A tökéletes, ropogós házi nápolyi

Milyen a jó házi nápolyi? Természetesen extra ropogós! Ahhoz, hogy a nápolyihoz használt ostyalapok megőrizhessék a ropogósságukat, olyan tölteléket kell használnunk, ami garantáltan nem tartalmaz nedvességet – az ostyalapok ugyanis a töltelék plusz nedvességtartalmát gyorsan magukba szívják, és felpuhulnak.

Nápolyi3b
Ötvös Zsuzsanna

A töltelék alapja az úgynevezett pralinémassza, amelyet bonbonoknál már sokat használtam: ez készülhet bármilyen olajos magból (dió, mogyoró, pisztácia stb.), amelyet először karamellizálunk, majd aprítógépben addig aprítunk, míg a magok kiengedik olajtartalmukat, és egy krémes, egynemű massza lesz a végeredmény. Ehhez már csak olvasztott csokoládé kell, és tölthetjük is a nápolyit!

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

150 g durvára tört dió (vagy mogyoró, pisztácia) 
120 g cukor
200 g csokoládé (én fele-fele arányban ét- és tejcsokoládét használtam, de ez ízlés szerint változtatható; pisztáciához például fehér csokoládét is használhatunk)
5 db készen kapható ostyalap

1. A cukrot alacsony lángon, néha-néha megkeverve sötét borostyánszínűre karamellizáljuk, majd levesszük a tűzről, és hozzáforgatjuk a durvára tört diót. A karamellizált diót sütőpapírral fedett hőálló felületre borítjuk, és megvárjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.

2. A karamellizált diót nagyobb darabokra törve S-késes aprítógépbe tesszük.

Nápolyi1b
Ötvös Zsuzsanna

Óvatosan aprítani kezdjük: az aprítógépet pulzálva járatjuk, gyakran megállítjuk, hogy a motor ne égjen le. Közben a gép falára tapadt diót kiskanállal mindig visszakaparjuk, majd folytatjuk az aprítást. Először csak morzsásra aprítja a gép, majd látjuk, hogy egyre jobban kezd összeállni a karamellizált dió. Az aprítást egészen addig folytatjuk, míg egynemű, sima masszát nem kapunk.

Nápolyi2b
Ötvös Zsuzsanna

3. A csokoládét megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a diós masszát. Ez lesz a töltelékünk. Ízlés szerint akár fűszerezhetjük is pl. fahéjjal, szerecsendióval, tonkababbal.

4. Az első ostyalapra rákenjük a töltelék kb. egynegyedét. Erre óvatosan ráfektetjük a második ostyalapot, amelyre szintén kenünk a töltelékből. Így folytatjuk a rétegezést, míg az ötödik ostyalaphoz nem érünk.

5. A betöltött ostyalapokat alaposan becsomagoljuk alufóliával, majd nejlonzacskóba tesszük. Fontos, hogy légmentesen csomagoljuk, hiszen a levegőből felvett nedvesség szintén megpuhíthatná a nápolyit. A becsomagolt nápolyira egy vastagabb könyvet teszünk nehezéknek, és egy éjszakán keresztül állni hagyjuk szobahőmérsékleten. Ezalatt a töltelékben lévő olvadt csokoládé megszilárdul, így össze fogja tartani szépen a nápolyit.

6. Másnap fűrészes élű késsel tetszőleges méretű darabokra vágjuk. Légmentesen záró dobozban tároljuk.

Nápolyi4b
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Mustra