Emberkísérlet öt kabáttal a mínuszokban

Öt technikai kabáttal indultunk síelni a szlovákiai Donovalyba, hogy kiderüljön, jobb-e a 100 ezres a 16 ezresnél, és hogy kiderüljön, tényleg állják-e a szelet és a vizet, tényleg lélegeznek-e, és tényleg nem kell-e alájuk öt pulóver és három póló. Nem titok, fázni egyikben sem sikerült, de ez annak is betudható, hogy mínusz hat foknál hidegebbet nem sikerült találnunk. Viszont kiderült, hogy az összes induló kínai, és természetes anyagot a cipzárok fém húzóján kívül nem tartalmaznak.

F&F (Tesco) 19990 helyett most 15990 forint

A teszt legolcsóbbja a Tesco F&F márkájának akciósan 16 ezer forintba kerülő kabátja volt. Elméletileg ez is tud mindent, mint a nagyok, hiszen vízálló, 2000 mm vizet bir el az ígéret szerint, szélálló, de mégis légáteresztő, van mp3-lejátsztó tartója, vízhatlan zsebei, sőt, még síszoknyája is.

Mégsem véletlen, hogy közel a felébe kerül, mint az árban két következő, jól teljesítő kabát. Az első benyomás róla, hogy susog, mint a ‘90-es évek melegítői a lengyel piacon. A második, hogy miközben L-es, úgy áll a 185 centis, 75 kilós emberen, mint tehénen a gatya. Miközben az ujja megfelelő hosszúságú, a síszoknyája lötyög, mintha hiányozna az emberről még vagy húsz kiló, az is hasról. Ennek ellenére tulajdonságaiban hozza, amit ígér, nem ázott át, nem fújt át rajta a szél, és síelni is lehetett benne. Legkomolyabb extrája a lecipzárazható műszőr a kapucnin, lecipzáraztuk egyből, azóta sem találjuk.

Wed'ze (Decathlon) 29990 forint

Decathlon wed'ze márkájú, 30 ezer forintért kínált kabátjával szállt versenybe. Az F&F-hez képest egyértelmű a minőségi ugrás, hétköznapi síelőknek teljesen megfelelő a kabát, a legnagyobb hátránya, hogy Donovalyban a magyarok fele ezt hordja, márpedig elég idegesítő, ha az ember egy a tucatból. Legalábbis engem idegesít.

A kabát egyébként kényelmes, tényleg elég alá egy póló és egy polárfelső, viszont döbbenetes módon nincs benne külön mp3-fülhallgató kimenet, ami egyébként szerintem az összes kabát legfölöslegesebb fícsöre, és szemüvegtörlővel sem szerelték fel. Viszont 5000 milliméteres vízllósűgot ígér. Ami kicsit aggasztott, hogy a cipzárjának nagyon kicsik a fogai, amik a tapasztalatom szerint hamarabb tönkremennek, mint a nagyobb fogúak, viszont van a kabátra két év garancia, tehát ha bedöglik a cipzár, lehet menni az új kabátért. Szintén cippzárproblematika, és nyilván egyéni szocprobléma, hogy a külső zsebeket nem lehet lehúzni kesztyűben, olyan kicsi húzót raktak rá, és a jól megtermett síkesztyűk sem férnek el az elhagyás veszélye nélkül a külső zsebekben.

Heavy Tools 36980 helyett 25990 forint

A hazai Heavy Tools pont most vitte le a tesztkabát árát 34-ről 26 ezer forintra, amivel megnyerte az ár/érték-versenyt, ugyanis mindent tud, amit a decathlonos, sőt pár dologban még többet is, van benne ugyanis szemüvegtörlő, igaz pont a síbérlettartó zsebben, hogy egy mozdulattal ki lehessen rántani, és el lehessen hagyni a drága bérletet, ha párás a szemüveg. Van külön zseb és vízhatlan kimenet az mp3-játszónak és a fülhallgatójának. Dizájnja elég egyértelműen a The North Face-re hajaz, a zsebek elütő színű cipzárja, elhelyezkedése nagyon hasonló, akárcsak az a praktikus extra, hogy a derékösszehúzó zsinór a külső zsebekben van. Praktikus, hogy jó nagyok a zsebei, lehet beléjük pakolni, és kesztyűben is le lehet őket húzni. Gyanús viszont, hogy a kézfejmelegítő már három nap után bolyhosodni kezdett, de tovább emelték a tétet. a vízállóság határa itt már 8000 mm.

The North Face 104000 forint

Egyértelműen más kategória  a The North Face egyébként 2013/14-es kabátja. Egyrészt 104 ezer forint a kisker ára, másrészt olyan extrákat tartalmaz, mint a Recco márkájú lavinajelző, ami segít megtalálni az embert a hó alatt. Ezt mondjuk nem teszteltük, de talán ez jobb is így.

Bár ugyanúgy Kínában készült, mint a többi kabát, a magasabb minőség már a kézfejmelegítőjén is meglátszik, ami sokkal szebben kidolgozott, mint bármelyik másik kabáton. De a tapasztalat és a befektetett energia ugyanúgy meglátszik a kapucni fejre szabhatóságán, mint a bélés puhaságán. Az igazi teszt persze egy jó szélvihar lett volna mínusz 15-20-25 fokban, de a szelet és a mínusz 6-ot simán bírta egy szál pólóban és egy polárral, akinek meg bejön a dizájn, van rá pénze, és gyakran síel, túrázik hideg és lavinaveszélyes helyen, annak meg is éri. Más kérdés, hogy a lavinajelzője csak akkor ér valamit, ha a keresőembereknél van olyan cucc, ami megtalálja, mert a kabát önmagában nem ad jelet, ha az ember elveszik a hó alatt, de a kompatibilis keresőeszköz jelére válaszol. Nem árt tájékozódni, mielőtt az ember eltűnik.

+1 outdoor kabát: Jack Wolfskin (Intersport) 64990 helyett 43990 forint

Kilóg a sorból a Jack Wolfskin 3 az 1-ben kabátja, ugyanis nem síkabát, nyilván ennek köszönheti, hogy ez lett a teszt legnépszerűbb kabátja. Az Intersportnál 65 helyett most 44 ezer forintért kapható kabát hivatalosan outdoor-cucc, de simán alkalmas hétköznapi viseletre, ráadásul tényleg egy használható polárpulóver és egy kabát kombinációja, ami már majdnem megmagyarázza, miért ennyire drága. Nem mellesleg síelésre is alkalmas, ha az ember eltekint attól, hogy nincs a karján síbérletzseb, nincs hószoknyája, és rövidebb is a síkabátoknál. Nem mellesleg zsebből is kevesebb van rajta. Viszont lényegében ugyanolyan meleg, ugyanúgy szellőzik, mint a kifejezetten síelésre tervezett-fejlesztett cuccok.

Összegzés

De melyik a legszebb?

Ár/teljesítmény viszonyban a Heavy Tools holtversenyes a decathlonos Wed'ze-vel, elsősorban a Heavy Tools friss leértékelésének köszönhetően, amit viszont a decatlonos két év garancia ellentételez, tehát igazából ízlés kérdése, hogy melyiket válasszuk. A tescós F&F szükséghelyzetben megteszi, de ha már százezreket költünk sítúrákra, nem feltétlenül a kabáton érdemes spórolni. A The North Face a sokat síelő, túrázó márkamániások választása, 100 ezer forint az mégiscsak 100 ezer forint. A Jack Wolfskin annak jó, aki mindennap hordható kabátot akar, és esetleg kipróbálná a síelést is, aztán ha bejön a sí, beruház egy síkabátba, ha meg nem, akkor is tud villogni a külföldön menő, itthon még nem annyira elterjedt márkával.

Oszd meg másokkal is!
Mustra