Giccses és finom: betlehemes panettone

Ajándék lónak nem szabad a fogát nézni, de ezt a panettonét úgy kaptam Torinóból, hogy az eredeti tulajdonosa azt mondta, hogy ő nem kéri, mert nagyon rosszul néz ki, és különben se tudja már hova tenni a sok édességet. Mi más ez, ha nem kifejezett engedély lófognézésre?

Ennek a hagyományos olasz karácsonyi kalácsnak a tetejére a lelkes cukrász komplett betlehemes jelenetet helyezett el. A figurák sajnos nem marcipánból voltak, hanem színes cukorból, viszont a pár alighasználható fénykép elkészítése után megkóstoltuk a barlangot is, amiben a szent család meghúzódik a panettone tetején, és az bizony kiváló giandujottókból állt.

Ez utóbbi csokoládé egyébként kifejezetten Torinó büszkesége, amit azért találtak fel 1865-ban, mert a napóleoni háborúk miatt észak-Olaszországban az egekbe emelkedett a kakaó ára. Az méregdrágává vált alapanyag egy részét porított mogyoróval helyettesítették, ebből készül a giandujotto, és a crema gianduja is, aminek tömegtermelt változatát Nutella néven szokta ön gyenge pillanataiban megvásárolni.

Hogy a betlehemes díszítés hogy nézett ki, azt a galéria siralmas fotóira hagyatkozva nagyjából meg lehet állapítani, azt, hogy a csoki és maga a kalács milyen finom volt, azt viszont kénytelen lesz az olvasó nekem elhinni. A jó ízekkel együtt ön szerint vajon menő vagy ciki a betlehemes panettone?

Oszd meg másokkal is!
Menő! (1504) (1712) Ciki!
Mustra