A Vissza a jövőbe cipőjével lovagolja meg a Nike a retróhullámot

Azt már tudjuk, hogy bőven benne vagyunk a 90-es évek retróban, és egyre inkább úgy néz ki, hogy a dolog idén, és talán az elkövetkezendő egy-két évben fogja kiforrni magát.

A nagy luxusmárkák kínálataiban megjelenő, tipikusan a 90-es éveket divatelemeit bemutató ruhák után a napokban az kezdett el keringeni, hogy a Nike a Vissza a jövőbe trilógiában megismert önbefűző cipőt tervez készíteni.

nike450

A pletyka alapja az, hogy valamelyik újság megtalálta a Nike 2009 novemberi hírét. A sportcég akkor jegyezte be az amerikai szabadalmi hivatalnál az önbefűző cipőre vonatkozó szabadalmát . Az ilyen cipők egy gombnyomással megfeszítik a cipőfűzőket, megigazítják a cipő talp- és sarokrészének a dőlésszögét, szóval a lábra illesztik magukat.

Nagyjából úgy, ahogy a Vissza a jövőbe 2-ben szereplő Nike Air cipők csinálják. A 89-ben megjelent film, meg úgy általában az egész trilógia egyértelműen a 90-es évek egyik legkultikusabb sci-fije, amiből, ha másra nem, hát az önbefűző cipőkre meg a lebegő gördeszkára valószínűleg mindenki emlékszik.

A cipőgyártó tehát igyekszik meglovagolni a hullámot, de simán lehet, hogy lecsúszik a saját ötletéről, mert néhány hónappal ezelőtt megjelent egy Blake Bevin nevű fiatal hölgy, aki elkészítette az önbefűző cipő otthon előállítható verzióját- A működésről készült videót feltöltötte a YouTube-ra, amit még úgy is közel másfél millióan nézték meg, hogy a szerkezet elég otromba.

Aztán augusztus végére előállt a cipő továbbfejlesztett változatával, amin már sikerült elrejtenie a szerkezetet, és nagyjából pontosan úgy működik, mint a filmben látott Nike. Jelenleg éppen 25000 dollárt szeretne összegyűjteni támogatóktól, hogy be tudja indítani a sorozatgyártást.

A Nike saját verziójáról viszont azon a néhány rajzon kívül, amit a szabadalomhoz leadtak, sajnos semmi hír. A Gawker gúnyosan meg is jegyzi, hogy a vállalatnak nem szóltak arról, hogy van már tépőzár, kár a cipővel vesződni. Pedig az önbefűző cipő, meg a szöszöket összeszedő tépőzár azért nem ugyanaz a kategória.

Persze, ha már 90-es évek retró van, akkor az eddig csak elméletben létező önbefűző cipő mellett emlékezzünk meg az évtized néhány emblematikus cipőjéről.

Nike Air Max ST - 1991
Nike Air Max ST - 1991

A márkánál maradva mindjárt ott a Nike Air Max, a 90-es évek egyik uralkodó sportcipője, az évtizedre jellemző otrombasággal. A 90-es években viszonylag elterjedt volt, hogy a sport-, sportos utcai cipők olyan speciális jellemzőkkel rendelkeztek, ami ha lehet kilométeres távolságból is jól látható volt. Az Air Maxok esetében ilyen volt a hatalmas, kidülledő, áttetsző műanyagba zárt légbetét. Természetesen egy idő után a műanyag kidurrant, a cipő nevetségessé vált, az Air Max viszont azóta nagyjából olyan státuszt ért el magának, mint egy olcsó BMW: előszeretettel hordanak ilyet azok, akik wellness-központba járnak gyúrni, meg szürke mackóban az utcára.

Puma Disc Blaze
Puma Disc Blaze

Az otrombasági listát nem a Nike vezette, hanem egyértelműen a Puma, méghozzá a Disc sorozattal, ami amennyire ronda volt, annyira menő is egyben. A sorozat lényege az volt, hogy cipőfűző helyett egy tárcsa elforgatásával lehetett a lábra szorítani a cipőt. A futurisztikus ötletre a cég rátett egy lapáttal azzal, hogy mindenféle extrém színekben kezdte forgalmazni a cipőket. A cipőt összehúzó négy damil közül rendszerint elszakadt 1-2, így egészen megszokott látvány volt az olyan fiatal, akinek a lábán a tökéletes illeszkedésre szánt cipő szerencsétlenül lifegett csak.

A legkirályabbnak járó címet viszont a Reeboknak kell adnunk a Pump típusú cipőiért. Ezek olyan speciális kosárcipők voltak, amelyeknek befűzés után fel lehetett pumpálni a nyelvét, hogy rendesen tartsák sport közben a lábat. És mi mással lehetne felpumpálni egy kosárcipőt, mint a nyelv tetején elhelyezett apró kosárlabda nyomogatásával? Zseniális. És a legjobb, hogy ezek a cipők teljesen használhatóak maradtak, ha a nagy pumpálásban kiszakadt a kis kosárlabda, mert hagyományosan, fűzővel is jó volt a rögzítés. A kosárlabda mellett teniszhez is készítettek ilyet. A széria a húszéves évfordulójára még egy új reklámot is kapott.

Adidas Torsion Speacial - 1990
Adidas Torsion Speacial - 1990

Mivel 90-es évekről és sportcipőkről van szó, meg kell említenünk a nagy vízválasztót is, ami olyan vitákat generált egykor, mint ma a Pc vs. Mac, a Nikon vs. Canon, Pepsi vs. Coca-Cola dilemmák eldöntése. A korszak egyik nagyágyúja a már említett Nike Air Max volt, de a másik ágon ott van az Adidas Torsion sorozata, amit még a 80-as évek legvégén kezdtek bevezetni, örökre két térfélre osztva a sportcipőt hordókat. Az Air Max légpárnáival szemben a Torsion cipők a láb természetes mozgását próbálták meg utánozni, és speciálisan elhelyezett merevítőkkel csökkenteni a lábra nehezedő terhelést.

A végén még meg kell emlékezni a Magyarországon nem túl elterjedt LA Gearről is, amelyiknek két nagyon fontos modellje is volt az évtizedben. Az egyik az LA Gear Regulator típusú cipő volt, ami a Reebok Pumpjához hasonlóan egy felfújható nyelvű sorozat volt. A 90-es évek közepére a lejtőn erősen meginduló cég igazi villantása viszont mégsem ez volt, hanem az LA Gear Lights névre keresztelt sorozat villogó sarokrésszel. Funkció semmi, diszkó annál több.

A 90-es évek végére sokat bukó LA Gear természetesen nemrég tért vissza, 2009-ben kidobott egy új szériát a Lights sorozatból.

A retró jegyében könnyen elképzelhető, hogy egyre többel és többel fogunk az utcákon is találkozni a 90-es évek meghatározó sportcipőivel, jobb ha felkészülünk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek