Rizstejszínes sóskakrém

Nem gondoltam volna, hogy valaha eszembe jut: „na, csináljunk egy jó kis sóskát ebédre”, viszont hétvégén a piacon vásároltam, és amikor megláttam a friss sóskát, azonnal megkívántam. Csakhogy az alap sóskafőzelék receptben tejszínes-lisztes habarás van, amit már évek óta kiiktattam az étrendemből.

Ezek helyett rizslisztet és rizstejszínt használtam. Illetve a jó sok kristálycukor helyett kevés nádcukorral édesítettem - mert hát ugye a sóskának az lenne a lényege, hogy jó savanyú. Ez a verzió hidegen és melegen is egyaránt zseniális, hús mellé köretnek is el tudom képzelni. Ez most azonban, a jó régi krumplis változat, egy kicsit másképp.

Hozzávalók

  • 1 kg friss sóska
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1,5  púpozott evőkanál rizsliszt
  • 2-3 evőkanál nádcukor
  • 1 csipet só
  • 1/2 liter víz
  • 1-2 evőkanál rizstejszín
  • mellé új burgonya és/vagy tojás

Első lépés: a sóska megtisztítása

Az egészen zsenge sóskát csak mosni kell, és lecsipkedni a szárakat. Ha kicsit már izmosabb, akkor viszont távolítsa el a sóska szárát és a középső vastag eret is, majd tegye szűrűbe a leveleket és jól mossa át hideg vízzel. Kicsit szárítsa meg a sóskát, és már kezdheti is melegíteni a zsiradékot.
 
DSCN3087
Dívány

  1. Hevítse fel a zsiradékot, dobja rá a sóskát és fonnyassza meg. A friss, zsenge sóska nagyon hamar megfonnyad, szóval semmiképpen se kezdjen el közben telefonálni, vagy tévét nézni.
  2. Vegye le a tűzhelyről és adja hozzá a rizslisztet, cukrot és a sót. Alaposan keverje össze, tegye vissza a lábast a tűzhelyre, és kezdje el felönteni a vízzel. Forrás után körülbelül 5-8 percig főzze kisebb hőmérsékleten.
  3. Ezután adja hozzá a rizstejszínt, ismét forralja össze, és főzze még egy-két percig.
  4. Botmixerrel pépesítse és ha túl híg a lé, adjon hozzá még egy kevés rizslisztet, ha túl sűrű, vízzel öntse fel.
  5. Főtt/sült új burgonyával, és/vagy tükörtojással tálalja.
DSCN3097
Dívány

Mivel most olcsó és zsenge a sóska és a spenót is, jól jár ha lefagyaszt belőlük télre. Fonnyassza meg zsiradékon, hagyja kihűlni, turmixolja szét, és műanyag dobozokban fagyassza le.
 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek