Bőrproblémák, amikről beszélni kéne

A smink, pattanások, vagy a hajhullás szinte mindennapi témának számít a nők körében, de még mindig vannak olyan szépségápolási tabuk, amikről sokan szégyellnek beszélni társaságban. Ilyen szőnyeg alá söpört probléma például a szemölcs, az ajakherpesz, a korpásodás, a benőtt köröm vagy testszőrzet.

Ezek egy részét a társadalom nagy része a tisztátalansággal köti össze, pedig a korpás haj vagy a testünkön felbukkanó furcsaságok nem egyenlőek a koszossággal, sőt az ápolási rutintól függetlenül bárkivel megtörténhetnek. Nézze meg, mi okozza ezeket az elváltozásokat testünkön és hogyan kell kezelni házilag a mumusnak tartott elváltozásokat. Persze a legjobb orvoshoz fordulni némely komolyabb bajjal.

A szemölcsök

A vírusos fertőzés okozta szemölcs, mely kisebb-nagyobb bőrkinövést jelent a test különböző részein, igen gyakori szépséghibának számít. A 134 különböző típusú szemölcs leggyakrabban a kézen, az ujjakon és a lábon bukkan fel, a neves bőrgyógyász, Dr. Harold Lancer szerint pedig könnyen átvihető egyik emberről a másikra, így csaknem lehetetlen elkerülni a szemcsés dudorokat.

A bőrgyógyász szerint azonban jó hír, hogy már otthon is könnyen kezelhető. Az egyik legismertebb gyógymód minden bizonnyal a kenőcsös eljárás, ezek közül is olyan összetevőjű szert válasszunk, ami szalicilsavat vagy dimetil-étert tartalmaz. A Refinery29.com szerint 17 százalékos szalicilsavat tartalmazó meleg vízben 10-20 percig áztassuk a problémás felületet. Ha házilag nem sikerül megszabadulni a makacs dudortól, akkor tanácsos lézeres, kaparásos vagy sebészeti beavatkozást igénybe venni, de a patikákban kapható fagyasztő-toll is jó befektetés lehet, mert míg az csak pár ezer forint, magánorvosa válogatja, hogy 10 vagy 40 ezer forintért szabadít meg minket a szemölcsöktől.

A korpásodás

A látszólag ártalmatlannak tűnő fehér pelyhek egy fejbőrön élő gomba, az úgynevezett malessezia globossa nyomai, mely kivétel nélkül mindegyikünk fején jelen van. A P&G Beauty tudományos főmunkatársa, Dr. Rolanda Johnson véleménye szerint egy normál fejbőr 21-28 naponként újul meg. Korpásodás esetén azonban a fejbőrön gyulladás alakul ki, mely meggyorsítja a fejbőr hámrétegének leválását, aminek köszönhetően a levált szaruréteg felüti fejét a fejbőrön.

A száraz és zsíros korpásodás is viszonylag egyszerűen és hatékonyan kezelhető, bár végleg felszámolni nem lehet, mivel genetikai tényezők a kiváltó okai. Az irritáló, viszlekető fejbőrt ZPT-t (cink piritiont) tartalmazó hajápoló szerekkel, samponokkal és balzsammal célszerű ápolni, de ilyen célt szolgál a szalicilsav vagy a ként tartalmazó olaj fejbőrbe való masszírozása is.

A herpesz

„Mivel ez egy vírus, nem csak szexuális úton kaphatjuk el a fertőzést. Olyan egyszerű dolgokban is benne van, mint egy rúzs. Gyakran előfordul, hogy a szunnyadó vírusnak köszönhetően csak jóval később jelentkeznek a tünetei” – tisztázza a herpesz körüli legendákat Dr. Lancer.

A herpesz első tünete, a zavaró, viszkető érzés és a bőrpír, ebből  folyadékkal telt hólyagok fejlődnek, melyek átlátszóak és sárgás folyadékot tartalmaznak. Ennek leszáradása körülbelül két hét, ami alatt olyan, immunrendszert gyengítő tünetek is jelentkezhetnek testünkön, mint a láz, megfázásos tünetek, izomfájdalom, torokfájás vagy fejfájás. A szakemberek szerint a gyorsabb gyógyulás érdekében kortikoszteroid alapú kenőccsel gyógyítsuk a felületet, de hatékony gyógymódnak tartják meg a 100 százalékos kristálysó herpesz ellen való bevetését is.

Látványos testszőrzet

Az elsősorban a  mediterrán térségben élő nők körében gyakori jelenség, hazánkban, vagy más nyugati országokban a hormonális egyensúlyhiányhoz kapcsolódik. A felső ajkakon, háton, mellkason megfigyelhető szőrnövekedés ugyanis a másodlagos férfi nemi jellegre,  tesztoszteron túltengésre utal. Dr Lancer szerint az erős szőrnövekedésért gyakran az étrendünk a hibás, hiszen bizonyos élelmiszerek, mint például a sushik rengeteg felesleges tesztoszteront tartalmaznak, szemben a dióval és a többi, vitaminokban gazdag étellel.

Az elburjánzott testszőrzetet a számos szőrtelenítő eljárásnak köszönhetően (gyanta, lézer, borotva) viszonylag könnyű eltávolítani, de a nem szokványos – túl erős, sűrűsödő – szőrzetet nézessük meg szakemberrel, mielőtt nekiesnénk egy borotvával. Fontos kideríteni, hogy genetikai, hormonális eredetű vagy valami komolyabb problémának a forrása. „Ha több szőrünk nő, mint máskor, ráadásul ez vastagabb és gyorsabban is nő, az egy jel, hogy valami rosszul működik. Forduljunk vele orvoshoz!”- tanácsolja Dr. Lancer.

Benőtt köröm

A fájdalommal járó benőtt körmöt sokminden okozhatja, a túl szűk cipőtől a túl rövid körmökön át a génekig vagy a rossz testtartásig. Az irritációt, bőrpírt, gennyes fertőzést okozó benőtt körmök kialakulása ellen a legjobb, ha nem lekerekített formában vágjuk le körmeinket, nem túl rövidre. Lehetőleg kerüljük az olyan zoknikat és cipőket, melyek szorítanak és hetente kétszer kenjük át körmeinket is lábápoló krémmel.

„Hogy elkerüljük a műtéti beavatkozást, két héten át, naponta 10-15 percig áztassuk lábunkat egy langyos vizes, teafaolajos, Epsom sós fürdőbe. Az Epsom só magnézium-szulfátot tartalmaz, ami egyfajta természetes hámlasztóként funkcionál és segít enyhíteni a fájdalmat és a duzzanatot, míg a teafaolaj egyfajta gombaölőként működik. Antibiotikumként funkcionál a Neospirin is, melyből borsó nagyságút dörzsöljünk a körmünkre és ragasszuk le” – mondja Dr. Brenner lábszakértő.

Oszd meg másokkal is!
Mustra