Teszt: mascarponét drágán ne vegyen ezután!

Már az árkörképnél meglepődtünk, hogy milyen nagy a felhozatal saját márkás mascarponék terén, ezért eldöntöttük, hogy meg is kóstoljuk őket, hogy kiderüljön, ehetők-e. A válasz igen, de még mennyire!

Összesen kilenc terméket tettünk az asztalra, és kizárólag íz alapján választottuk ki, hogy melyik a legjobb. Tehát semmiféle tudományos szempont alapján nem vizsgáltuk a termékeket, kizárólag arra voltunk kíváncsiak, hogy finomak-e, vagy sem. A tesztcsapat a szerkesztőségből összeverbuvált ínyencekből és nem ínyencekből áll, és azt próbáljuk meg eldönteni, hogy mi az, amit érdemes megvenni.

A hideg mascarponékat friss eperrel kóstoltuk, elég menő dolog volt! Nem csak mert jó pár terméknél nem bántuk, hogy elvette az eper a förtelmes ízt, de mert magában ez a tejszínes krém nem is annyira kellemes étek. Mert ugye a mascarpone egy Olaszországból származó tejszínkészítmény. Ja, igaz is, az első három helyezett mégsem a csizmáról való, de, hogy tisztában legyen a származásukkal is, ezt is beleírtuk a cikkbe. 

Mascarpone

A mascarpone, bár nálunk gyakran hívják krémsajtnak, valójában nem sajt, a szónak abban az értelmében, hogy nem oltókulturával (vagyis baktériumokkal) készítik. A zsíros tejszín a mascarpone esetében citromlé vagy citromsav (esetleg ecetsav) hozzáadása után csapódik ki, ezt csepegtetik le, és keletkezik a síma, sűrű, fehér krém. Világszerte ismertté a tiramisu tette, bár nagyon sokoldalú alapanyag, éppen úgy tökéletes édességek krémjébe - a csokistól a gyümölcsösig -, mint tésztaszószokhoz, vagy éppen sós aprósütemény töltelékébe.

A teszteken vannak olcsóbb és drágább termékek is, az árak miatt DIREKT nem teszünk különbséget, ugyanis többször kiderült már, hogy nem mindig az a jó, ami drága - így alakult, hogy egy időben kóstoljuk, pontozzuk ezeket a termékeket.

Ha ötletük van, hogy mit teszteljünk, írjanak nekünk levelet!

Tesco mascarpone

Nagyon érdekes, hogy már megint megelőzte az olcsóbb, Value néven ismert vonal a drágábbik saját márkás tescós testvérét. Ennek az ízésről sajnos nem voltak a kóstolók jó véleménnyel, bár állagra tökéletes. De hát elsősorban enni szeretnénk és nem falat festeni vele. 

Származási hely: Magyarország

„Erről valahogy nem tudom eldönteni: nem rossz, minimális keserűséget érzek benne, állagra sem rossz.” „Valahogy vizesnek tűnik, és nagyon rossz ízű.” „Borzalom, lisztes tejszín.” „Na végre! Ez az első puha, krémes és lágy sajtkrém, csak ne lenne ilyen rossz íze. Megkóstoltam, és éreztem, hogy van valami mellékíze, de nem mertem még egyszer megkóstolni, hogy mire emlékeztet, így be kell érniük ennyivel, hogy nem finom.”

Szarvasi mascarpone 

Az első óriási csalódás a kóstolón, a Superbrands díjas Szarvasi mascarpone. Most őszintén, nem ez lenne az első amit a hiperben leemelne a polcról? Igen, mi is így gondoltuk! Még jó, hogy a legdrágább mascarpone a kóstolón, és éljen, hogy jobbat is vehettünk volna jóval olcsóbban, ha nem ragaszkodnánk annyira a „jól bevált” termékekhez. Na majd most.

Származási hely: Magyarország, Szarvasi Mozarella Kft.

„Nem rossz, az állaga jó: krémes, olvad a számban, érzem benne a tejszínt is, de nem díjnyertes.” „Keserű utóíz, túl kevés, ellopták belőle a zsírt.” „Tejfölállagú, enyhén romlottas ízű.” „Állagra a maximális pontot kapná, ízre viszont semmiben sem különbözik a hatostól sajnos. (Tesco mascarpone. - a szerk.) „A tejszín- és a semmiíz között lebeg.”

Despar mascarpone

Hiába az olasz szülőföld, ez a termék nem győzte meg a kóstolókat: mellékíze van, keserű, túl vajas és nagyon tömör. Ami mellette szól: olcsóbb kategóriás. Igen, mi is nyugtáztuk ezt, ennyi.

Származási hely: Olaszország

„Ez nagyon rossz! Nem vagyok egy mascarpone szakértő, de ez borzalmas! Keserű és fura az íze, magában soha nem tudnám megenni. Még az eper se nyomja el eléggé az ízét.” „Elég tömör, de lágy, kicsit megakad a nyelven.” „Régen a Cerbona zabpehelynek volt valami ilyen (mellék)íze, de a sajtíz ebből teljesen hiányzik. Ami nálam alapvetően jó pont lenne, de sajna a (mellék)íz még rosszabb.” „Vajkrém szaga van, nagyon tejszínes, nagyon sűrű, tömör. Kenyérre jó lenne, édességbe felejtős, vagy talán cukrozva.”

Lovilio mascarpone 

A Lidl saját márkás mascarponéját több anyós és kolléganő is emlegette, mint lehetséges nyertest, mégsem jutott fel az első háromba. A teszt kiértékelésénél látszódott, hogy mindenki azonos pontszámot adott neki, a középkategóriába sorolták. A szöveges értékelést elnézve sem egy rossz termék, de találtunk nála jobbat, ugyanennyiért. 

Származási hely: Olaszország

„Krémes, először olyan, mintha se íze, se bűze nem lenne, de végül kicsit keserű-savanykás utóíz kíséri. Hát, nem is tudom.” „Sajtízű, de jó krémes, nekem nem igazán passzolt az eperhez.” „Túl fehér, túl tömör, minden túl...” „Nem rossz, de az eper teljesen elnyomja az ízét sajnos. (Ez egyébként normális?) Sűrű, de nem elég krémes, olyasmi mint a Philadelphia sajt ízre, azt mondjuk imádom. Ha krémesebb lenne tök jó lenne.” „Alig van íze, ami van az finom.”

Tesco value mascarpone

Íme a value - ami sokkal olcsóbb - mint a másik tescós, és még 9,5 ponttal rá is vert a tesóra. Állítólag nincsen túl sok íze, de ami van nem rossz, és édes is. Fagylalt alapanyagnak például tökéletes lehet.

Származási hely: Magyarország

„Sajtszerűbb ,nekem túl sok, de sütibe tuti ezt raknám.” „Ennek tényleg semmi íze. Az jónak számít? Nem értek a mascarponéhoz de ezt megenném magában is, bár kéne mellé még valami, mert elég ízetlen. Az állaga jó!” „Megint sajtos, kicsit kockasajt-szerű.” „Sűrű tejszínhab, nagyon édes, talán ebben van hozzáadott cukor? Sűrű, de azért nem túl sűrű.” „Édesebb a többinél, lehetne krémesebb.”

Auchan mascarpone 

Azt vettük észre, hogy mostanában az auchanos cuccok elég jó helyeken végeznek a vakteszteken, így történt ez most is a mascarponéjukkal. Ezt már nyugodtan megveheti bármilyen ételt is kreál, jó ízt fog adni neki.

Származási hely: Magyarország

„Lágy, íztelen, nem rossz.” „Nekem bejön, mind konzisztencia, mind íz szempontjából.” „Kesernyés, krémes, és nagyon finom!” „Tejszínhab íze van, nem túl édes, nagyon jó cucc.” „Könnyű, szinte habos, ehető.” „Két pokolian rossz után, ez maga a menny.”

Mizo mascarpone 

Bronzérmes lett a Mizo sajtkrémje, mindenki kedvelte, de az is feltűnt, hogy nagyon cuccos. Olyan igazi megfekszi a gyomrot mielőtt még megenné kategória. Ezen kívül a második legdrágább termék, burzsujkonyhába való. 

Származási hely: Magyarország, Sole-Mizo Zrt.

„Finom, jó az állaga, krémes, és nagyon finom az íze. Nincs utóíz egyáltalán, ebből szívesen ennék még többet is.” „Ez is a sajtosabb ízűek közül való, kicsit keserű a végén, önmagában ez sem tud élvezetet okozni, viszont elhiszem, hogy sütiben jó.” „Elképesztően zsíros valami, de az íze klassz.” „Finom, lágy, tejszínes.” „Rettentően zsíros, ezt leszámítva nagyon jó.”

San Fabio mascarpone

A Penny mascarponéjával egyetlen baj van (már ha ez baj), borzasztóan kemény, mintha fagyasztott vaj lenne. Az ízére senki sem panaszkodott, de inkább főtt ételekhez ajánljuk az állaga miatt. 

Származási hely: Németország

„Nagyon tejszínes, nekem ízlik. Jó az állaga, kellemes az íze, eperrel pláne jó.” „Ez csodálatos!” „Nincs éppen zseniális íze, de tetszik, ahogy olvad a számban.” „Kemény, megáll benne a kanál, nagyon vajas.” „Ez nagyon sűrű, annyira, hogy nem tudtam leválasztani a kanálról, úgy egyben lepottyant az egész. Olyan, mintha fagyasztott sajtkrémet ennék, az íze jó.”

Milfina mascarpone 

Amit muszáj megemlítenünk: az aldis termék csak 500 grammos kiszerelésben létezik, nem a megszokott lapos formát hozza, ez inkább hasonlít egy tejfölös dobozra. Ami egyfelől jó, mert sokkal egyszerűbb szedni belőle, másfelől viszont, ha csak kisebb mennyiségre van szükségünk, meg fog maradni egy fél doboz. Viszont ízre ez lett a legjobb, és árban is tökéletes! Igaz, hogy nem eredeti olasz mascarpone, na de annyi baj legyen, nekünk bejött!

Származási hely: Ausztria

„Ez ízlik! Először nincs íze, aztán szépen lassan, ahogy olvad a számban, érzem benne a tejszínt. Ízlik, ez tényleg jó – attól függeltenül hogy nem tudom, milyen kéne hogy legyen egy jó mascarpone.” „Sűrű tejszínszerű, sok zsír, megfelelő állag, ide vele, csak ne fogyókúraszezonban.” „Teljesen semleges, de nem rossz.” „Ez a kedvencem! Kissé kesernyés, de ez abszolút pozitív!”

Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Pontszám (max. 40) Itt vettük
milfina mascarpone 799 1598 30 Aldi
San Fabio mascarpone 399 1596 28 Penny Market
Mizo mascarpone 534 2136 27,5 Auchan
Auchan mascarpone 795 1590 24,5 Auchan
Tesco value mascarpone 799 1598 21,5 Tesco
Lovilio mascarpone 399 1596 18,5 Lidl
Despar mascarpone 399 1596 17,5 Interspar
Szarvasi mascarpone 672 2688 15 Auchan
Tesco mascarpone 579 2316 12 Tesco
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra