no

Fonott kalács, húsvétra

A húsvétban az egyik legjobb dolog a kalács. A másik a sonka. Az igazán klassz az lenne, ha 1,5-2 óra alatt házi sonkát is tudnánk készíteni, de ezzel egyelőre nem kacérkodunk, viszont a házi kalács sütésével érdemes megpróbálkozni. Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. A házi kalács (és a házi péksütemények általában) igen jó helyen állnak a „dicséret-zsákmányoló” ételek listáján. Ha finom, és nagyjából hasonlít is a boltira, biztos, hogy nagy siker lesz, és visszatapsolja a család.

fonott kalacs

Hozzávalók egy kb. fél kg-os kalácshoz:

350 g búzaliszt
40-50 g porcukor
35 g puha vaj
6 g szárított élesztő vagy 20 g kockaélesztő
2 közepes tojás sárgája
1,5 dl +2 evőkanál langyos tej
csipet só
1 citrom reszelt héja (vagy fél citrom és fél narancs reszelt héja)

1 db tojás a lekenéshez

1. Az élesztőt elkeverjük egy kevés tejben, hozzáadjuk a tojássárgákat és a porcukrot, majd az összes többi hozzávalót, és összegyúrjuk. Géppel, vagy kézzel simára dagasztjuk. Az a jó, ha már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz.

2. Letakarva, meleg helyen kelesztjük 30-35 percig.

3. Ha letelt az idő, enyhén lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és 6 db, azonos méretű gombócot tépünk belőle, majd mindegyik gombócból 25-30 cm hosszú rudat sodrunk. A rudakat egymás mellé fektetjük, és az itt látható módon összefonjuk.

4. Lekenjük tojással, és pihentetjük kb. 20 percig, majd újra lekenjük, és újabb 15 percig pihentetjük.

5. 190 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük.

fonott kalacs 2

Ha a sikerélmény megvolt, érdemes kipróbálni a kakaós Hokkaidot vagy a Nutellával töltött kalácsot is.

Doctor Pepper

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra