Ne rendeljen rúzst a netről!

Szép, szép, de ha drágának találja, akkor se fanyalodjon rá az olcsó hamisítványokra!
Szép, szép, de ha drágának találja, akkor se fanyalodjon rá az olcsó hamisítványokra!

Egy amerikai sminkmester, Holly Whitis figyelmeztette az ABC Action News nézőit a hamis sminktermékek veszélyeire: mivel a neten rendelt sminktermékek összetevőiben soha nem lehetünk biztosak, a rendelt rúzs irritációt okozhat, és kiütéseink lehetnek, plusz sose olyan tartósak, mint az eredetiek. Az amerikai hatóságok a kozmetikai cégekkel karöltve igyekeznek megakadályozni a kamu termékek terjedését, az egyik legtöbbet hamisított márka a MAC.

Az eBay és az Amazon tele van MAC – vagy annak látszó – rúzsokkal például, átlag 15 dollár egy ilyen termék. A nyomozások azonban kiderítették, hogy ezek a hamis rúzsok mind Kínából jönnek, és használóik többször panaszkodtak allergiás reakciókról. Nekünk igazából fogalmunk sincs, miért éri meg az amerikaiaknak 13 dollárért egy bizonytalan eredetű terméket rendelniük, mikor a Nordstromban eredetit kapnak 15 dollárért (kb. 3500 forintért). Még Magyarországon is kijön egy MAC rúzs 6000 forintból (nálunk jóval drágábbak ezek a sminkcuccok, mint az USÁ-ban), tehát talán nekünk sem érdemes az Amazon 3-4 ezer forintos ajánlatai közt bogarászni.

Ha tud angolul és minden részletre kíváncsi, nézze meg alábbi videót!

A hamisítványok terjedésének egyik oka lehet, hogy a MAC rendszeresen ad ki limitált szériás, vagy celebek által tervezett rúzsokat, sminkpalettákat, melyeket percek alatt elkapkodnak a boltokból – a vásárlók ezek után jobb híján Kínából rendelik meg az áhított termék mását. Az eredeti és a hamis rúzs csomagolása között szinte semmi különbség nincs, a szakemberek sem tudják megállapítani, hogy az Amazonról rendelt akciós rúzs vajon Kínában készült-e, vagy tényleg a MAC állította-e elő.

Viszont legkésőbb akkor kiderül a turpisság, amikor kiragyásodunk a púdertől, vagy begyullad a szánk a rúzstól, de már az is elég bosszantó, ha a tartósnak hitt rúzs mindenre ráragad és fél óra alatt kopik le szánkról.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

Az amerikai szakértők már azt is kiderítették, honnan jönnek ezek a rúzsok: egy kínai oldalt találtak, ahol a Mac rúzs darabja alig 1 dollárba kerül. Bár az oldalt nem nevezték meg, mi az Aliexpress-en találtunk olyan eladókat, akik csomagban, 48-asával árulják a MAC rúzsokat 100 dollár körüli áron. Az eBayes és amazonos eladók valószínűleg innen rendelik be a rúzscsomagokat, amiket aztán szétbontva adnak el, pofátlan haszonnal, 13-15 dollár per darab áron (de találtunk nem egy 18-23 dolláros, 4-5 ezer forintos rúzst is).

Aliexpress: ha 48 rúzst rendel, darabja csak 2 dollár!
Aliexpress: ha 48 rúzst rendel, darabja csak 2 dollár!

Ön vásárolna sminkcuccot a neten?

  • Igen, de csak a márka webshopjából 158
  • Nem vettem soha, tudom, hogy veszélyes. 75
  • Persze, bárhonnan, nem félek és olcsó! 55
  • Eddig vásároltam, ezentúl nem fogok. 17

A hatóságok az oldalakkal összefogva igyekeznek törölni a hamis termékeket a kínálatból, de ez igazi szélmalomharc, akit egyik nap törölnek, másik nap más névvel újra fent van.

Fogyasztóként ön egy dolgot tehet: nem ilyesmit vásárol karácsonyra szeretteinek, se saját magának. Már csak saját egészsége érdekében is – végül is a rúzsokban lévő ólom már magában elég káros, minek ide még bármi más, ami mérgező lehet?

Ha pedig nincs 6-7 ezer forintja egy rúzsra, vegyen olcsóbbat bármelyik drogériában, parfümériában, 3 ezer forintért már szuper rúzsokat kap!

Az amerikai hatóságok arra jöttek rá, hogy aki kamut árul az Amazonon, az Kínából érkező, 1 dolláros termékekkel kereskedik. Azt persze sosem lehet tudni, hogy az általunk választott eladó rúzsa hamis, vagy eredeti.
Az amerikai hatóságok arra jöttek rá, hogy aki kamut árul az Amazonon, az Kínából érkező, 1 dolláros termékekkel kereskedik. Azt persze sosem lehet tudni, hogy az általunk választott eladó rúzsa hamis, vagy eredeti.
Az eBayen is van választék, mégse próbálkozzon vele!
Az eBayen is van választék, mégse próbálkozzon vele!
Mustra