Szőke és vékony modellek ellen harcolnak az amerikai tinédzserek

A díjnyertes újságíró, Abigail Pesta globális problémának tartja a kamaszok táplálkozási és testképzavarait. Tudja miről beszél, hiszen élt már New Yorkban, Londonban és Hongkongban is. A Marie Claire egykori főszerkesztője szeretné elérni, hogy a magazinok reálisabb képet mutassanak fiatal olvasóiknak. Szerencsére vannak olyan tinédzserek, akik maguk is zászlajukra tűzték az ügyet. Két New York-i  tizenéves, Emma Stydahar és Carina Cruz nemrég a korosztályukra legnagyobb hatással levő Teen Vogue ellen szállt hadba. Pár hete a Change.org nevű oldalon egy olyan petíciót tettek közzé, amely igazi PR-rémálommá vált a magazin számára. „Itt az ideje, hogy véget vessünk a digitálisan módosított irreális szépségeknek, amiket a magazinok hasábjain látunk”- írja a két tinédzser, akik arra kérik a magazint, hogy ne változtassanak a modellek méretén és fogadják el, hogy a szépség sokféle lehet.

Lennox TeenVogue August 2012 Cover
Teen Vogue

A 17 éves Stydahar már évekkel ezelőtt abbahagyta a Teen Vogue olvasását, mert rájött, hogy mennyire nyomasztóan hatnakn rá a magazinban látott modellek: „Nemrég újra átlapoztam az újságot, és megállapítottam, hogy továbbra is szupervékony, fehérbőrű modellel van tele, alig látni benne más rasszhoz tartozó fiatalokat. A barátaimmal nem is hasonlítunk rájuk”. Cruz a lap alkalmi olvasói közé sorolja magát és a magazinban eddig nem talált megfelelő példaképet. „Latin-amerikai vagyok, súlyproblémákkal küzdök és göndör hajam van. Nem mindenki vágyik arra, hogy fehér legyen a bőre és szőke a haja" - tette hozzá.

Van remény?

A két lányhoz hasonló kampányt indított áprilisban egy 14 éves waterville-i kamaszlány is, Julia Bluhm. Ő a Seventeen magazint kérlelte egy petícióban arra, hogy hogy legalább egy retusálatlan fotósorozatot készítsenek havonta. A bátor ötlettel napokon belül 25000 aláírást sikerült összegyűjtenie és májusban a magazin főszerkesztője, Ann Shoket hajlandó is volt találkozni vele. „Ez egy óriási győzelem, amitől hihetetlenül boldog vagyok” – mondta Bluhm. Közösen megalkottak egy békeszerződést, amelyet az augusztusi számban le is közöltek. A magazinnál állításuk szerint soha nem változtattak modelljeik test- és arcformáján, csak a bőrhibákat szokták eltávolítani.

Stydahar és Cruz a 14 éves lány sikerén felbuzdulva nemrég egy demonstrációt szervezett a Times Squarehez. Miután megmutatták milyen lányokat szeretnének látni a divatlapban, átmentek a Teen Vogue szerkesztőségéhez. A találkozó azonban nem igazán úgy ment, mint azt remélték. „15-20 percig várakoztattak minket. Amikor beléptünk, nem volt sem bemutatkozás, sem kézfogás. Öt percig tartott az egész, azt mondták, szörnyű dolgokkal vádoltuk meg őket és fiatalok vagyunk még ahhoz, hogy ilyen kampányokban részt vegyünk. Meg akarták védeni a magazint, ami normális. De nem hallgattak meg minket” – mondta a blogszférában nagy vitát kiváltó kampány másik dühös harcosa.

A negatív kritikák miatt a magazin kiadott egy nyilatkozatot. „ A Teen Vogue folyamatosan küzd azért, hogy a pozitív testképet népszerűsítse az olvasók körében. Jellemzően egészséges modelleket teszünk lapunk oldalaira és tucatnyi nem hivatásos modellel, olvasóval dolgozunk évente, akiknek nem változtatjuk meg a méreteit az utómunkálatnál. "  Ez mind szép és jó, de a Teen Vogue és a Seventeen augusztusi számában továbbra is főként vékony, fehér modellek szerepelnek. A Teen Vogue nyár végi editorialjaiban csak tizenkilnc képen pózolnak más etnikumhoz tartozó lányok a kilencvenöttel szemben, és a Seventeen augusztusi kiadásában hasonlóak az arányok. A javukra szól mondjuk, hogy a címlapra az 1987-ben született filippínó-spanyol-ír származású színésznő, Shay Mitchell került, a Teen Vogue viszont Emma Stone-t és Andrew Garfieldot tette borítójára.

shay-mitchell-17-mag-01
Seventeen

Catherine Steiner-Adair klinikai pszichológus és iskolai tanácsadó szerint a magazinoknak sokkal felelősségteljesebben kellene viselkedniük, nem ér azt sugallni, hogy csupán egy fajta szépség létezik. Szerinte azzal sem illik takarózni, hogy ez kell az embereknek, gondoljunk csak a Glee című sorozat sikerére vagy a Dove valódinős kampányára. A pszichológusnő azt tanácsolja a tinédzsereknek, hogy inkább ne vegyenek ilyen magazinokat. „Amikor 12 éves voltam, megszállottja lettem a Teen Vogue-nak és a lapban látható modelleknek, akiknek mind 60 centiméteres derékméretük volt. Különösen a vékony ausztrál modell, Gemma Ward tett rám nagy benyomást. Tini koromban kitettem a képét a sajátom mellé a hálószobám falára. Egy egész életen át tartó csata kezdődött el ezzel” – mesélte el neki a történetét egy 20 éves, táplálkozási zavarokkal küzdő nő.

A lehetetlenül vékony, tökéletesen megformált női testet a Glamour magazin is túlzónak találja, ezért idén tavasszal ők is intézkedtek. „Azt javasoltátok, hogy ne foglalkozzunk az olyan apró hibákkal, mint a szeplők. Egyetértünk veletek abban, hogy ezek a részletek teszik a nőket egyedülállóvá és gyönyörűvé a világon. Bevett gyakorlat nálunk, hogy nem változtatjuk meg a női test alakját, akkor sem, ha egy híresség vagy modell ezt kéri. Sajnos ez elő szokott fordulni„ - válaszolt az olvasóknak a Glamour főszerkesztője, Cindy Leive.

A Vogue nemzetközi csapata ismegállapodott abban, hogy az egészséges testkép kialakítása érdekében kizárólag egészséges alkatú modelleket fognak foglalkoztatni, ám az ötletet eddig még nem teljesen sikerült megvalósítani. „ A táplálkozási zavar meglehetősen bonyolult probléma. Gyakran azzal vádolják a  divatszakmát, hogy miatta lesznek gyötrelmesen vékonyak a nők, és figyelmen kívül hagyják a komplex genetikai és pszichoszociális tényezőket, amelyek hozzájárulnak az evészavarokhoz. Sok modellnek valóban ilyen a testalkata, emellett edzenek és odafigyelnek az étrendjükre, de nem éheznek” – védte meg a divatipart Anna Wintour.

Ijesztő adatok Nagy-Britanniából

Nemcsak a fiatal nőkön, a kamaszokon, hanem a modellalkatra vágyó kislányokon is nagy a nyomás, hiszen a társadalom rögeszméjévé vált soványság már az általános iskolákban is terjed. Egy oktatási tanácsadó szerint a testsúlyukkal küzdő tanulók akár hetekig is képesek éheztetni magukat, hogy lefogyjanak - írja a Daily Mail. Egy közel 32 ezer gyermek megkérdezésével készült tanulmány szerint  a 12 és 13 év közötti lányok fele már gondolkodott rajta, hogy fogyókúrába kezd. Persze a másik nem sincs könnyebb helyzetben, a tízéves kisfiúk aprónak, gyengének látják magukat és sokan már ebben a korban szteroidokhoz fordulnak, hogy olyan izmosak legyenek, mint a sportolók.

A legújabb statisztikák azt mutatják, hogy közel 200 brit gyermek került öt és kilenc éves kora között kórházba súlyos anorexia miatt. A kutatás jól mutatja, hogy a középiskolások körében végzett táplálkozási zavarokkal és megelőzésével kapcsolatos felvilágosítást már jóval hamarabb el kell kezdeni. A brit kormány az összes általános iskolának javasolta a múlt hónapban, hogy tartsanak önbecsülési tréningeket.  A szülők aggódnak amiatt is, hogy a születésnapi zsúrok divatbemutatókká váltak az elmúlt években, néhány megszállott öt-hat éves kislány nem tud csatlakozni a játékokhoz, mert magas sarkú cipőben van vagy fél, hogy elkenődik a sminkje.

article-2178914-01A3B6390000044D-666 468x286

A mai gyermekek jobban ki vannak téve ennek, mint az előző generáció. A tízéves lányok pánikba esnek, ha felszednek a pubertás miatt pár kilót, ami nem csoda, hiszen a tökéletességre való felhívást látják maguk körül, például az óriásplakátokon, címlapokon, az interneten és a televízióban is. Egy átlagos gyerek 40000 reklámot néz meg egy évben, és többségükben vékony, gyönyörű nők és szép gyerekek szerepelnek. Ráadásul még a játékok is, mint például a My Little Pony vagy a Bratz babák rombolják a természetességről kialakított képet.

A modern gyerek sokkal több fénykép készül, mint a korábbi generációknál. Miközben egymást fotózzák, tanulmányozzák a megjelenésüket, gyakran igen kritikus módon. Ez olyan globális probléma, ami minden társadalmi szinten megtalálható, az állami és magániskolákban, belvárosokban, vidéki területeken egyaránt. Egy kisebb faluban élő kozmetikus azt mondta, előfordult már, hogy hétéves lány jelentkezett be hozzá szőrtelenítésre. A jelenségért nem lehet csak a médiát hibáztatni, hiszen az anyák is nagyon kritikusak önmagukkal szemben, folyamatosan a fogyásról beszélnek. A lányok valószínűleg megjegyzik és lemásolják ezt a fajta viselkedést. Az egyetlen amit tenni lehet, hogy éreztetjük a gyermekkel, hogy a tökéletesség lehetetlen, bátorítani kell, hogy összpontosítson arra a dologra, amit szeret a megjelenésén, ami segíteni fogja abban, hogy kedvezően ítélje meg testét és saját magát. Mindenekelőtt biztosítani kell róla, hogy élvezheti a gyermekkorát anélkül is, hogy tönkreteszi magát a külsején való állandó aggódástól.

Oszd meg másokkal is!
Mustra