Milánó: letisztult vagy csupa csicsa szettekben töltjük majd a tavaszt

A divathetek egyik legjobban várt állomása a milánói, hiszen a jólöltözöttség évszázadok óta az olasz kultúra egyik legfontosabb része. Az olasz elegancia mindig párosul egyfajta sajátos vakmerőséggel, ez a 2013-as tavaszi/nyári kollekciók esetében sem volt máshogy. A nemzetközi kifutókon sikeresen helytálló magyar modellek közül Axente Vanessa a Prada shown, Bogár Niki pedig a Dolce & Gabbana bemutatón kívül Kondás Katával és Pampuk Timivel a Giorgio Armani bemutatón is részt vett. Összeállításunkban a klasszikusnak számító Armani és Dolce & Gabbana mellett bemutatjuk az új generációhoz tartozó Frankie Morellót és Antonio Marrast, illetve a szezont Raf Simons nélkül megkezdő Jil Sandert.

Giorgio Armani

A Cavallival összekapó 78 éves Armani a fényvisszaverődéseket vette alapul hordható, 2013-as tavaszi/nyári kollekciójának megtervezésénél. „Armani világa nagyon sokrétű és izgalmakkal teli” – nyitotta meg tavaszi bemutatóját a népszerű designer. Armani az előző évekhez hasonlóan idén is egy elegáns, de minimalista, vízi témára épülő kollekciót alkotott, melyre anyaghasználatában a szatén és selyem volt jellemző. A főként sötétkék szettek legérdekesebb darabjai a bokáig érő nadrágok, az orvosi táskák és a csillagokkal díszített fekete sifón ruhák voltak.

Dolce & Gabbana

„Saluti da Taormina. Mare. Sole. Amore.” ( Üdvözlet Taormináról. Tenger. Napsütés. Szerelem.) ezekkel a hangzatos olasz szavakkal jellemezte legújabb kollekcióját a tervezőpáros – írja a vogue.com. Stefano Gabbana és Domenico Dolce 2013-as nyári darabjait az előző kollekciókhoz hasonlóan a szicíliai hagyományok és életérzés inspirálta. A túldíszített kollekciót ízlésesen vegyítették az ötvenes évek nyaralós képeslapjainak stílusával, mintás Bandana fejkendőkkel, raffia szandálokkal és törpesarkú kosztümcipőkkel. A fantáziadús népi nyomatok, a turbánként megjelenő  klasszikus kerámia virágtartók és a kézműves remekműként számon tartott Mantilla csipkerészletek elvitték a selyemben és szaténban nem szűkölködő showt.

Jil Sander

A 65 ezer forintos uzsonnás zacskót áruló, Németországban alapított divatház első kollekcióját mutatta be a Diorhoz átigazolt Raf Simons nélkül. A kortárs luxusvonalhoz visszatérni kívánó márka 1973 óta híres időtlen ruhakölteményeiről. A nyolcvanas-kilencvenes években nagyon sikeres cég nemrég a gazdasági összeomlás szélére került. Legújabb, a hatvanas évek űrkorszaka álta ihletett kollekciójuk jellemzően piros, narancs, burgundi, éjkék és fehér színeket kapott, mi az A-vonalú szoknyákat, a fehér ingeket és a sikkes, szűk nadrágokat kedveltük a legjobban.

Antonio Marras

A Kenzo egykori művészeti igazgatója, Antonio Marras hatásvadász tavaszi-nyári kollekcióval és teadélutánra emlékeztető bemutatóval lepte meg közönségét. A Henry Darger fantáziavilágából ihletet merítő tervező darabjai egytől-egyig komplettre, kifinomultra és játékosra sikerültek. Az előző szezon borúsabb darabjaihoz képest egy sokkal fiatalosabb, érdekesebb kollekció készült, melynek fő színárnyalatai a military és virágmintákkal kevert barack és rózsaszín voltak. (Videó a showról itt.)

Frankie Morello

Az 1999-ben Maurizio Modica és Pierfrancesco Gigliotti által alapított Frankie Morello hamar az olasz divatrajongók egyik favoritjává vált. A márka 2012-es tavaszi/nyári kampányának arca az egyre több nemzetközi kifutón feltűnő magyar modell, Misa Patinszki volt. 2013 tavaszára szánt kollekciójuk bemutatóján – melyet élőben lehetett követni a frankiemorelli.com-on – inkább az őszies, mint a tavaszias színek domináltak, többek között a királykék, a sötétlila és az aranysárga. A javarészt fényes anyagokkal kísérletező páros új gyűjteményéből kedvencünk volt a csillogó űrhősnő-ruha és a kövekkel kirakott mintás pulóverek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra