Karácsonyi menüajánló: lazán a konyhában menü

Ami biztos pont nálunk a karácsonyi menüben, az a Vichy-krémleves, amibe a gyerekeim évek óta szerelmesek, valamilyen hal, mint főétel (általában pisztráng vagy lazac) és egy könnyű pohárdesszert.

A karácsonyi menüajánlóba is ilyen jellegű recepteket válogattam, mert - bár ezerszer elcsépelt, de nagyon igaz - senkinek nem tesz jót, ha egész napos konyházás után totálisan kimerülten zuhan be a karácsonyfa alá. Nem is hiszem, hogy ezt várják tőlünk a szeretteink - szóval a konyhában csak lazán!

Téli fehérzöldség-krémleves narancsos-diós vajjal

A krémlevesek téliesek, melengetőek és kis trükkel tökéletesen ünnepivé tehetőek. A leves nyugodtan elkészíthető néhány órával korábban, hűthető, ugyanúgy, mint a levesbetét, és elég tálalás előtt jól felforrósítani.

krémleves1
Piszke

Hozzávalók (4 adag)

20 dkg zeller
20 dkg petrezselyemgyökér
15 dkg krumpli
5 dkg hagyma (vörös, de ugye az valójában fehér)
4 dkg vaj
kevés bors
1 tk. só
1,2 liter csirkehúsleves
2 dl tejszín

a narancsos-diós vajhoz:

3 ek. dió
fél narancs reszelt héja
6 dkg vaj
1 kk. cukor
nagy csipet só
frissen darált bors

1. A zöldségeket megtisztítottam és vékonyra szeleteltem.

2. A felolvasztott vajon megdinszteltem a krumpli kivételével az összes hozzávalót.

3. Hozzáadtam a krumplit, felöntöttem a húslevessel, sóztam, borsoztam és kb. 25 perc alatt puhára főztem.

4. Amíg főtt a leves, a diót teflonserpenyőben 1 tk cukorral, egy nagy csipet sóval és frissen őrölt borssal kevergetve megpirítottam.

5. Hűlni hagytam, majd összedolgoztam a puha vajjal és fél narancs reszelt héjával.

6. Pár miliméter vastagon simára kentem a masszát egy tányéron, és betettem 10 percre a mélyhűtőbe, majd csillag alakú formával kiszúrtam.

7. A megfőtt zöldségeket a levessel együtt simára turmixoltam, hozzáöntöttem 2 dl tejszínt, azzal újra majdnem forrásig melegítettem.

A diós vajcsillagokkal tálaltam a forró levest.

Morzsakéregben sült lazacfilé

Gyors, mint minden hal sütése, látványos, előre elkészíthető, csak be kell tenni a sütőbe, és 15 percen belül kész az ünnepi vacsora.

A morzsa miatt a köret néhány félbevágott, rozmaringos-mézes körte, aminek pont annyi sütés kell, mint a halnak, lehet, hogy szokatlan köret a lazachoz, de a morzsával együtt szerintem tökéletes volt - adhatunk mellé hercegnőburgonyát, házi majonézt, ha konzervatívabb fogásra vágyunk.

lazac1
Piszke

Hozzávalók: (4 személyre)

4 db, 10-15 dkg-os lazacfilé szelet

a morzsához:

15 dkg kenyér/zsemlemorzsa
8 ek. apróra vágott snidling
2 citrom reszelt héja
6 dkg puha vaj
só és bors

a körtéhez

4 körte
4 tk. méz
4 kk. őrölt rozmaring

1. A sütőt 200 fokra előmelegítettem.

2. A morzsa minden hozzávalóját aprítógépben összekevertem - nem kell összeállnia, csak egy picit darabosabb legyen a vajtól.

3. A leszárított lazacszeletek alsónak szánt oldalát belapogattam a morzsa egyharmadával, majd óvatosan a sütőpapírral bélelt tepsire fordítottam őket, a többi morzsát pedig igazságosan elosztottam a tetejükön, és kicsit az oldalukra is lapogattam.

4. A körtéket félbevágtam, vágott felüket megkentem a mézzel, megszórtam a rozmaringgal, és a hallal együtt raktam a sütőbe

5. 15 perc alatt sült készre, ennél több általában a legvastagabb filének sem kell; ha nem a lazac középső részéből van filénk, a sütési idő rövidülhet is. Ha közben a morzsa nagyon pirulna, pici sütőpapírt kell tenni a szeletek tetejére.

Narancsos-mákos panna cotta

A hűtést leszámítva pontosan 5 perc elkészíteni, és várhat egy napot is a hűtőben, nem túl édes, selymesen olvadó, karácsonyízű. A mák döntő része a forma aljára összpontosul de ettől függetlenül a mák íze szépen átjárja az egész desszertet.

pannacotta1
Piszke

Hozzávalók 4 személyre:

4 dl tejszín
4 ek. darált mák
2 nagy narancs reszelt héja és leve
2 csapott tk.( 4 gr ) zselatin (vagy 3 lap lapzselatin)
2 ek.plusz
2 tk. méz
1 tk. vaníliakivonat

1. A zselatint elkevertem 3 ek. tejszínnel, a többi tejszínt kevergetve felforraltam a mákkal , 2 evőkanál mézzel, a reszelt narancshéjjal és a vaníliakivonattal és pár percig kis lángon főztem.

2. A tűzről lehúzva simára kevertem benne a megáztatott zselatint, visszatettem egy fél percre a tűzre, azután kiöblített formákba öntöttem.

3. A narancsok levét felére beforraltam a két teáskanálnyi mézzel, és tálalás előtt ezzel a sűrű sziruppal meglocsoltam a desszertet.

A rákerülő szirup elég édes, de édesszájúabbak emelhetik kicsit a tejszínbe kerülő méz mennyiségét. A zselatin kevésnek tűnhet, de ennyi pont elég, csak türelmesnek kell lenni, nem radírgumit készítünk)

Mivel fémformáim vannak, így 3 óra hűtőszekrény után már lehetett is kiborítani őket, miután pillanatra forró vízbe mártottam az edénykéket. Kerámiaformák esetén jobb biztosra menni, és inkább kora délelőtt megcsinálni, ha vacsora mellé adjuk. Aki nem akar vesződni/idegeskedni a kiborítással, nyugodtan tálalja egy szép, inkább széles, mint mély pohárban - mivel a mák alul sűrűsödik, magas edényben nehéz együtt élvezni a desszert többi ízével.

Oszd meg másokkal is!
Mustra