Nem sok jobb dolog van a házi hamburgernél. Ebben tudjuk is, mi van: jófajta húspogácsa és minőségi alapanyagok.
A bárányburger húsz perc alatt elkészül, tehát nem több idő, mint elmenni egy gyorsétterembe. Ha már egészségtudatosak vagyunk, a cukros gyári szénsavas üdítőt is cseréljük házi málnaszörpre.
Hozzávalók:
30 dkg darált bárányhús
8-10 levél rozmaring
1 nagy fej hagyma vagy 2 salotta hagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors olívaolaj
10 dkg zöldborsó
2 mentalevél (elhagyható)
1 gombóc mozzarella
paradicsom
ruccola levelek
2 zsemle
- A megtisztított hagymát és fokhagymát felaprítjuk. Serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a hagymát, közepes lángon megpirítjuk. Közben megsózzuk.
- A pirított hagymát a darált húshoz adjuk. Frissen őrölt borsot darálunk rá, megszórjuk egy kávéskanál sóval, és beleszórjuk a felaprított rozmaringleveleket. Alaposan összedolgozzuk. Nagyjából 1 cm vastag, nem túl nagy átmérőjű húspogácsákat formázunk belőle, mindkét oldalát bekenjük olívaolajjal. (Ebből a mennyiségből 4-5 darab jön ki.)
- A zöldborsót (ha fagyasztott) felmelegítjük mikróban vagy egy kevés vajon egy lábosban. Ízlés szerint megsózzuk, ha szeretnénk, adhatunk hozzá mentalevelet, majd nagyjából pépesítjük. Ez lesz a krémünk a buciba.
- Egy vastag aljú serpenyőt vagy grillserpenyőt szárazon felforrósítunk. (Az ablakot ne felejtsük el nagyra nyitni!) Elhelyezzük benne a hamburgerhúsokat, kicsit mérsékelhetjük a lángot. 3 percig sütjük az egyik oldalát, óvatosan megfordítjuk, rátesszük az összetépkedett sajtot. Ez az oldal is kap 3-4 percet. A húsokat tányérra szedjük, azonnal lefóliázzuk.
- A zsemléket felmelegítjük.
- A félbevágott bucik alsó felét megkenjük a zöldborsókrémmel, teszünk rá ruccolát, paradicsomszeleteket, végül a sajtos húsokat. Forrón tálaljuk.