no

Ami nélkül nem konyha a konyha

Tulajdonképpen főznél, de ha elolvasol egy receptet, a felét nem érted? Fogalmad sincs, mik azok a hozzávalók benne, hol lehet őket megvenni és mennyiért? Felmegy a vérnyomásod, ha meghallod, hogy „amennyit felvesz” és „a szokásos módon rántást készítünk”? A hűtőd tartalma két sör és egy doboz margarin? Te vagy a mi emberünk.

Maki Stevenson

Kés van nála, és tudja is használni

alapkonyha.png

Most induló Alapkonyha rovatunkban a nulláról indulunk, és összerakunk egy olyan lexikont, aminek segítségével egy majom is elboldogul. Eszközök, vásárlás, fűszerek, technikák – mindent megmutatunk.

Sorozatunk első részében azt szedtük össze, milyen felszerelésre van szüksége annak, aki úgy döntött, bemerészkedik a konyhába végre.

Elsőre talán túlzásnak tűnik ennyire felkészülni, de aki próbált már kenőkéssel citromot hámozni, húskloffolóval koriandermagot porítani (és szöget beverni) vagy villával habot verni, az tudja, miről beszélek. A megfelelő cuccok hiánya szívás, ráadásul végtelenül időigényessé teszi a munkát. Vegyük tehát végig, mire van szüksége annak, aki főzni szeretne. Most senki ne érezze úgy, hogy egyben kell mindezt megvenni, ez csak egy lista, amihez lehet igazodni.

Egy kezdő, 1-2 személyes háztartásba nem szükséges rögtön több 20 literes lekvárfőző lábast beszerezni, néhány, jól megválasztott darab viszont feltétlenül szükséges. Az edényekre (és később a késekre is) igaz az, hogy a minőség meghálálja a befektetett pénzt.

Edények

Természetesen gyakorlatilag akármilyen edényben lehet főzni, én is évekig toltam filléres kínai lábosokkal, de a vékony aljú, könnyű edények sokszoros odafigyelést és kavargatást igényelnek, sokkal könnyebben leég bennük az étel (a tej, tejszín például mindig, hiába kavargattam), nem lehet őket magukra hagyni. A vastag aljú, masszív, nehéz edények drágábbak, de rengeteg kínlódástól kímélnek meg. A kiválasztására szánjatok időt, emelgessétek meg mindenhol az utatokba kerülő edényeket (boltokban, barátoknál), kérjetek véleményeket, és vegyétek meg a legjobbat, amit a pénztárcátok megenged, higgyétek el, ez nem kidobott pénz. A minimumnál több edény (és kés) nyilván kényelmesebb.

eszközökmozaik1

És akkor lássuk, 2 személyre mire van minimum szükség:

  • 1 db 1 literes (mártásos) láboska fedővel
    1 db 2 literes lábos fedővel
    1 db 5 literes lábos fedővel
    1 kisebb serpenyő
    1 nagyobb serpenyő, magasabb oldalú, fedővel.
    1 kis tepsi (20x30)
    1 közepes tepsi (30x40)
    Sütő saját tepsije
    1 nagyobb fedeles jénai

Kések

A jó minőségű, éles kés gyorsítja a munkát. Aki nem hiszi, kérjen meg egy hentest, hogy kockázza fel azt a kilós darab combot, két perc alatt kész lesz az, amit otthon húsz percig trancsíroznátok. Az éles kés kevésbé balesetveszélyes, mert soha nem kell erővel nyomni, vagyis nem fog megszaladni, és a kezedben kikötni (feladat: paradicsom karikázásának elképzelése éles és életlen késsel). Ráadásul, az éles késsel kockázott hagymától sokkal kevésbé folyik ki a szemed is.

Rossz hír az, hogy a jó kést nem elég megvenni, karban is kell tartani. Rendszeres élezés vagy éleztetés nélkül idővel a legjobb kés is eltompul, és akkor megint sírni fogunk a hagymától, stb.

Hogy melyik a jó kés, arról a végtelenségig tudnak vitatkozni a hozzáértők, itt is segít, ha kipróbálsz néhányat jártadban-keltedben, aztán megveszed a legjobbat, amit megengedhetsz magadnak.

A minimum készlet (a több kényelmesebb):

  • 1 kis zöldségpucoló kés
    1 nagy szakácskés
    1 kenyérvágó kés

Különféle eszközök, úgynevezett csetreszek

Hiányukban szívni fogsz...

  • Vágódeszka 1 kisebb és 1 nagyobb
    1 db kézi habverő
    1 mozsár+törő vagy kávédaráló, vagy aprító
    Fa és/vagy szilikon kanalak, lapátok
    Fémcsipesz
    Reszelő
    Mandolin (A lábakon álló fekete az a képeken. Szeletelésre van)
    Egy jó masszív hámozó (krumplihoz, répához, zellerhez stb.)
    Fokhagymanyomó
    Néhány egymásba pakolható, fém vagy üveg keverőtál (salátástálnak is jó)
    Szűrő
    Konyharuhák és fogókesztyű
  • UPDATE (kösz a kommentelőknek, mindhárom hiányában kínlódtam már)

    Krumplinyomó
    Bor- és konzervnyitó

Gépek

A konyhai gépek száma gyakorlatilag végtelen: kenyérpirító, szendvicssütő, turmixgép, gyümölcscentrifuga, robotgép, kávéfőző, kávédaráló, kenyérsütő, szódagép, tejhabosító, tojásfőző, sterilizáló, aprító, daráló, fritőz, fagyikészítő, vákumozó, szuvidáló és még.

Egy nagyobb vagyont elkölthetünk ezekre, de ennek végképp nem érdemes ész nélkül nekiesni. Egy rakás olyan van, amit megveszünk/megkapunk, használunk háromszor, aztán évekig porosodik majd valahol. Ráadásul egy nagy részük könnyedén kiváltható.

A kenyeret szükség esetén (grillezős) sütőben vagy serpenyőben is meg lehet pirítani, a tojás tök jól megfő egy lábas vízben, sterilizálni vízben vagy mikróban is lehet, kenyeret sütőben is lehet sütni, és így tovább. Szóval a gépbeszerzéssel ráérünk.

eszközökmozaik2

Ami szerintem létfontosságú, és egyik sem vészesen drága:

  • Mérleg (digitális kényelmesebb)
    Botmixer (ez legyen minél jobb), legyen neki edénye
    Vízforraló
    Kétkaros robothabverő

És egy nagyobb falat, ami óriási segítség, ha van, de elég sokba kerül, így nem feltétlenül főzőpályafutása elején szerzi be az ember: Egy komolyabb robotgép. Ez habot ver, tésztát dagaszt, aprít (gyakorlatilag bármit bármekkorára máktól a káposztán át a főtt krumpliig), turmixol, reszel, szeletel, gyalul, passzíroz, centrifugál és levet facsar.

Érdemes a beszerzés előtt nagyon alaposan utánanézni, mert a nagyobb teljesítmény (több watt:) sajnos önmagában még nem garancia semmire. Van olyan (nagyon sokba kerülő) 400 wattos gép, amelyik simán lever egy középkategóriás ezer wattosat. A robotgép rengeteg időt takarít meg: egy fej káposzta legyalulása elő- és elpakolással, tisztítással együtt kábé 6 perc (ebből a káposzta 30 másodperc). Aki próbált már meg különféle kézi eszközökkel káposztát gyalulni (szintidőm 40 perc, mínusz három ujj, patakokban folyó izzadtság), az tudja, hogy ez mit jelent.

Nyilván kihagytam egy csomó létfontosságú dolgot, további musthave itemek kommentben jöjjenek.

A sorozat következő részében arról lesz szó, hogyan tudunk úgy vásárolni, hogy egy-két hétre megoldjuk a kérdést, és csak minimális beszerzésekre legyen szükség napi szinten, ráadásul az is cél, hogy ne rohadjon ránk a megvett cuccok fele. Még eggyel később pedig arról lesz szó, mi mindent főzhetünk akkor, ha megvannak a cuccaink és az induló készletünk.

További Alapkonyha cikkek itt vannak.

Alapkonyha wiki

Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola.  Szerzőink az iskola munkatársai, gasztrobloggerek, újságírók. Maki Stevenson japán származású szakács Budapesten él magyar férjével és kisfiukkal. Az étel iránti rajongást és alázatot édesanyjától hozta, szakmai képesítését New Yorkban szerezte. Vallja, hogy az vagy, amit megeszel. Jól beszél magyarul, és remek oldalast süt.
Oszd meg másokkal is!
no

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek