Pénteki süti: szilvalekváros-vörösboros brownie

A brownie-knak kicsit magasabb az ázsiója, mint a szegény, lenézett muffinoknak, pedig elkészíteni ugyanolyan egyszerű. Tény, hogy ez a brownie lisztmentes, de ettől még nem lesz egy kicsit sem fogyókúrás, bár ez a kitérdekel kategória.

53A
Piszke

Ebben a verzióban az amerikai klasszikus kapott egy kis hazai ízt, és nem rontotta el: a cukormentes, vörösborral lazított, icipicit még így is fanyar szilvalekvár nagyon jól passzol a sűrű, édesen csokis-krémes belsőhöz.

Hozzávalók: (16 darabhoz)

10 dkg darált mandula (Aldi, Lidl, stb)
1/4 tk. só
3 dkg kakaó
1 kk. sütőpor
1 kk. fahéj

15 dkg cukor
3 tojás

10 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
4 ek. sűrű, cukormentes házi szilvalekvár
fél-egy deci félédes vörösbor, a szilvalekvár sűrűségétől függően

1. A sütőt 175 fokra előmelegítjük.

2. Az első öt hozzávalót (mandulától fahéjig) és a második két hozzávalót (cukor+tojás) külön-külön összekeverjük.

3. A vajat mikróban közepes fokozaton, 20 másodpercenként megkeverve összelangyosítjuk a felaprított étcsokival, simára keverjük, hozzáadjuk a cukros-tojásos keverékhez, hozzájuk adjuk a száraz hozzávalókat, és elkeverjük; kb. 16x24  cm-es, sütőpapírral bélelt  jénai tálba öntjük.

4. A szilvalekvárt tejfölsűrűségűre keverjük a borral, és a tészta tetejére pöttyözzük, egy keverőlapát élével kicsit elhúzzuk, márványozzuk.

5. 35 percet sütjük, az utolsó 10 percben alufóliával lazán takarjuk. Rácsra téve, de a formában hűtjük ki, ezután hideg vízbe mártott késsel szeleteljük.

Ha fémformában sütjük, a sütési idő 5-7 perccel is rövidebb lehet, lényeg, hogy a tészta tapintásra még puha legyen, és ne száradjon ki a széleken sem.

okt 057
Piszke
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek