan.

Hozzávalók egy nagy vagy négy mini pitéhez:

Omlós tészta:

200 g liszt (most 150 g sima finomlisztet és 50 g teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam)
100 g hideg vaj
50 g porcukor
1 tojás

Töltelék:

450 g szilva (magozva mérve)
4 ek. nádcukor
2 csapott ek. kukoricakeményítő
1-2 tk. őrölt fahéj

1. Az omlós tésztához a lisztet, a kockákra vágott hideg vajat és a porcukrot egy tálba kimérjük és gyorsan összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást is, és összeállítjuk a tésztát. Nem kell túlgyúrni, minél gyorsabban dolgozunk, annál omlósabb lesz a végeredmény. A tésztát fóliába csomagolva kb. egy órára hűtőbe tesszük.

2. A töltelékhez a szilvákat kimagozzuk, és negyedekbe vágjuk. Rászórjuk a nádcukrot, a keményítőt és a fahéjat, majd összeforgatjuk.

3. A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kibélelünk vele egy nagyobb, vagy négy mini piteformát. A tésztából egy keveset félreteszünk a rácsozáshoz.

4. A szilvás tölteléket a kibélelt piteformá(k)ban elegyengetjük. A maradék tésztát kinyújtjuk, vékony csíkokra vágjuk, majd berácsozzuk vele a pité(ke)t.

5. A pité(ke)t 175°C-ra előmelegített sütőben megsütjük kb. 25-30 perc alatt.

Teleki Cabernet Sauvignon vagy Cabernet Franc
Teleki Cabernet Sauvignon vagy Cabernet FrancTesco / Tesco

Büszkék vagyunk arra, hogy az ország egyik legszélesebb borválasztékával várhatjuk Önöket! Áruházaink polcain az ismert magyar pincészetek népszerű borai mellett számos borkülönlegességgel is találkozhat. Célunk, hogy borkínálatunk minden eleme valóban a legjobb ár-érték arányt tükrözze

h i r d e t é s
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra