Anorexia és bulímia kínozza a középkorú nőket

stockfresh 180292 diet sizeM

Az anorexia és a bulimia bizony nemcsak a fiatal lányok életét keserítheti meg. Egy 59 éves jógaoktató, Judith Shaw úgy döntött, saját történetével kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy a középkorú nők közül egyre többen küzdenek valamilyen étkezési zavarral és az egészségügyi szakemberek erre nincsenek felkészülve. Ő 39 éves volt, amikor elkapta a fogyókúrázási és edzési láz. „Sem a barátaim, sem a volt férjem, sem más nem szólt. Persze ez a saját felelősségem, de valaki figyelmeztethetett volna, hogy megszállott vagyok” - nyilatkozta az asszony, aki rengeteg bókot begyűjtött elszántsága miatt. Végül egy másik jógaoktató kongatta meg a harangot, amikor Shaw kétszer is elesett és karja, valamint medencecsontja is eltört.

Amikor az asszony végül orvoshoz fordult 53 éves volt és 38,5 kilót nyomott. Persze az orvosok már hamarabb is észlelték, hogy csontritkulásban és vérszegénységben szenved, de ezt a változókorra fogták – írja a Daily Mail.  A Huffington Post szerint ezzel nincs egyedül, az orvosok többsége erre gyanakodik, ha egy középkorú nőnél elmarad a menstruáció illetve csökken a csontok sűrűsége, pedig ezeket az egészségügyi problémákat ugyanúgy okozhatja étkezési zavar is. „Gyakran nem kérdeznek rá, mert az a kép él a fejükben, hogy az étkezési zavar a középosztálybeli tinédzserek problémája” – nyilatkozta Cynthia M Bulik, egy étkezési zavarokkal foglalkozó program vezetője.

A National Eating Disorders Association szerint több mint tízmillió amerikai szenved valamilyen étkezési zavarban, valamint 2001 és 2010 között 42 százalékkal nőttek az ilyen jellegű problémák a középkorú nők körében. Ez nagyrészt az öregedéstől való félelem, valamint a kapcsolati gondokra vezethető vissza, és persze nagy a nyomás az olyan koros, ám sovány hírességek miatt is, mint Jane Fonda vagy Susan Sarandon.

„A társadalmi nyomás kedvezőtlenül hat a középkorú nők önbecsülésére és elégedetlenek lesznek a testükkel, úgy érezhetik, hogy a bőrük, alakjuk nem olyan, mint amilyennek ennyi idősen lenni kellene. És persze ott vannak az elhízással kapcsolatos egészségügyi problémák is. Ezek miatt nem feltétlenül érezzük magunkat jól a bőrünkben, ami olyan étkezési szokásokhoz vezethet, amelyek aláássák az egészségünket” – nyilatkozta a Harvard Women's Health Watch-nak Anne E. Becker pszichiáter.

Dr. Margo Maine, a The Body Myth: Adult Women and the Pressure to Be Perfect könyv szerzője szerint nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy valakinél negyven-, ötven- vagy akár hatvanévesen alakul ki az anorexia vagy a bulimia, esélyes, hogy ezek a nők már fiatal korukban is küzdöttek hasonló problémákkal.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek