Bangladesi tűz: a Gap a nyomozás végére vár

Leégett november végén Banglades egyik legnagyobb ruhagyára, ami a legfontosabb nyugati márkáknak szállított – adta hírül az Index. A Buzzfeedtől átvett cikk szerint a gyár a Gap egyik legnagyobb beszállítója a régióban, a hírek szerint az amerikai márkának legalább félévnyi készlete égett el a tűzben, de nagy kér érte az American Eagle Outfitters, Marks and Spencer, Sears, Uniqlo és a Zara cégeket is.

Tűz a Standard Group bangladesi gyárában
Tűz a Standard Group bangladesi gyárábanAndrew Biraj

A gyárban dolgozó 18 ezer ember munka nélkül maradt, a Gap sajtóközleménye szerint nekik megpróbálnak segíteni, legalábbis remélik, hogy a helyi menedzsment tesz értük valamit. Az odaveszett árukészlet pótlásáról a márka magyar képviseleténél érdeklődtünk, ők nem tudnak arról, hogy a tűz problémát okozna az üzlet új ruhákkal való feltöltésében, pontosabban: "Nem, ilyen problémáról nem kaptunk értesítést" – írja a kommunikációs menedzser.

„Megerősítjük, hogy a Gap Inc. a Standard Group ügyfele. Nagyon örülünk, hogy nem történt személyi sérülés vagy halálos baleset. Még várunk a nyomozás végére, mely kideríti a tűz okát és kihatását. Reméljük, hogy a gyári menedzsment segít a dolgozóknak ideiglenesen munkát találni. Bangladeshez hűek maradunk, a Gap Inc. jelentős, hosszú távú befektetéseket eszközöl, hogy javuljon a gyárak tűz- és épületbiztonsága, ezért biztonsági programot indítunk és a Bangladesi Munkások Biztonságáért Szervezet (Alliance for Bangladesh Worker Safety) tagjaként együttműködünk több más kereskedővel is” – áll a hivatalos, központi sajtóközleményben.

2013-11-29T075056Z 850527273 GM1E9BT15KY01 RTRMADP 3 BANGLADESH-
Andrew Biraj

Az Alliance for Bangladesh Worker Safety-ről egyébként néhány külföldi cikkben az olvasható, nem segítenek hathatósan a munkásokon. A Rana Plazában bekövetkezett tragikus tavaszi tűzeset után hiába kapta fel a sajtó a bangladesi dolgozók ügyét, októberben ismét halálos áldozatokat követelt egy dhakai gyártűz, és a biztonsági helyzet nem javul. A mostani gyártüzet állítólag feldühödött munkások okozták, akik úgy értesültek, a rendőrségnek köze lehet egyik társuk halálához, aki egy utcai tűzharcban vesztette életét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra