Az igazi meggyes pite titka a tészta-töltelék arányban rejlik. Vékony, könnyű, omlós tészta, közötte rengeteg savanykás meggy, semmiképp sem elcukrozva: a közben kisülő levét úgyis édes babapiskóta szívja fel, a tetejére leheletnyi porcukorréteg kerül. És ha langyosan, vaníliafagyival tálaljuk – mert így a legeslegjobb – a fagyi még egyébként is ad egy kis plusz édességet hozzá.
Hozzávalók: (30x32-es gáztepsi)
a tésztához
35 dkg liszt
1 tk sütőpor
17 dkg cukor
csipet só
20 dkg vaj
6 dkg tejföl
2 tojássárgája
-a töltelékhez:
80 dkg kifejtett meggy
16 darab babapiskóta
6 dkg étkezési keményítő
8 dkg cukor
- Az első négy hozzávalót elkeverjük, vékonyra felszeleteljük a vajat, és gyorsan elmorzsoljuk a lisztes keverékkel.
- Hozzáadjuk a tejfölt és a tojássárgájákat, egynemű tésztát gyúrunk, amit fél óráig a hűtőben pihentetünk.
- Addig elkészítjük a tölteléket: a meggyet (ami maggal együtt több, mint egy kiló) szűrőbe rakva kimagozzuk, hogy a leve lecsorogjon, a babapiskótát összetörjük, elkeverjük a cukorral és az étkezési keményítővel.
- A hűtőből kivett tésztát kétfele osztjuk, jól lisztezett munkalapon vékony lappá nyújtjuk, az elsővel kibéleljük a tepsit.
- Fél centit körben kihagyva megszórjuk a babapiskótás keverék felével, rárakjuk a meggyet, amit megszórunk a babapiskótás keverék felével.
- A másik lapot is kinyújtjuk, a meggyes töltelék tetejére illesztjük, a széleken lenyomkodjuk és sűrűn megszurkáljuk villával, hogy a meggyben lévő nedvességből valamennyi elgőzölöghessen.
- 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, a hőt rögtön levesszük 180 fokra és így sütjük kb. 30-35 percet, míg szép világos aranybarna nem lesz a tészta teteje.
- Porcukorral szórjuk, éles késsel langyosan felvágjuk, tetejére egy gombóc fagyi –a világ egyik legjobb sütije.