no

Furagyümölcs-kalauz: mangó

Az utóbbi években a mangó sem számít már ritkaságnak, minden nagyobb boltban és zöldségesnél felbukkan időnként ez a trópusi gyümölcs, ami olyan Indiában, mint nálunk az alma. Milyet vegyünk és mennyiért, hogyan pucoljuk, és aztán mihez kezdjünk vele? Alapok, és két klasszikus mangós recept.

Az eddigi, viszonylag visszafogott ízű furagyümölcsökkel ellentétben az érett mangónak nagyon is jellegzetes íze van, ami elsőre talán furcsa, de kevesen vannak, akik hosszabb távon sem képesek megbarátkozni vele. Ami meglepő lehet: az érett gyümölcshús színe, textúrája, levessége és állaga eléggé hasonlít mondjuk egy sárgahúsú őszibarackhoz, ami miatt először sokan azt várjuk, hogy az íze is hasonló legyen, de ez nem így van, a mangónak semmivel össze nem téveszthető mangóíze van. Ennek egyébként nem sok köze van a nyomokban mangót is tartalmazó ilyen-olyan üdítőkhöz, amiknek viszont nincs mangóíze.

Hogy néz ki?

A nálunk kapható mangók többsége a zöldes-pirosas színtartományban mozog, Ázsiában sokkal gyakoribb a sárga változat. A húsa élénksárga, éretten lédús. Az állaga lehet kicsit szálas, vagy teljesen "szálmentes", ezt külsőre én nem tudom megjósolni, de ha nagyobb rostok vannak is benne, azok a mag környékén vannak, a gyümölcs többi részén általában nem.

Milyet vegyünk?

Kizárólag a mangó színéből sajnos nem állapíthatjuk meg, hogy érett-e, Az egységesen sötétzöld darabok még biztosan nem jók, viszont a pirosas héj önmagában még nem garancia semmire.

mango

Ha érett (csak az érett mangó édes) gyümölcsre vadászunk, néhány szempontot érdemes megjegyezni. Illat: ha a mangónak nincs illata, biztosan éretlen. Az igazán finom daraboknak mindig határozott, édes illata van, a szárcsonk környékén érdemes leginkább szagolgatni.

Tapintás: finoman nyomkodjuk meg a mangót, ha kőkemény, akkor még nem érett, ha viszont nagyon puha - mint mondjuk egy igazán érett, befőzni való szilva vagy sárgabarack - akkor már túl van a csúcson, azt se vegyük meg. Ha kicsit puha, kicsit ruganyos, de nem plötty, akkor van esélyünk rá, hogy jóba nyúljunk.

Az éretlenül leszedett mangó utánérik, hozzánk természetesen főképpen ilyen darabok jutnak el, így ha csak tök zöld, kemény darabokat találunk, az is javulni fog néhány nap alatt. Hivatalosan a gyümölcsöt először papír-, majd nejlonzacskóba kell tenni, és úgy berakni a hűtő aljába, nekem simán a nejlon is működik mindig.

Hol lehet kapni, mennyiért?

Mangót nagyjából folyamatosan árulnak az összes hiper-szuperben és a piacokon is, általában darabra. Akciósan időnként ki lehet fogni akár 200 forint alatt is, de gyakoribb, hogy a nem túl nagy gyümölcsért 250-300-400 forintot kérnek. A kiemelkedően nagy, vagy extra minőségű darabokért akár 600-700 forintot is fizethetünk.

Hogyan kell felbontani?

A mangó hámozásának számos, igen látványos módszere van, amelyek nekem sosem mennek túl jól. Itt van például ez a sündisznós metódus, ahol aztán egyenként kell levagdosni a kis kockákat a héjról, egyrészt sokáig tart, másrészt mindig több gyümölcshús marad a héjon, mint kéne.

Szóval, a mangót, mint a videóban először is három darabba vágjuk a közepén lévő, lapos, ovális mag mellett kétoldalt. Ehhez a szártól egyik-másik oldalra körülbelül egy centivel vágjunk, a képen jelöltem, kb hol.

Fehér vonalakkal jelöltem, ahol három részre kell vágni
Fehér vonalakkal jelöltem, ahol három részre kell vágni

Ha háromban van, a két, magmentes darabot vékonyan hámozzuk meg, akár késsel, akár zöldséghámozóval, a gyümölcsöt csíkozzuk vagy kockázzuk. A középső, magos rész oldalairól is vágjuk le a héjat, és faragjuk le az ehető gyümölcshúst.

Mihez kezdjünk vele?

Először is ehetjük magában. Aztán nagyon jó kiegészítője zöldsalátáknak, ahol karakteres, édes íze jól ellensúlyozza a többi hozzávalót. Jó turmixnak, sorbet-nak, és gyümölcsös sütikbe is, tejberizs mellé.

Viszont fűszerekkel is jól passzol, az alábbi két receptet az indiai szakácskönyvemből másoltam ki, mindkettő elég jellegzetes fogás. Ha az indiában megszokott, de nálunk kicsit furcsa fűszerek közül nincs is minden otthon, egy jobban felszerelt szupermarket fűszerpolcán a hagymamag kivételével mindent megtalálhatunk. Ez utóbbit pedig arab, török, ázsiai fűszereseknél, delikáteszekben érdekes keresni.

Mango chutney

Nem csak húsos ételek mellé jó, de érdemes kipróbálni azt is, hogy egy szelet jó kenyérre finom, lágy kecskesajtot kenünk, betesszük a grill alá, és aztán ezzel a fűszeres mangós szósszal esszük - amilyen egyszerű, olyan isteni!

Hozzávalók:

60 ml (4 ek) fehérborecet (citromlé, végszükség esetén)
1/2 tk összetört szárított chilipaprika
6 szegfűszeg
6 szegfűbors
1 tk száraz serpenyőben illatosra pirított római kömény

175 gramm porcukor
0,5 kg felkockázott, nem nagyon érett mangó
5 centis gyömbérdarab, meghámozva, és vékonyra szeletelve
2 gerezd összetört fokhagyma
1 narancs vagy citrom reszelt héja

1. Az ecetet egy lábosba öntjük, hozzáadjuk a chilit, a szegfűszeget, a szegfűborsot, római köményt, sót és cukrot. Kis lángon egy negyedórát főzzük.

2. Hozzáadjuk a felkockázott mangót, a gyömbért, a fokhagymát és a citrom/narancshéjat. Addig rotyogtatjuk finoman, amíg a mangókockák legnagyobb része szét nem esik, és az összes ecet el nem párolog.

3. Steril üvegbe töltjük, így sokáig eláll. Legjobb, ha áll néhány napot, hogy rendesen összeérjenek az ízek, de azért frissen se rossz.

Mangós csirke

A hozzávalók közül a friss korianderzöld szokott nehézséget okozni, ha nagyon nem megy, hagyják le a tetejéről, de ha akad, nagyon is érdemes venni, mert egészen különleges plusz ízt ad a kajának. Amúgy egy cserépben, bármilyen ablakban magról növeszthető.

stockfresh 1896971 curry-night sizeM

Hozzávalók:

2-3 közepes mangó (nem baj, ha nem teljesen érett), megtisztítva, kockázva
0,5 kg csirkecombfilé, felkockázva
1/4 tk fekete hagymamag
1 tk frissen reszelt gyömbér
1 gerezd átnyomott fokhagyma
1 tk csípős paprika (chili) por
1/2 tk kurkuma
1 tk só
1 tk őrült koriandermag
2 ek olaj
2 közepes hagyma, felkarikázva
4 currylevél (nem omlik össze a világ, ha nem akad kéznél)
3 dl víz
2 közepes paradicsom felkockázva
2 ek korianderzöld
friss chilipaprika, ízlés szerint

1. A felkockázott csirkehúst egy tálba tesszük, és hozzákeverjük az első hét felsorolt fűszert (hagymamag, gyömbér, fokhagyma, chilipor, kurkuma, só, őrölt koriander), és a mangó felét, az egészet jól összekeverjük.

2. Az olajban aranyszínűre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a curryleveleket, és megkeverjük.

3. Adagonként beletesszük a fűszeres, mangós csirkehúst, folyamatosan kevergetjük.

4. Ráöntjük a vizet, levesszük a lángot, és lassan főzzük nagyjából 15 percig, amíg a csirke megpuhul, és a lé szinte teljesen eltűnik.

5. Hozzákeverjük a maradék mangót, a paradicsomkockákat, és a chilipaprikát, ha használunk, egyet rottyantunk rajta. Forrón tálaljuk, a tetejét megszórjuk friss korianderzölddel.

Köretnek rizs passzol hozzá.

Korábbi furagyümölcs-kalauzok:

Gránátalma

Avokádó

Kókuszdió
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra