Lelke mélyén mindenki hippi szeretne lenni

A hippimozgalmat és a hippiket biztos nem kell bemutatni senkinknek: még az is lehet, hogy ön is hippi, vagy fiatal korában az volt. Az 1960-as és 1970-es évek egyesült államokbeli lázadó diákság és fiatalság máig ható szubkultúrájába az elidegenedett fogyasztói társadalom ellen anarchisztikusan és feltűnően lázadó, beilleszkedni és dolgozni nem akaró fiatalok tartoztak. Először 1964. április 22-én, a WNBC TV Channel 4-on használták rájuk a hippi elnevezést, amikor néhány, a vietnami háború ellen tiltakozó fiatalok csoportja ülősztrájkot tartott – írja a Wikipedia.

A hippi csoportosulás tagjainak közös jellemzője volt, hogy hajukat hosszúra növesztették, pólót és farmert viseltek, pszichedelikus rockzenét hallgattak, a szexuális forradalom követőivé váltak, valamint sokan közülük marihuánát és LSD-t használtak, hogy felfedezzék a tudat alternatív oldalát. Ha ön is lelkes Mad Men rajongó, akkor tudja, mekkora dolog volt akkoriban öltöny helyett farmert húzni és valamilyen szabad szellemű kommunához csatlakozni. 1967 januárjában, a San Franciscó-i Golden Gate Parkban megtartották az első Emberi Együttlétet (Human Be-In), amely egyszerre volt zenés tüntetés a békéért és a toleranciáért, valamint a szabad gondolkodásért és a szerelemért. Ez az esemény vezetett az Egyesült Államok nyugati partján kialakult legendás Nyári Szerelemhez (Summer of Love) és a Keleti Parton megrendezett 1969-es woodstocki fesztiválhoz, amiről még az is hallott, akit amúgy egyáltalán nem érdekelnek a hippik.

Legyen hippi ön is!

A hippi divatnak és értékeknek nagy hatása volt a kultúrában, befolyásolva a popzenét, tévét, filmet, irodalmat, művészetet és a mostani trendeket is: hisz hippimozgalom nélkül hogy öltöznének fel a mai tinik a Balaton Soundra vagy a Coachellára? Persze azért ez nem ugyanaz, mint Woodstock, manapság a hippis szerelések nagyon jól – túlságosan is – átgondoltak, és a fogyasztás templomaiban, a fast fashion boltokban vásárolhatók meg, nem úgy, mint a 60-as években: igazából eléggé irigykedünk is a virággyermekekre, akik meztelenül, de minimum mezítláb mászkáltak a fesztiválokon és mindenféle békés gyűléseken. Hippisen öltözni manapság is menő, a kifutókon is fel-feltűnnek a rojtos, hasított bőrrel és farmerrel kevert szerelések, virágmintákkal díszített blúzok, ruhák, népies motívumokkal kevert szettek.

Hippi-program!

Amennyiben élőben is belekóstolnál a hippi életérzésbe vagy felidéznéd fiatalkorod stílusát, gyere el szeptember 27-én a Volkswagen-találkozóra a Hungaroringre, ahol a Transporter Hippifaluba várjuk a kultikus Transporter rajongóit! A számos oldtimer Bulli mellett különleges meglepetés vendég is érkezik: itt lesz az országban egyedül látható az 1957-től 2013-ig, Brazíliában gyártott Volkswagen T2 sorozat utolsó, 1200 példányos "Last Edition" kiadásának 1200. darabja. Az autós tartalom mellett számos egyéb program is várja az érdeklődőket: gyermekprogramok, off-road vezetés és autós vetélkedők színesítik a rendezvényt. Este bográcsozás, tábortűz, gitár, igazi "flower-power" hangulat zárja a rendezvényt, az előre regisztrálók pedig a Hippifaluban alhatnak Transporterük fedélzetén, vagy sátorban. Regisztráljon a hivatalos Hippifalu AfterPartyra a www.volkswagen-talalkozo.hu oldalon!

De nem kell a kifutókról lesnünk, ha szimpatikus a hippi stílus, és miért ne lenne az? Lelkünk mélyén mind szeretnék szabad, gondtalan, természetközeli életet, világbékét. Milyen jó lenne útnak indulni, és a világ útjait barátokkal teli kisbuszokkal róni! Ha a társadalomból nem vonulna ki, azért ruhatárába csempészhet egy kis bohémságot. Nézze meg a galériában a woodstocki fiatalokat (vagy a Pinteresten az ide vágó boardot), és kövessen pár egyszerű trendtippet!

Például idén nyáron rogyásig voltak a boltok műanyag virágos koszorúkkal, kerek üveges napszemüvegekkel, rojtos felsőkkel, mellényekkel, áttetsző csipkeruhákkal. Ezek közül az áttetsző csipke maradt télire is, a rojtos felsőket pedig a szintén hippis, kötött, bő pulóverek váltják. Bár trapézfarmerre mostanság leginkább turkálókban tehet szert, ahhoz nem kell vennie semmit, ha valóban ki akar vonulni a fogyasztói társadalomból és meztelenül szeretne a parkban mászkálni, vagy egyszerűen csak el akarja hagyni a melltartót a pólója alól. A 60-as, 70-es évekbeli képeket nézegetve tényleg az az érzésünk, hogy a meztelenség a leghippisebb trend, illetve a testfestésünkhöz igazított autódíszítés. A hippi stílus eléréséhez elég pár egyszerű szabályt követnünk:

  • Használt ruhák kell vásárolni. Ez a legfontosabb.
  • Kell egy bő, apróvirágos, lenge blúz.
  • Kell egy mellény: lehet hímzett, egyszínű, bő, bármilyen, csak ne legyen túl jólszabott!
  • Kapucnis pulcsi helyett szövetkabátkát kell felvenni, ez is lehet hímzett.
  • Ha nem farmer, akkor maxiszoknya vagy miniszoknya, persze csak a nőknek.
  • A cipő lehet szandál, mokaszin vagy bőrcsizma, a lényeg, hogy kényelmes legyen és lehetőleg hasítottbőr.
  • A kiegészítők nagyon fontosak! Sok ékszer és saját készítésű gyöngybizsura van szükség. a legjobb, ha csilingelő bokaláncunk is van.

Ha jobban megnézi a galériában, alapvetően a régi idők hippijei is pont így öltöztek, télen esetleg még bundát vettek, a nők pedig szívesen hordtak maxi- vagy miniszoknyát trapézfarmer helyett, de ennyi. A hatás érdekében hagyjunk fel a gondos sminkeléssel is, műanyag virágkoszorú helyett jövőre kössünk vágott virágból fejdíszt magunknak, a sok bizsu között bújjon meg egy Béke-jel is és engedjük ki hajunkat!

Nézze meg a galériában, hogy néztek ki az igazi hippik, akik még tényleg megjárták Woodstockot, köptek a fogyasztói értékekre és nem hipszterként ücsörögtek a menő belvárosi kávézókban, és irigykedjen nagy szabadságukra!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek