Következzék hát kettő viszonylag könnyű és egy laktató, kalóriadúsabb saláta a nem fogyózóknak.
Könnyű mozzarellás saláta
A mozzarella, paradicsom és a friss bazsalikom együttese mindenhogy jó, de a legjobb akkor, ha veszünk egy mély levegőt, és beruházunk egy gömböc bivalymozzarellára. Finom tehéntejessel is, és a bufala sokkal drágább, de legalább egyszer megéri kipróbálni.
Hozzávalók:
2 jóízű (!) paradicsom
1 mogyoróhagyma vagy újhagyma
10 dkg bivaly- vagy tehéntejes (mini) mozzarella
néhány levél friss bazsalikom
tengeri só
1 teáskanál extra szűz olívaolaj
opcionális: pár csepp balzsamecet
opcionális: 1-2 kanálnyi a mozzarella saját levéből
- A felaprított paradicsomot, a vékonyra vágott hagymát, az összetépkedett bazsalikomot és a felezett mini mozzarellákat (vagy kockákra vágott nagyot) összekeverjük, megsózzuk, löttyintünk rá egy kis olívaolajat. A sajt levéből 1-2 evőkanálnyival lazíthatjuk. Ha van otthon, és kedvünkre való, néhány csepp balzsamecet sem árt neki.
- Azonnal tálaljuk.
Reteksaláta sonkával és tojással
Már hozza a húsvéti hangulatot ez a saláta, ha éppen nagyon odafigyel az étkezésére, jól jöhet az óriászabálós ünnepek idején is, minimális módosítással a húsvéti sonkából és a levében főtt tojásból is összedobható.
Hozzávalók:
1 nagy kupac vegyes saláta
1 csokor retek
1 paradicsom
1 szál újhagyma
1 tojás
néhány vékony szelet szárított sonka
só, bors
1 teáskanál fehérborecet
2 teáskanál olívaolaj
- A tojást felteszünk főni, forrástól számítva hat percig főzzük, lehűtjük, megpucoljuk, négybe vágjuk.
- Az olajat, az ecetet, egy csipet sót és borsot jól összekeverünk, meglocsoljuk vele a salátaleveleket.
- Rászeleteljük a paradicsomot, a retkeket, a hagymát.
- Végül elhelyezzük a saláta tetején a tojás- és sonkaszeleteket.
Izmosan: meleg krumplisaláta főtt sonkával és tükörtojással
Cáfolata annak, miszerint a saláta nem étel, legalábbis nem olyasmi, amit egészséges étvágyú személy, pláne férfiember megeszik. Ahogy a Váncsai klasszikus szól: saláta az, amit a készítője annak szán. Mondjuk, ezzel a salátával fogyózni azért ne nagyon próbálkozzon senki.
Hozzávalók:
egy marék apró szemű újburgonya
2 mogyoróhagyma
1 gerezd fokhagyma
egy marék főtt sonka
1 tojás
néhány levél bazsalikom
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
néhány csepp citromlé
só, bors
- Az újkrumplit megmossuk, lekaparjuk a vékony héját, nagyjából 15 perc alatt megfőzzük őket egészben, leszűrjük és falatnyi darabokra vágjuk.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a vajat, rádobjuk a felaprított hagymákat. Megforgatjuk, megpirítjuk benne a krumplit. Sózzuk, borsozzuk, hozzátépkedjük a főtt sonkát. Rátépkedjük a bazsalikomleveleket. Meglocsoljuk néhány csepp citromlével.
- A serpenyő tartalmát tányérra borítjuk.
- A serpenyőbe teszünk még egy-két csepp olajat, ráütjük a tojást, megsütjük, a salátára csúsztatjuk.