Csememári - koranyári lekvár

A cseresznye és a meggy vége még éppen belelóg a málna elejébe, de semmiből nincs annyi a kertben, hogy rendes adag lekvárt lehessen főzni belőle - ilyenkor jönnek nálunk a sokféle pirosból készülő, mindentbele lekárok. Ezúttal négyesfogattal indultunk: cseresznye, meggy, málna és ribizli. Ahogy az üvegre írtuk: Csememári. De jó kombináció a cseresznye-meggy-áfonya, vagy a meggy-málna-ribizli, vagy a meggy-ribizli-áfonya is.

Szépen terem a málna
Szépen terem a málna

Mivel a bolti befőzőcukrok és valamennyi-az-egyben dzsemfixek mind tartalmaznak tartósítószert, ezeket nem szívesen tenném a házi lekvárba. Ha ön is így van ezzel, két út közül választhat. Az egyik, hogy a lekvárt annyira besűríti, hogy magától is megfelelő állaga legyen. A másik, amit most én választottam próbaképpen, hogy pektint használ, így ugyanannyi alapanyagból több lekvárhoz jut. Ez a gyümölcsökben meglévő, természetes zselésítő anyag, én a Sparban vettem, tehát nem reménytelen a beszerzése, ugyanott volt, ahogy a dzsemfixek.

Hozzávalók (bátran variálható)

kb. 1 kg cseresznye (nálunk aprószemű, egész feketére érő fajta)
kb. 1 kg meggy
kb. 70 dkg málna
kb. 50 dkg ribizli
65 dkg cukor (savanykás lesz, ha ez nem jó, lehet több)
15-20 gramm pektin (20 grammal már egészen zselés lett, legközelebb kevesebbet teszek bele)

IMG 3162

1. A gyümölcsöket előkészítettük. Mindent megmostunk. A ribizlit leszemeztük - ez a legutálatosabb része. A cseresznyét, meggyet kimagoztuk. Az egészben lelkes segítség volt az egyik lányom, így kb fele idő alatt végeztünk.

2. Egy nagy lábosba szórtam a ribizlit, rá a málnát, aztán a tetejére a cseresznyét és a meggyet.

3. Lefedtem, és picike lángon főzni kezdtem. Pár perc után megkevertem, eddigre a ribizli és a málna elég sok levet engedett.

4 Levettem a fedőt, és addig főztem így, továbbra is kis lángon, amíg a ribizli és a málnaszemek teljesen szét nem estek. Ez kb 20-25 perc lehetett. Eddigre a lábosban bő két liternyi gyümölcs volt. (A lábosom oldala skálázva van)

5. Eközben elkezdtem kifőzni az üvegeket, a kupakokat, a merőkanalat és a csipeszt, amivel később kivettem az üvegeket és a kupakokat.

6. Amikor szétfőtt a málna és a ribizli, elkevertem a pektint a kimért cukorban, kb 30 százaléknyi cukrot szántam bele.

7. Feljebb vettem a lángot, és lassan, kevergetve beleszórtam a pektines cukrot.

8. Még öt percig forraltam. Ezalatt a pektintől teljesen besűrűsödött. Ha azt szeretnék, hogy azért még legyen folyós, inkább kevesebbet tegyenek bele, legközelebb én is maradok a 15 grammnál.

9. Üvegekbe töltöttem, lezártam, fejreállítottam, aztán fejjel lefelé még 3 percre visszatettem a sterizilásra használt, forrásban lévő vízbe. Ez azért is jó, mert lemossa az üveg oldaláról a ragacsot, amit odacsöpögtettem töltés közben.

10. Mindent kiszedtem, konyharuhába bugyolálva az ágyneműtartóba tettem, dunsztolódni.

Ebből a mennyiségből 7 darab, 3-4 decis üveg lett éppen tele.

IMG 3166
Oszd meg másokkal is!
Mustra