no

Mustárteszt: a szupermarketek leverték a márkákat

Kóstoltunk már ketchupotgumicukrot, és még tengernyi más élelmiszert, most pedig a legjobb mustárt próbáltuk megtalálni az átlagos "magyar" (nem dijoni típusúak) mustárok között. A feladat nehéznek ígérkezett, de a kóstoló alatt minket is meglepett, hogy milyen nagy minőségi eltérés van a termékek között. Végül is egyáltalán nem volt nagy kihívás véleményezni és pontozni a mustárokat. 

Több mustár is végzett holtversenyben, emiatt messze nem lett tíz helyezett, és az utolsó helyet, a hetediket az általam nagyon kedvelt ikeás zsebelte be. Valószínű, a tesztelőknek sokkal jobb ízlésük van mint nekem, szóval, köszönjék meg nekik, hogy velem együtt kóstolnak – önfeláldozóan végigszenvedik a teszteket.

Nagyon multikulti volt ezúttal a kis tesztcsapat: egy kisebb tömeg gyűlt össze a mustártesztre, és egy ukrán lány, Olga is a csapatot ékesítette.

Senap Mild, Ikea, 7. helyezett 

Az Ikea mustárja végzett az utolsó helyen, ami nagyon meglepő. Arra ugyan nem számítottam, hogy első lesz, de ez az eredmény… felettébb érdekes. Valószínűleg a tesztelők nem a skandináv édeskés ízt keresték a mustárokban, hanem a jól megszokott Balaton parti főtt virslihez nyomott, erőteljes mustármagost. Persze, miért is ne erre mentek volna rá? Hiszen mindannyian ebben az ízvilágban nőttünk fel. A szín miatt meg szeretnénk megnyugtatni mindenkit: nem mesterséges színezéktől ilyen a mustár, hanem a kurkumától, amit egyébként rendszeresen használnak ételek színezésére, leginkább az indiai konyhánál. Sajnos van benne cukor (valószínűleg túl sok is) – ezt többen is nehezményezték. Egyébként sajnálatos módon az összes mustárban volt cukor.

„Nagyon furcsa utóíze van, édeskés mustár. A színe elég neonos, nem annyira bizalomgerjesztő.” „Édeskés, híg az állaga, és fura az illata.” „Olcsó, műízű valami, nem tetszik.” „Fanyar, égető íze van, viszont borillatú, ami elég pozitív.” (Mintha a tesztelő szíve szerint a szerkesztőség helyett inkább kocsmába kívánkozna. – a szerk.) „Ez valami mustárutánzat, mert édes, de mégis hasonlít a mustárhoz.” „Édes, nagyon tömör ízvilág.”

Tesco mustár, Tesco, 6. helyezett

Most már tényleg elég szomorúak vagyunk, hogy a tescós termékek rendre elvéreznek az Alapkonyhás teszteken.

A mustár híg, édeskés és kicsit csíp is, ellenben jó drága.

„Híg állagú, amerikai típusú mustár.” „Nagyon híg, és semmi íze nincsen.” „Átlagos cucc, enyhén csíp.” „Első ránézésre, ízlelésre tökéletes, aztán jött a csalódást keltő utóhatás: kaparja a torkomat, nem a legjobb minőségű mustár.” „Nagyon erős (nem csípős!) íze van, ami nekem nem jön be.” „Csípős az íze és az illata is. Nem valami jó mustár.” „Picit csíp, az illata szörnyű, az állaga híg. Nem valami jó párosítás.”

Auchan mustár, Auchan, 5. helyezett

Érdekes, hogy most az Auchan is eléggé hátracsúszott. Ami viszont még bizarrabb, hogy karöltve ért célba a Heinz termékével! Az eddigi tesztjeinken sok sikert elért Auchantól igazán többet vártunk – a mustár kifogott rajta. Elég keserű, maró utóíze van, és olyan semmilyen az egész. 

„Enyhén csípős, kesernyés utóízzel. Fogkrém állaga van, szóval már itt elbukott, mert hogyan lehet egy kajának fogkrém állaga?!” „Eléggé maró az utóíze, illata semmilyen, és abból se sok.” „Fűszeres algaíze(?) van, jó krémes, és jó az utóíze. Nem rossz termék.” „Jó, ízlik. Nem túl erős ízre, és az illata is elmegy.”

Heinz mustard, 5. helyezett

Ahogyan már írtuk – nagyon elszomorító, hogy lecsúszott az ötödik helyre. Sajnos nem jó sem az íze, sem az illata, de még az állaga sem dicsérhető. A ketchupteszten nagyon jól szerepelt a Heinz, aminek alapján reméltük, hogy a mustárjuk is jó lesz. Hát nem. Pedig ennek tetszett a legjobban a flakonja (nagy dolog!, nem minden arany, ami fénylik). 

„Ecetes illata van, ami túl erős, az íze meg elég fűszeres.” „Nagyon intenzív, és olyan lócitromszerű ízű. (A tesztelő a lócitromot remélhetőleg még nem kóstolta. – a szerk.) „Elsőre nagyon finom, aztán jön a csalódás: teljesen fura mellékíz, ami hosszú ideig megmarad a szájban. Sajnálnám, ha ez olyan mustár lenne, amit szívesen vásárolok, mert kiderülne, hogy márkabuzi vagyok.” „Nagyon kesernyés az utóíze, az illata egész jó. Átverős mustár!”

Kalocsai mustár, 4. helyezett

Mindig úgy megörülünk, amikor valami újdonságot fedezünk fel az áruházak polcain (legalábbis nekünk újdonság volt ez a mustár), és azt próbáljuk kideríteni, hogy hogyan állja meg a helyét a vakteszten. A középmezőnyben végzett a Kalocsai mustár. A kóstolókat nem hatotta meg: túl édes, túl sok az ecet benne, átlagos termék.

„Ennek a mustárnak állateledel illata van, nem szívesen kóstoltam meg. Ja, az íze abszolút feledhető.” „Nagyon édes, alig van íze és illata. A színe oké, díszítésre tökéletes.” „Kellemes mustár, se nem rossz, se nem jó. Amolyan semleges.” „Teljesen közepes termék, talán túl sok ecet van benne.” „Mintha egy kicsit hummusz íze lenne, elég bizarr.”

Univer mustár, 4. helyezett

Sokak kedvence az Univer is csak a 4. helyet tudta bezsebelni. Többen kiakadtak a teszt végén, amikor felfedtük, melyik szám melyik terméket rejtette. Hát igen, ismét bebizonyosodott, hogy jók ezek a vaktesztek. Sajnálatos módon az oly' kedvelt Univer, most nem lett dobogós.

„Picit csípős, fanyar és kesernyés, de legalább jó krémes, na meg az illata sem kutya!” „Nagyon jó krémes, talán ez a legkrémesebb az összes közül.” „Az ecet miatt csípős (jobban örültem volna, ha nem emiatt csíp), ami lehetne jó is, de nekem inkább nem az. Szerencsére nincs utóíze, és az ecetet leszámítva ez egy jó mustár.” „Jól van fűszerezve, kellemes mustár, kicsit túl ecetes.”

Globus mustár, 3. helyezett

A Globus mustárról mindig apukám jut eszembe, aki azt mondta: „Szerintem a Globus mustár a legjobb! Igaz, csak azért kedvelem ennyire, mert amikor a mustárt megismertem, Magyarországon egyedül ez a márka létezett, ezért ez lett számomra a » hazai« íz, amit az ember örökre megőriz.”

A második legdrágább mustárt is mindenki kedvelte (az Ikea-mustárért kell a legtöbbet perkálni). Mondjuk, egy ilyen drága terméktől azért el is vártuk, hogy dobogós helyen végezzen…

„VÉGRE! Ez a legjobb mustár. Nagyon ízlik. Sőt, szerintem ez a Globus, mindig ezt veszem. Jaj, annyira izgatott lettem, hogy nem fogok tudni aludni a teszt kiértékeléséig." „Nagyon krémes az állaga, enyhén fanyar, de ez jól áll neki. Rosszat nem tudok mondani róla, ez már jót jelent.”  „Nagyon finom, és az utóíze is remek.”

Gustoso mustár, Penny, 2. helyezett

Milyen jó, hogy ismét bekerült egy pennys termék a kóstolóba, és hogy már megint ilyen jó helyet ért el! Már nagyon várjuk, hogy a következő teszten milyen eredményt fog elérni a Penny! Mindenesetre nagyon szép ez a második hely!

„Elég édes, és nagyon ecetes. Alig van íze, de ami van, legalább hasonlít a mustárra.” „Sűrű mustár, jó utóízzel.” „Finom, de mégsem érzem úgy, hogy minőségi lenne. Kár.” „Nagyon jó az illata, és az íze is, kedvelem.” „Kellemesen fűszeres, néha érezni benne a mustármagot is.” „Zamatosan keserű(?), de nagyon finom.”

Lomee mustár, Aldi, 2. helyezett

Kolléganőnk, Eszti kedvence az aldis ketchup és mustár, de sajnos ő nem tudott eljönni a kóstolóra.  Először furcsálltuk, hogy ennyire rajong ezekért a cuccokért, de a teszt kiértékelése után már értjük, hogy miért. Az egyik legolcsóbb mustár, és nincsen vele semmi gond, punktum.

„Picit csípős, picit édes, nincsen erőteljes íze.” „Mezőillata van, jó sűrű, és nem túl fűszeres.” „Jé, ez is úgy néz ki, mint a hummusz! Egyébként tuti, hogy van benne valami afrodiziákum; érezni az illatán.” (Nem tudjuk, hogy mire gondolt a tesztelő, de ebben a mustárban semmi olyan nincsen, ami a többiben ne lett volna. Talán a tartósítószerre (nátrium-benzoátra) gondolt?? – a szerk.) „Finom, mégis hiányzik belőle valami, amitől jobb is lehetne. Talán még egy kis ecet? Azért megvenném, max. otthon még »csinosítgatnék« rajta…” „Savanykás utóíze van, ami nem rossz, nem annyira krémes, és olyan natúr az egész.” 

Mikado mustár, Lidl, 1. helyezett

A Lidl mustárját egytől egyig mindenki nagyon bírta. Egy rossz megjegyzés sem született, ami azért, valljuk be őszintén, nem kis teljesítmény egy ilyen teszten. Gratulálunk a Lidlnek, ezúttal ők vihetik el az aranyérmet! Ja, és azt muszáj megemlítenünk, hogy az egyik legolcsóbb mustár volt a kóstolón: literenként 467 forint, ahogyan a pennys is. 

„A szegfűszeget és a kardamomot nagyon kiérezni az ízén, ettől nagyon pikáns és k...vajó! Ráadásul szuper krémes, és egy picit csíp is. Ez egy tökéletes mustár!” „Kellemes, lágy, tipikus mustáríz. Az állaga is fasza.” „Fűszeres az illata, krémes, és jó az íze.” „Minden rendben van vele.” „A színe szép, nem túl sötét, nem túl világos, és az íze zseniális! Ja, forralt bor illata van.” (Már megint az alkoholillat! – a szerk.) „Kellemesen fűszeres, karakán ízvilág. Jó az állaga, elárulnátok mi ez?”

Önnek melyik a kedvenc mustára?

Írja meg nekünk a Facebook oldalunkon!

Termék neve (Itt vettük) Ár (Forint) Fajlagos ár (Ft/l) Nettó tömeg (g) Pont (max. 50)
Mikado mustár (Lidl) 299 467,1 640   37
Lomee mustár (Aldi) 229 458 500   34
Gustoso mustár (Penny) 299 467,1 640   34
Globus mustár (Auchan) 342 777,2 440   32
Univer mustár (Auchan) 325 663,2 490   31
Kalocsai mustár (Auchan) 366 732 500   31
Heinz mustard (Auchan) 250 657,8 380   28
Auchan mustár (Auchan) 349 698 500   28
Tesco mustár (Tesco) 349 698 500   27
Senap Mild (Ikea Budaörs) 450 900 500   18
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra