Mindannyiunk bűne: a hamburger

A hamburger sokkal több két fél zsömle közé csúsztatott húspogácsánál. Meg merem kockáztatni, hogy az egyik legkülönlegesebb étel. Azért az, mert a hamburgerről mindenkinek van véleménye.

stockfresh 1606838 thumbs-up-and-down sizeM

Míg a legtöbb ételt egyszerűen szeretik, vagy nem szeretik, a hamburger szimbólum. Hogy kinek mit szimbolizál, az eltérő. Van aki kiáll mellette, mert unja, hogy mások az egészségvédelem zászlaja alatt kereszteshadjáratot folytatnak ellene. Van aki nem hajlandó megenni, mert a globalizáció, és az egészségtelen táplálkozás megtestesítőjét látja benne. Van, aki ugyanezt látja benne, sutyiban mégis eszi, mert finom.

Olyan emberrel viszont még nem találkoztam, aki a szereted a hamburgert? kérdésre közönyös vállvonogatással felelt volna. Nem, ilyenkor mindig valamilyen történet szokott következni. A HírTV csinált egy riportot, ahol hamburgereket teszteltek, érdemes megnézni, itt van.

Hamburger nosztalgia

A történet sokaknak a pre-McDonalds korszak idejébe nyúlik vissza, amikor leginkább a nagy budapesti pályaudvarok utasellátóinak környékén lehetett hamburgert kapni. Az énhozzám közel eső utasellátó a Déli Pályaudvarhoz tartozott, és magam is nosztalgiával emlegetem a hatalmas pufizsömlébe zsúfolt méretes fasírtot, fél fej salátát, minimum egy fej hagymát, káposztát, uborkát, és ki tudja mit még amivel megtömték. Mint gondolom hozzám hasonlóan mindenki, én is döbbentem vettem a kezembe azt, amit hosszú sorbanállás után a Régiposta utcai McDonalds-ban hamburger címen a kezembe adtak. (Két vérszegény félzsömle között egy fasírt három szelet uborkával.)

Nem, nem tartozom azok közé, akik sátrat vertek az Elektro World előtt az olcsó plazmatévéért. De amikor az első hazai McDonalds 1988-ban megnyílt Budapesten, akkor az nem a hamburgerről szólt, hanem a nyugatról. Hogy megérkezett, hogy igen, most már mi is ihatunk kólát és ehetünk hamburgert. Sorban állni tehát egyfajta véleménynyilvánítás volt, ideológiai állásfoglalás, aminek hamburger volt a vége. (Én persze akkor még ehhez kicsi voltam, a szüleimmel álltam sorba.) Érdekes adat, hogy a nyitás napján 15 féle termék közül lehetett válaszolni, és a Big Mac 43 forintos árával a legdrágább volt közülük.

stockfresh 1166633 american-cheese-burger-with-fresh-salad sizeM

Azóta a McDonalds és a Hamburger már egészen másnak lett a szimbólumba, a hajdani utasellátós hambik iránti nosztalgia viszont visszatérőben van. Egyik legismertebb hivatalos újraélesztője talán a Magic Burger, ahol hamarosan ismét sor kerül az éves hamburgerevő versenyre. Többek egybehangzó véleménye szerint a város legnagyobb és legjobb hambiját az Újpest-Központi Go-Go Hami elnevezésű helyen Mammut Burger néven vásárolhatjuk meg. Egyébként megjegyzem, láttam a szóban forgó terméket, és szerintem még három jó étvágyú férfi is bőven jóllakik belőle.

Angolok és franciák

Érdekes összevetni a két alábbi sztorit. Egy angliai étterem Michelin csillagos szakácsa a személyzet néhány tagjával egyetemben felmondott, amikor a tulajdonos kitalálta, hogy vidéki hely lévén a hamburgert is fel fogják venni a repertoárba.

Ugyanekkor a kifinomult ízlésű franciáknál az elmúlt években sikk lett a hamburger fogyasztása. Már eleve az, hogy a borzongással vegyes kíváncsisággal szemlélt amerikai ételt kézzel kell enni, felér egy lázadással.

Ehhez járult még a francia Michelin csillagos séfek lelkesedése, akik angol kollégájukkal ellentétben egymással versengve készítették el a maguk hamburgerváltozatait. Az egyikük Kobe-marhából csinálta a húspogácsát, és különleges, feketeáfonya-feketeribizli ketchuppal dobta fel, a másik viszont libamájat tett a puffancsok közé. Lassan már az összes előkelő Champs-Élysées-i étteremben kapható valamilyen hamburger, ám ami igazán meglepi a lelkes séfeket az az, hogy milyen sokat eladnak belőlük. Egyikük bevallotta, hogy olyan is volt már, hogy az aznapi vendégek több mint egy harmada rendelt hamburgert, míg végül már azt hazudták nekik, hogy elfogyott, mert beleuntak az egész napos strandmelóba.

Variációk Hamburgerre

Ha az ember felnőtt, és szereti a hamburgert, könnyű helyzetben van, csak bemegy ízlése szerint egy nosztalgikus, vagy egy hagyományos burgerezőbe, vesz egyet és megeszi. Ha az ember gyerek, általában akkor is jól jár, mert valahogyan a legtöbb esetben sikerül hozzájutnia a hambihoz.

A bajok ott kezdődnek, amikor az ember felnőtt és gyereke van, aki a gyerekek tekintélyes hányadához hasonlóan odáig van a hamburgerért. Annyira, hogy legszívesebben minden nap azt enne.

Ilyenkor aztán a szülők törhetik a fejüket, hogy hogyan készítsenek el otthon hamburgerhez hasonlatos dolgokat, amikkel egyébként a lehető legritkább esetben lehet csak a gyerkőcök elégedettségét kicsikarni. Eleinte még felmerül a kérdés, hogy vajon lehetséges-e egészséges hamburgert csinálni, de ez általában elfelejtődik, és az lesz a lényeg, hogy ne kelljen mindig megvenni az éttermit sok pénzért.

Egészséges hamburger?
Egészséges hamburger?

Az egészséges hamburgerről pedig körbekérdeztem a kollégákat, hogy az vajon milyen, és javarészt olyasmiket válaszoltak, hogy hát nincs hozzá sült krumpli, csak saláta. Egyébként meg a hamburger nem egészségtelenebb mint egy fasírt savanyúsággal és kenyérrel, sőt, a gyorséttermek modern olajreceptúrái és még modernebb olajsütői biztosan kevesebb zsírt és olajat hagynak a fasírtban (és a sült krumpliban) mint amennyit egy háziasszony, ha mégannyira igyekszik is. Szóval igen, sokkal jobb, ha zöldséget eszünk igazi tőkehússal, vagy ha a fasírt mellé főzelék van, de azért a hamburger sem olyan elkeserítően egészségtelen, mint amilyennek beállítják. Ha pedig már hamburger, akkor legyen kövér, azaz itt a meleg, a húspogácsákat pedig remekül el lehet készíteni a kerti grillen is.

Kezdjük a zsömlével

Hamburgerpuffancsot minden nagyobb közértben lehet kapni. Grillpartihoz ezt javaslom, kiváltképp azoknak, akik nem akarnak már három nappal az eseményre készülni. Ha viszont a gyerekek miatt gyakori vacsora a hamburger, akkor a puffancshoz mind Limara, mind Fűszeres Eszter blogján jó receptet találhatunk.

A húspogácsa receptje

Bizonyára ezernyi hasonló recept található a neten, én a saját gyors receptemet írom le, mert ezt kipróbáltam kerti grillen és sütőben is, és bevált. Ez egy háziasszonybarát recept, semmi extra nem kell hozzá, bármelyik hétköznap este is mehet. Itt van egy teljesebb verzió, amit legalább egyszer érdemes szintén kipróbálni.

50 dkg darált marhahús
2 fej vörös, vagy lilahagyma (szerintem minél apróbbra vágva, annál jobb)
1 tojás (előbb jól felverni, aztán a húsba keverni)
ízlés szerint fokhagyma (szerintem jó sok)
ízlés szerint erőspaprika
2 tk taco, vagy Worcestershire szósz
só, bors

Én nem állok meg itt és vadul beleteszem az összes éppen fellelhető fűszernövényt. Szerintem illik bele a majoránna, az oregánó, a kakukkfű, a tárkony, a borsikafű, és ki tudja mi még.

A grillezést rá szoktam bízni a férfiakra, de ha bent kell elkészíteni, akkor 180 fokon légkeveréses sütőben kb 15-20 perc alatt elkészül.

stockfresh 182603 barbeque-mini-burgers sizeM

Lehet-e máshogy?

Járjunk kedvében vegetáriánus és anti-hamburgeres barátainknak. Zizi például itt nagyot alkotott, a végeredményt bármikor bevállalnám. Itt van filozófia is, ez opcionális, a recept viszont világnézet-semlegesen kitűnő. Zöldségfasírt receptek közül itt lehet válogatni. Vannak, akik szerint a pulyka, vagy csirkehúsból készített fasírt sokkal egészségesebb, ez bizonyára így van, de aki nem eszi napi szinten, annak mégis inkább a marhás megoldást javaslom, mert szerintem meg az finomabb.

Én ezen kívül még joghurtos fokhagymás szószt is szoktam csinálni a majonéz mellé, meg egy hatalmas adag vegyessalátát. Szerintem egyébként diétázóknak jobb tipp a zsemlét kihagyni, mint a húst. A sült krumpli egyik legegészségesebb elkészítési módja a parázson sütés, ami most májusban a legjobb, hogy lehet kapni ezeket az egészen pici újkrumplikat, amik biztosan nem maradnak nyersek belül.

Oszd meg másokkal is!
Mustra