Mogyorókrémek húsvétra: megmondjuk, mit válasszon vallatáshoz

A közelgő húsvétra gondolva az jutott eszünkbe, megnézzük, mire számíthat az, aki az anyagi csőd elkerülése végett valami olcsóbb mogyorókrémmel váltaná le a jól megszokott Nutellát. Összesen 14 féle terméket teszteltünk.

Szerencsére a szerkesztőségben sokan feladták a fogyókúrát a mogyorókrémteszt miatt, így jó sokan összegyűltünk a konyhában, hogy megtaláljuk a finom és olcsó nutellát. (Tegye fel a kezét, aki nem így hívja a mogyorókrémet!) Csatlakozott a csapathoz igazi ínyenc a Totalcarból, az Indexből többen is jöttek - de inkább csak enni, és nem pontozni - na, meg persze ott voltak a TMK-s fiúk, akik egy tesztből sem maradhatnak ki.

Összesen kilenc kolléga vette a fáradságot, hogy le is írja az értékelést, ez azt jelenti, hogy a legmagasabb elérhető pontszám 45 volt.

RDA 3066

Na, hát negyven fölött egy sem végzett, és, hogy rögtön lelőjük a poént, a meglehetősen drága, Lidlis prémium kategóriás nyert, 36,5 ponttal az első lett. A nagy kedvenc a Nutella lett az ezüstérmes, csak 4,5 ponttal maradt le tőle. Az eredmény pedig az lett, hogy aki a Nutellánál jobb és olcsóbb mogyorókrémet keres, az bizony nem fog sikerrel járni. Mert jobb is van, olcsóbb is van, csak éppen nem egy termékben. Úgyhogy, ha más megoldást keresnek, akkor nincs jobb ötletünk, csinálják meg a mogyorókrémet házilag.

Bár a teszt előtt azt hittük, nagyon jó móka lesz végigenni 14 féle mogyorókrémet - hát nem volt az. A kínálatban jóval több a rettenetes, mint a finom.

A termékeket kizárólag íz alapján pontozták a kóstolók.

Íme az eredmények

A versenyzőkről a véleményeket a vakteszthez használt tányérokon feltüntetett rajtszámok sorrendjében olvashatják, a tesztelők nem feltétlenül sorban haladtak a kóstolással.

Spar budget, kakaocreme mit haselnüssen, 750 gramm, 899 forint

Megszerzett 17,5 pontjával a középkategória aljához sorolták a kóstolók, senki sem szörnyedt el tőle, de nem is ujjongott senki, mikor megkóstolta. Az ára hátulról a negyedik, helyezése meg hátulról az ötödik. Süteménybe, palacsintába elmegy. Ami felettébb érdekes, hogy csak 2% (!!) mogyoró van benne, ez viszont elég rossz arány a többihez képest.

„Illatra pont olyan mint az eredeti nutella, és állagra is. Ízre nagyon édes. Borzasztóan cukros, és inkább csokoládékrém íze van, mint mogyorókrém.” „Palacsintában fogyasztható, nem kiemelkedő, de nem is bántó, kenni lehet, ez pozitív.” „Napközis nutella: margarin, mogyoró és sok cukor.”

Spar, mogyorókrém classic, 350 gramm, 575 forint

Az ötödik helyet szerezte meg magának, ami nagyon szép teljesítmény! Mindenkinek ajánljuk, aki a Sparba jár vásárolni, és nem szeretne túl sokat költeni. Mondjuk ha inkább „aldisak”, a Nutokát vegyék mert olcsóbb, és jobb helyet is ért el, és az Auchanban is van jobb ajánlat. Na, de a Sparos: 13 százalékban van benne mogyoró (az eredeti Nutellában is ennyi), finom az íze, hasonlít a Nutellára.

„Egészen jó íze van, kicsit mintha rumos lenne, illata is teljesen rendben van, érezni a mogyorót is benne. Kicsit édes, de összességében egy klassz termék. Remélem olcsó.” „  Semleges, sütibe még jó lehet, de magában nem járnék rá.” „Ez teljesen jól hozza a megszokott nutellaízt, csak van egy nagyon enyhe utóíze.” „Arra tippelnék, hogy ez az igazi nutella, mindenesetre nagyon közel jár, finom.”

update1, hazelnut cream with sweeteners, 350 gramm, 1290 forint

Norbi, Norbi, nem ezt vártuk tőled! A legdrágább termék volt a teszten, és simán a legutolsó helyen végzett, a legtöbb tesztelő szerint ehetetlen. Az összetételnél (amit nagyítóval kellett nézni) feltűnt a pálmazsír - ami nem menő, illetve a rizsliszt (minek egy mogyorókrémbe?!), szójaliszt (?) és az aroma. Pozitívuma, hogy van benne földimogyoró 10%-ban, és 3% törökmogyoró.

Pár krém kalóriatartalmát összevetve ez valóban "lájtosabb", általában 530-650 között mozognak, az update viszont 459 kcal. De lehetne benne akár 1000 kalória is, mert úgyis tökéletesen ehetetlen, akkor meg nem mindegy?! Ráadásul: aki diétázik, miért eszik mogyorókrémet???

A legdrágább termék volt a teszten, 3685 forint kilója, ez az ár már totál kiverte a biztosítékot. Teljességgel a pofátlanság csimborasszója.

„Hú, nagyon fura színe van, olyan egészen híg barna. Nagyon mogyoró íze van, olyan mintha tejporból lenne, és mogyoróesszenciát adtak volna hozzá.” „Tök mű az egész.” „Ehetetlen, csúnya, visszataszító – esküszöm, ennél cifrábbat is tudnék mondani, –   keserű, a színe kellemetlen dolgokra emlékeztet.” „Ez valami átmenet a nutella és az amerikai mogyorókrém között, mert enyhén sós.” „Olyan mint egy megsavanyodott, megavasodott, megcukrozott mogyoróvaj.” „Ez mindennek a legalja, ahogy egy volt kolléganő mondaná: igazságtalanul szar, mint a holokauszt. A színe világos, íze viszont KESERŰ. Mi a francért keserű???? Tuti mérgező...”

miss nuss, 350 gramm, 389 forint

A teszt legolcsóbb versenyzője, ízben harmadik lett hátulról, és ezzel talán már mindent el is mondtunk. Az a szó, hogy ehetetlen, több kóstolótól is elhangzott. Felettébb érdekes, hogy ez is 13 százalékban tartalmaz mogyorót, és ugyanazok az összetevői mint a Nutellának. Akkor mégis mit tudtak ennyire elcseszni rajta?! Hiába volt a legolcsóbb a teszten, csak az ellenségeiknek vegyék meg.

RDA 3074

„Ehetetlen. Nem részletezem, mert undorító, de állítólag nem szabad azt mondani a kajára, hogy undorító, szóval inkább nem mondok semmit.” „Semmilyen ízkomponens nem stimmel, csak a színe.” „Íze a megecetesedett cefrére emlékeztet, állaga borzasztó, fogyasztásra  nem, vallatásra viszont alkalmas.” „Jó az illata, a krém egészen mogyorós, de valamiért savanyú, és műíze van. Nem hiszem, hogy megvenném, de nem halnék bele, ha meg kéne ennem kenyérre kenve.” „Színe ellenére a margarin és a cukor dominál, csoki nincs, mogyorósság nulla, felejthető, csomós állag, a nyelven kellemetlen réteget képez.” „Nem találok szavakat. Olyan az íze, mintha egy műanyagtányérral kevert szintetikus kakaóport kellene kanalazni. Ehetetlen.”

Auchan pate a tartiner aux noisettes, 400 gramm, 679 forint

Csak egy ponttal maradt le a harmadik helyről. Ez egy viszonylag olcsó és jó termék. Szintén 13 százalék benne a mogyoró, és tipikus nutellás az összetevőlistája. Többen minőségi termékként emlegették kóstolás közben, most csak dicsérni tudjuk az Auchan termékét. Gratulálunk!

„Nincs semmi szaga, íze is inkább csoki mint mogyoró, olyan semmi extra, de semmiképpen sem rossz.” „Ez nem rossz, hozza a mainstream nutella ízt, de semmi extra.” „Ez nagyon finom, kérek még!” „Ebben a mogyorót is lehet érezni, nagyon ízlik.” „Eddig ez a legjobb. Nem túl édes, illat, állag rendben, és az íze is oké.” „Németes ízű mogyorókrém, szépen sorba állított, és jól elkülöníthető hozzávalókkal, kiegyensúlyozott ízzel ”

Mogyoró Ízű Krém, 350 gramm, 699 forint

Már a neve is sokat sejtet: mogyoró pasztát 2,5 százalékban tartalmaz, de még így is sikerült a 7. helyet megkaparintania. Árban elég húzós, az ötödik legdrágább édesség tesztünkön, ízében a középmezőnyben végzett. Attól függetlenül, hogy feltűnt a turpisság, hogy csak nyomokban tartalmaz mogyorót, nem vetették meg a kollégák.

„Nagyon jó illata van, de nagyon édes.” „Ez tuti, hogy átverés, mert mogyoró nincs benne, viszont csoki annál inkább. Kaphatna jó pontot is, de most mogyorókrémeket tesztelünk, nem?!” „Ez lehet a Nutella, tippelt B nagyon óvatosan. (A tipp rossz - a szerk.)” „Van benne mogyorós íz, de inkább az aroma adja, állaga megfelelő, rokon gyerekeket megkínálni jó lesz.” „Finom, bár domináns a csokoládé, nem túl addiktív.”

