Menő vagy ciki a fülből varrt táska?

Victoria Ledig divattervező egészen új koncepciót talált ki ‘Precious Skin’ névre keresztelt táskakollekciójának. A német dizájner tehenek olyan részeiből készítette táskáit, melyeket általában kidobnak a bőrfeldolgozók: akad a kollekcióban orrból és tehénfarokból készült táska is, az már más kérdés, kinek lenne gusztusa hordani őket.

Lediget bosszantotta, hogy a bőrkészítéshez általában csak az állatok törzsének bőrét, annak is csak a legszebb részeit használják, ezáltal pedig rengeteg használható anyag vész kárba. Hogy saját szemével is meggyőződjön az igazáról, a tervező kiment egy vágóhídra és megnézte, mihez kezdenek az állatok felesleges részeivel. "Szeretném, ha az emberek jobban megismernék a bőr eredetét és pozitívabban viszonyulnának a 100 %-os bőrdíszművekhez. A vágóhídon eltöltött idő alatt rájöttem, milyen jó anyag is a bőr és micsoda veszteség elpazarolni ezeket az egyébként bőven használható részeket" – mondta Ledig a Vocativ.com-nak.

A dizájner arról is meg akart meggyőződni, hogy ő saját maga hordana-e bőrből készült darabokat miután látta, hogyan nyúzzák és munkálják meg a legyilkolt állatok bőrét. “A végén még én magam is meglepődtem azon, hogy milyen gyorsan és hatékonyan mennek ezek a dolgok. Ezzel persze nem azt mondom, hogy ne lenne brutális és zavarbaejtő a látvány, de a rövid folyamat nekünk embereknek és az állatoknak is sokat könnyít.” A tervező néhány, eredetileg kutyaeledelbe szánt farok, orr, fül, arc és lábszár-résszel távozott, melyeket később egy cserzőműhelyben munkáltatott meg. Bár néhány kollégája erősen kétségbe vonta az ötletét, a megmunkált bőrökön végül maguk is meglepődtek.

Az igazság az, hogy elsőre tényleg elég morbidnak tűnnek Ledig elképzelései, valójában viszont ezek sem különböznek sokban egy bőr Louis Vuitton táskától. Bár elsőként furcsának tűnhet, hogy tehénorrban tartsa a piperecuccait, valójában ez is csak egy bőrtáska. Kétségtelen, hogy Ledig kreációi már látványilag is sokkal beszédesebbek, ezáltal pedig zavaróbbak a hagyományos táskákhoz képest, a tervező elképzelését, miszerint a lehető legtöbb részét ki kellene használni a legyilkolt állatoknak, mi csak támogatni tudjuk. Nézze meg a galériéban és döntse el, menő vagy ciki a tehén szokatlan testrészeiből készült táskákollekció!

Oszd meg másokkal is!
Menő! (1814) (1848) Ciki!
Mustra