Alapkonyha: kezdőbarát egytálételek

Sűrű leves, híg főzelék, vagy mi is az az étel, amit a menzán mindig sütemény követ? Az egytálételek  a világ összes konyhájában előfordulnak valamilyen formában, a hagyományos hazai gasztronómia pedig különösen épít rájuk. A legtöbb egytálétel másnap is jó, nehéz őket elrontani, így bátran fogjatok hozzá elkészítésükhöz!

szarvaspörkölt

Maki Stevenson

Mindenkit megtanít főzni

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint az Alföldön különösen kedvelt volt az egytálételek készítése, a munkások gyakran főztek bográcsban egyetlen tartalmas fogást. Ha definiálni szeretnénk, mi az egytálétel, nincs is olyan könnyű dolgunk. A bográcsos ételek mellett mindent ide sorolunk, ami a leves és a főzelék között van, vagy ami mellé nem kell külön köretet főzni, vagy ami pár szelet kenyérrel már megáll önmagában is.

A német gasztronómia az elsőt nevezi egytálnak, ellenben a francia konyha olyan húsos ételeket is idesorol, amelyek a körettel együtt készülnek, a Languedoc tartományból származó agyagedény, a cassoulet is kimondottan arra a célra jött létre, hogy ilyen laktató ételt készítsenek benne.

A teóriákban egy a közös, hogy az egytálétel az előételt/levest és a főfogást is helyettesíti, ezután már csak desszert dukál.

Készülhet hússal és hús nélkül, a hüvelyesek gyakori alkotói. Ajánljuk figyelmetekbe a vöröslencsét és a csicseriborsót, ezek finomak és táplálóak, egyre több helyen kaphatóak, és szükség esetén gyorsan elkészíthetőek.

A vöröslencsének külön előnye a társaival szemben, hogy még be sem kell áztatni, csicseriben viszont a gyors eredményhez csak a konzerv jöhet szóba. Kísérletezzetek szabadon, az egytálétel kezdőként is biztos siker lehet, ráadásul sok mindent lehet ilyen módon olcsón készíteni. Hóvégére is ajánljuk, illetve nagy családi-baráti összejövetelekre.

A legtöbb előre elkészíthető, és másnap is finom. A töltött káposztáról sokan úgy vélik, hogy minél többször van felmelegítve, annál jobb, nyilván azért ezt sem kell egy hétig enni.

Horváth Ilona szerint a megunt főzelékből is készülhet egytál, mi ezt inkább kihagynánk. A magyaros változatok bográcsban is kiválóak, így ha a normál adag főzésében már biztos vagy, hívd össze a barátaidat egy kerti partira.

Híres magyar egytálételek

Gulyásleves és a gulyásfélék, pörköltek, paprikások, töltött káposzta, töltike (töltött szőlőlevél, vagy karalábélevél) töltött paprika, lecsó, korhelyleves és a káposztalevesek általában, sűrű ragulevesek, rakott fogások.

A legtöbbre áll, hogy nagyobb tételben érdemes készíteni, szerezzetek be egy 5 vagy 8 literes lábast, amit lehet készítsetek el bográcsban is.

Összeszedtük számotokra az általunk készített legkedveltebb egytálételeket, próbáljátok ki őket! Bár nagyon is ide kívánkozna, rakott krumpli és rakott kel (valamint többi rakott társaik) most nem lesznek, mivel ezeknek hamarosan egy saját részt szentelünk.

Jókai bableves

Hozzávalók 6 személyre:

25 dkg száraz tarkabab  
1 közepes füstölt csülök  
20 dkg parasztkolbász  
1 nagyobb fej vöröshagyma  
4 szál sárgarépa  
2 szál fehérrépa  
1 db zellergumó  
1 db zöldpaprika  
2 db paradicsom  
3-4 gerezd fokhagyma  
1 evőkanál mangalicazsír  
szemes bors, egész kömény - negyed teatojás  
1 teáskanál majoránna  
2 db babérlevél  
2 liter csülöklé  
1 liter víz

Csipetkéhez:  
1-2 db tojás, csipet só, és annyi liszt, amennyit felvesz

Tálaláshoz:  
kenyér, tejföl, petrezselyem

A babot átválogatom, leöblítem és egy napra beáztatom. Elég egy éjszakára is, de 8-10 óra a minimum. A csülköt előző nap megfőzöm. Takarékon, fedő alatt négy órát főtt. Kuktával gyorsabb. A puha húst kiveszem és hagyom, hogy a leve kihűljön. Reggelre vastag zsírréteg ül ki a csülöklére, ezt kanállal leszedem, illetve filterrel - lehet kávéfilter, papírtörlő, géz - bélelt szűrőn kétszer átszűröm.  
A zöldségeket meghámozom, a répákat csíkokra vágom. A hagymát apróra, a kolbászt karikára.  A babot pedig leszűröm és átöblítem.

5 literes lábasban felolvasztom a zsírt, megpirítom rajta a kolbászt, majd kiszedem. A paprikás kolbász-mangalicazsír alapon üvegesre párolom a hagymát. Hozzáadom a babot, összeforgatom a zöldségeket és felöntöm két liter átszűrt csülöklével, valamint egy liter vízzel.

Beleteszem a zellert, a fűszerekkel töltött teatojást, a babérlevelet, majoránnát, a megpucolt egész fokhagymagerezdeket. Megmosom és felszeletelem a paradicsomokat, ezt is hozzáadom, valamint a paprikát, azt egészben teszem bele, csak a magházát távolítom el.

Miután felforrt, takarékon fedő alatt főzöm. Amikor a bab is megpuhult, összegyúrom a csipetkét és pár percig még főzöm a levest, a levesbe belekanalazom a kolbászt is. A bab sokáig ázott, így egy óra alatt készre főtt. A csülköt apróra vágom, a tányérok aljára teszem, és rámerem a levest. Tejföllel, friss petrezselyemmel és kenyérrel tálalom.

Eredetileg rántással készül, de szerintem ez elhagyható. Ezt a főzési technikát pedig érdemes követni. Több esetben tanácsolják, hogy a csülökkel főzzük együtt a babot. A csülöklé könnyen átszűrhető, de a babról nehéz lenne leszedni a zsírt. Azt a módszert is elvetem, amikor a bab áztatólevét is felhasználják az ételben. Áztatás közben kioldódik a keményítő egy része, ha leöntjük a levet, akkor könnyebben emészthető lesz az étel. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor is érdemes még egyszer átmosni.

bableves

Vörösboros vaddisznópörkölt

Hozzávalók 6 személyre:

1,5 kg kicsontozott vaddisznócomb
40 dkg vöröshagyma
7 dl száraz vörösbor
5 dl sűrített paradicsom
1 dl olaj
1 lapos evőkanál őrölt pirospaprika
2 teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál majoránna
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál borókabogyó
1 db babérlevél
só, fekete bors
3 duci gerezd fokhagyma


A húst megtisztítjuk, forró vízzel leöblítjük, apró kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Felmelegítjük az olajat, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a húst, megszórjuk köménnyel és fehéredésig pirítjuk. Paprikával meghintjük és félrehúzzuk a lángról. Felöntjük a bor felével, fűszerezzük és egészben hozzáadjuk a fokhagymákat is. Visszatesszük a lángra.

Miután felforrt, takarékon főzzük tovább. Időnként kevergetjük és folyamatosan pótoljuk az elfőtt nedvességet. Ha szükségesnek tartjuk, a bort kiegészíthetjük vízzel is. Amikor a hús már közepesen puha, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Azért nem előbb, mert könnyen odaéghet. Bő két óra alatt teljesen puhára főzzük.

Frankfurti leves

Hozzávalók 4-6 személyre:

1 db közepes fej kelkáposzta     
50 dkg füstölt bécsi virsli, vagy frankfurti virsli    
4-5 db közepes méretű burgonya    
1 db nagy fej vöröshagyma    
fél evőkanál jó minőségű őrölt pirospaprika
1 teáskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors    
1 teáskanál majoránna    
1 mokkáskanál őrölt kömény    
1 db babérlevél    
5 evőkanál olaj    

Tálaláshoz:    
kenyér, tejföl   

A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A kelkáposzta külső leveleit eltávolítjuk. Kilencven százalékban szétszedjük és a leveleket alaposan megmossuk. A belső részt is megmossuk. A torzsáját elrágcsálhatják a gyerekek. A belső részét késsel, a nagy leveleket konyhai ollóval is összevághatjuk. A virsliket karikára vágjuk.

A burgonyákat megpucoljuk, megmossuk, felkockázzuk. 5 literes lábasban olajat melegítünk.     Üvegesre pároljuk a hagymát, megszórjuk pirospaprikával. Félrehúzzuk a lángról, beleforgatjuk a virslit és a burgonyát. Felöntjük vízzel, visszatesszük a lángra. Hozzáadjuk a káposztát is, fűszerezzük. Akkor készül el, ha a káposzta és a burgonya is megpuhul. Kenyérrel, tejföllel kínáljuk.

Lecsó

Ahány ház, annyi lecsórecept, vagy ahogy Váncsa István mondja: lecsó az, amit készítője annak szán, ennyiben rokoníthatjuk a saláta Vácsai definíciójával, a linkelt könyvet jószívvel ajánljuk. Itt van néhány változat. Én alapvetően úgy csinálom, mint Anikó, szerintem ez a tökéletes arány (hagyma - paradicsom - paprika: 1-2-4), és a jó sorrend (hagyma - szünet - paprika - kolbász - szünet - paradicsom). Viszont szerintem a jó lecsó tojásos, nálam ez nem opció, hanem kötelező tartozék. Aztán vannak még más lecsók is, például időmilliomos ínyenceknek itt a bűvös szakács verziója, Horasz egy merészet húzott, aztán pedig a Mák bisztró lecsókölteménye, szintén a bűvös szakácson, a dekandencia maga.

Franciás lecsó (Ratatouille)

Update: javított recept, a Francia konyha című könyv alapján

Hozzávalók:

9 ek olivaolaj
2 lilahagyma felaprítva
2 gerezd fokhagyma
3 db piros/sárga/zöld kaliforniai paprika kimagozva, nagyobb darabokra vágva
2 padlizsán nagyobb darabokra vágva
4 cukkini nagyobb darabokra vágva
1 kg paradicsom meghámozva vagy szezonon kívül 3 doboz hámozott paradicsom konzerv
4 dl víz
oregano
majoranna
petrezselyem
só, bors
ízesítésnek 1 ek vörösbor ecet (opcionális)

Egy nagyobb, magasabb falú serpenyőben melegítsünk fel 3 ek olivaolajat, dobjuk rá a hagymát, fokhagymát és 3 percig pirítsuk. Jöhet a paprika, a padlizsán és a cukkini, ezeket újabb néhány percig pirítsuk kevergetve, amíg egy kis színt kapnak. Ekkor menjen bele a paradicsom, a víz és a fűszerek. Alapos keverés után lassú tűzön főzzük egy órát. Ha elkészült, keverjük bele a maradék olivaolajat, és igazítsunk a fűszerezésen ha kell.

ratatouille

Töltött paprika gerslivel

Hozzávalók:

6 db piros kaliforniai paprika
75 dkg darált pulykahús
1 fej vöröshagyma
2 db tojás
15 dkg gersli (vagy rizs)
2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 csokor petrezselyem
1 teáskanál majoranna
7 dl sűrített paradicsomlé+víz vagy 2-3 liter 100%-os paradicsomlé
50 dkg burgonya

A gerslit leöblítjük és 5-6 órára beáztatjuk.  A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A húst összekeverjük a hagymával, sózzuk, borsozzuk. Zúzott fokhagymával, majoránnával, megmosott, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. A gerslit lecsöpögtetjük, és a húshoz adjuk. Tojással összefogjuk a húsos masszát. A paprikákat megmossuk, kiszedjük a magházat, de meghagyjuk a tetejét. A kivájt paprikákat megtöltjük a húsos masszával, és rátesszük a paprika „tetejét”.

Vastagfalú, nagy lábasba tesszük a paprikákat, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és a paradicsomlével. Addig főzzük, amíg a paprika meg nem puhul. A paradicsomos levet ízlés szerint ízesíthetjük zellerzölddel. Amíg a paprika készül, főzzük meg héjában a burgonyát. A végén együtt tálaljuk.

Fehérboros korhelylesves

Hozzávalók:

70 dkg fehérboros savanyú káposzta
5-6 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 fej zellergyökér
1 csokor petrezselyem
2 dl száraz fehérbor
25 dkg parasztkolbász
2 közepes méretű vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
1-2 teáskanál só
1 mokkáskanál bors
2 teáskanál majoránna
2 teáskanál csombor
fél dl napraforgóolaj
8 dkg bolti csipetke (vagy két tojásból házi csipetke)

Tálaláshoz:
tejföl, kenyér

5 literes lábast vékonyan kiolajozunk. A kolbászt karikára vágjuk, és megpirítjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és üvegesre pároljuk. A répákat megpucoljuk, karikára vágjuk és átforgatjuk a kolbászos-hagymás alapon. Felöntjük borral. Hozzáadjuk a káposztát levével együtt. Ha kell, összevagdossuk.

Babérlevéllel, csomborral, sóval és borssal ízesítjük. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk és egészben helyezzük bele, ugyanígy teszünk a zellerrel is, csak azt félbe is vágjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzzük az alapanyagokat.

Ha a répa megpuhul, beleöntjük a csipetkét és további 5-10 percig főzzük.Tálalásnál tejfölt és friss kenyeret kínálunk hozzá, és gondosan ügyelünk arra, hogy a fokhagymát, babérlevelet, csomborszálakat, zellerdarabokat mellőzzük a leves tányérba szedésekor.

korhelyleves

Vega egytálételek

Hús nélküli egytálételek a vega Alapkonyhások, Zita és Anna receptjeiből, érdemes nekik adni egy esélyt.

Vegán sütőtök csicseriborsó curry (ha apróra vágott krumplit is főztök bele, még rizs sem kell)

Citromos vöröslencse krémleves

Krémes fehérbab mángold rizottó

Babos casserole

Kókusztejes vöröslencsecurry

Kesúdiós kókusz curry

Kommentelés és további Alapkonyha

Hozzászólások jöhetnek a facebookon, további Alapkonyha cikkek az Alapkonyha fejlére kattintva. Böngésszetek lejjebb a Facebook oldalunkon, most lehet nyerni is.

Alapkonyha wiki

A cikket Gerlachfalvy Réka, a Gasztro Réka blog szerkesztője írta.
Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Következő órák: 05.12 Bonbongyár Keserédes Beával, 05.12. Alap késtechnika, 05.18. Izakaya - japán sörkorcsolyák Makival.
Oszd meg másokkal is!
Mustra