Nutella, 400 gramm, 836 forint

Nincs mit hozzáfűzni, sokan ráismertek a jellegzetes ízre. Igen, ez a Nutella. Ja, a második helyen végzett, amire azért számítottunk.

„Egészen jó illata van, megkóstoltam, szóval ez a Nutella.” „Hát bocs, de ezt szeretem, szóval nekem ez a best: Nutella.”    Rendben van, kakaóval kibekkelték ezt is.” „F oghoz ragadós-habzsolós” „Oldschool íz, nagyon bejön!” „Kellemesen édes, nem gejl.” „Jó mogyorós, krémes, tuti ez a Nutella.”

Nutoka, 400 gramm, 569 forint

Íme a Nutella becézett változata: Nutoka. És nem csak a neve lehetne kis nutella, de ízre is nagyon hasonlóak! Mindenki szerette, meg is szavazták neki a dobogó harmadik fokát. Ez egy nagy dobása az Aldinak, ha másért nem, ezért simán megéri oda elmenni. Olcsó is, 13 százalékban van benne mogyoró, kell ennél több?!

RDA 3070
Dívány

„Nagyon vetekszik a Nutellával az íze, de azért meg lehet mondani, hogy melyik, melyik. Ez kicsit csokisabb, de mindenesetre nagyon fini.” „Hiába van benne mogyoró és csoki, nem jön össze a Nutella harmónia. Befejezetlen, de jó hamisítvány.” „Ízre, állagra, színre közepes, egy kicsit túl édes.” Lágy, krémes könnyen kenhető. Milka csoki íze van, nagyon finom!”

Choco nussa, 400 gramm, 415 forint

A Lidl prémium márkása mellett a másik Lidl termék igencsak elbújhat, bár persze árban sem egy ligában játszanak. Összetételre olyan mint a többi, ízre azonban nem jött be mindenkinek. Ez volt az a krém, amelyik eléggé megosztotta a csapatot, és ez a pontszámokon is látszott. Annak ellenére, hogy hányni senki nem hányt tőle, sőt inkább még szerették is, csak a 8. helyet tudhatja be magáénak.

„Nagyon-nagyon finom! Na, ez viszont simán vetekszik a Nutellával! Meg is venném, ha olcsóbb mint az olasz csoda.” „Klasszikusra hajazó, de gyenge ízhatás, zavaró nugátos, margarinos dominanciával.” „Nagyon sűrű, aki a csokoládét preferálja, annak remek.” „Ez a másik nyertes befutó, ez is mogyoróízű, nagyon finom, de nincsenek benne mogyoródarabok.” „Középvonalas nutella, Balaton parton gofrira teljesen jó lenne (már nagyon várjuk a nyarat - a szerk.), magamtól soha nem venném meg.”

Deluxe, nuss-nougat-creme - A teszt nyertese, 200 gramm, 599 forint

Nagy fölénnyel nyert a Lidl saját márkás prémium mogyorókréme, a kis mogyoródarabkákat is tartalmazó finomság azonnal el is fogyott, már a kóstoló közben. Egy óriási hibája azonban van, nagyon drága, bár nem a legdrágább, árban a harmadik volt a mezőnyben. A 16% mogyorótartalmával ez volt az egyetlen termék, amelyikben több volt a megszokott 13 százaléknál. Talán ezért nyert?

„Ez olyan mint a Ferrero Rocher, amit egyébként is rohadtul imádok! Nálam ez az abszolút nyertes!” „Ez is bármikor elmehet Nutella-helyettesítőnek, csak hiányzik a tökéletes Nutella-fíling.” „Gyengén pörkölt mogyoródarabokkal, szép szín, jó állag, egészen természetes íz, de öt pont nem jár neki (mióta ettem igazi török manufakturális mogyorókrémet, ez nem kaphat maximális dicséretet).” „Látható és érezhető mogyoródarabok vannak benne, igazinak néz ki, de a krém olyan mint az ipari átlag.” „Mogyoródarabos csoda, ezt leszámítva is messze a legfinomabb.”

Nutkao, 200 gramm, 689 forint

A hatodik lett a 14-ből, viszont árban elnyerte az update-tel karöltve, a soha-nem-veszem-meg-mert-annyira-drága címet. A véleményekből kiderül, hogy a kis összeverbuvált csapat mennyire érti a feladatát, ugyanis van benne aroma is, és valahol az EU-ban készül Szóval miért ne lehetne ez épp Lengyelország?!

„Ez bizonyára azért került bele, hogy rosszul érezzük magunkat, mert ez a termék tök ehetetlen.” „Második kóstolásra már nem annyira rossz, de azért messze van a jótól.” „A lengyel nugátos mikuláscsokik rémképe fenyeget, gyorsan eldobtam a kanalat.” „Ez érdekes, határozottan mogyoróíze van, de kicsit mű, gyanús, hogy ez az aroma miatt van. Az utóíze hidrogénezett növényi olajokat idéz.”

Tesco value, cocoa hazelnut spread, 400 gramm, 459 forint

Az egyik legrosszabb élmény, és még csak nem is a legolcsóbb! Hátulról a második helyen végzett, és ez is csak 2% mogyoró tartalmaz. Műanyagdobozban van, aminek az ízét simán felveheti. Nem tudunk olyan eseményt, vagy érvet mondani, ami indokolná, hogy megvegye, úgyhogy inkább ne is vegye meg!

„Látszódik, hogy tele van zsírral, és ha eddig valamire azt írtam volna, hogy rossz, akkor ez vállalhatatlan!” „Konkrétan annyira ehetetlen, hogy ami a kanálon maradt, nem szopogattam le. Pedig ugye ez már nagy teljesítmény.” „Még az ellenségemnek sem venném meg.”  „Miszó íze van: tengeri hínár, lehet hogy szusiba jó lenne.” „Fénye zsíros, bármelyik gyerek örömmel csapna bele, de íze nincs, olvadás után sem történik semmi a szájban, ennek kakaóíze van, és édes.” „Picit műízű: aki az édesre bukik, annak bejövős.” „Hű, ez borzasztó alattomos! Először a sok cukor, utána jön valami kemikália jelleg, végül pedig a használt ipari sütőolaj.”

Tesco, hazelnut chocolate spread, 400 gramm, 569 forint

Kicsit jobb helyen végzett mint a tesója, de ez nem jelenti azt, hogy meg is vennénk otthonra. Mivel hasonló árban van mint a harmadik helyezett aldis, mi inkább azt választanánk.

„Se íze, se bűze, viszont megváltás az előzőhöz képest. Jó, azért ez sem finom, és bekerülhetne a rossz kategóriába, de a 12-es (tesco value - a szerk.) után mindenképpen egy áldás.” „Kevés köze van a Nutellához, de tisztességesen megrakták kakaóval.” „Éhínség esetén fogyasztható, de ezt sem szívesen vinném haza a gyerekemnek.”

Oak Lane, hazelnut chocolate spread, 750 gramm, 999 forint

Úgy látszik egyik mogyorókrém sem aratott nagy sikert amelyiket a Tescoban sikerült beszereznünk. Ez egyáltalán nem megszokott, mert az új teszkós cuccokat szoktuk szeretni. Most ez nem jött össze, és még csak azt sem lehet rá mondani, hogy nem rossz.

  „Mogyorós az illata, az íze viszont ezt nem adja vissza.” „Olyan íze van, mint valami tejbevonónak, szóval gyerekkort idéz, mármint a menzait, ami azért nem annyira jó élmény.” „Szegény ember Nutellája.” „A 4-eshez (Miss nuss - a szerk.) hasonlóan nem áll össze az ízhatás, de a csoki irányába van egy kis pozitív elmozdulás.” „Tragédia. Mintha polisztirolmasszát nyalogatnánk, semmi köze ahhoz, amit élelmiszernek nevezünk.” „Csokiporral kikevert tojássárgája.” „Ez tuti kakukktojás, mert nutellaíze még véletlenül sincs.”

Megnevezés Kiszerelés (g) Ár (forint) Fajlagos ár (kg) Pont
Deluxe, nuss-nougat-creme (Lidl) 200 599 2999 36,5
Nutella 400 836 2090 32
nutoka (Aldi) 400 569 1422,5 27,5
Auchan pate a tartiner aux noisettes 400 679 1697,5 26,5
Spar mogyorókrém classic 350 575 1642,9 25,5
Nautkao (Tesco) 200 689 3445
25
Mogyoró ízű krém (Tesco) 350 599 1711,4 24,5
choco nussa (Lidl) 400 450 1125 22
Tesco hazelnut chocolate spread 400 569 1422,5 21,5
Spar budget kakaocreme 750 899 1198,7 17,5
Oak Lane hazelnut chocolate (Tesco) 750 999 1332 14
miss nuss (Auchan) 350 389 1111,4 12
Tesco value coca hazelnut spread 400 459 1147,5 11,5
update hazelnut cream with sweeteners (Interspar) 350 1290 (wtf??) 3685,7 8
Oszd meg másokkal is!
Mustra