Penész, gomba, fekália a sminktesztereken

Amerika második legnézettebb reggeli showja, a Good Morning America című műsor riporterei inkognitóban, beépített kamera segítségével mintákat vettek két amerikai állam tíz kozmetikai üzletének sminktesztereiből, majd a steril vattával begyűjtött mintákat a New York-i Egyetem Mikrobiológiai Tanszékén vizsgálták.

Veszélyes baktériumokat rejtenek a smink teszterek
Veszélyes baktériumokat rejtenek a smink teszterek

Az eredmények kimutatták, milyen baktériumokat rejtenek az üzletekben évente egyszer cserélt teszter rúzsok, szemhéjpúderek és szempillaspirálok, melyeket több száz, de akár több ezer ember próbál ki.

„Számomra a sminktesztelők olyanok, mint a petri-csésze, melyet mikrobiológiai sejtkultúrák tenyésztésére használnak. Nem akarok közel kerülni hozzájuk. Vannak erre jobb módszerek is” – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Linda Wells, az Allure magazin főszerkesztője.

stockfresh 1287118 excited-girl-cosmetics-eyeshadow-colour-palet

A szupermarketben megmarkolt bevásárlókocsi fogójához, vécékilincshez, lépcsőkorláthoz és számítógép billentyűzethez hasonlóan a minták többsége tele volt baktériumokkal és penésszel, továbbá minden ötödik minta, tehát a bevizsgált kozmetikumok 20 százaléka jelentős mértékben tartalmazott élesztőt, gombát, penészt és fekáliát – írja a dailymail.co.uk.

Philip Tierno, a New York-i Langone Medical Center mikrobiológiai igazgatója szerint már néhány tesztelő is elég, hogy a baktériumok megtelepedjenek a terméken, de a legveszélyesebb, ha olyan alany próbálja ki a tesztert, akinek az adott felületen valamilyen nyílt sebe van.

Ön használ smink tesztereket?

  • Undorom tőlük, be kellene tiltani 281
  • Soha nem sminkelek 205
  • Rúzst nem próbálok, de alapozót igen 96
  • Mindig magamra kenek valamit vásárlás közben 37

Az elvégzett vizsgálatok alapján a legtöbb baktérium az ecsetes kozmetikumok tesztereiben, illetve az alapozókban és azok szivacsaiban található, de a mintaként kitett szemceruzák és rúzsok sem sokkal higiénikusabbak. A szakemberek azt tanácsolják, hogy az arcunkon lehetőleg ne használjunk tesztereket, elég, ha a kézfejünkön vagy a nyakunkon próbáljuk ki az adott terméket.

Érdekesség, hogy a Good Morning America által tesztelt üzletek közül az előkelő áruházakban is ugyanannyi baktériumot találtak, mint az átlagos drogériákban, ahol több ember fordul meg.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.