32-es helyett 44-es méretű modellek a londoni divathéten

A 29 éves Mark Fast a londoni divathéten többek közt  42-es és 44-es méretű modellek közreműködésével prezentálta a nagyérdeműnek legújabb, őszi/téli kollekcióját. A bemutatón az egyik legsikeresebb plus-size modell, Crystal Renn is végigvonult a kifutón, aki karrierje elején hajlandó volt koplalni a tervezők által ideálisnak tartott csontsovány alakért, de mára már eljutott odáig, hogy nem zavartatja magát mérete miatt.

Fast modelljei közül többen egyébként a méretesebb lányokra specializálódott 12+ UK ügynökséggel állnak szerződésben. Sarah Watkinson, a cég alapítója szerint egyetlen másik tervező sem kereste fel őket, míg Fast nagyon lelkes volt – írja a Daily Mail. Pedig bizonyára számítottak arra, hogy idén talán többen is igénybe veszik a szolgáltatásaikat, hiszen egyre több szakmabeli hangoztatja azt, hogy a betegesen sovány modelleket igenis száműzni kellene a divat világából. Hozzájuk tartozik egyébként a párductestűként definiált Naomi Campbell is, aki a Sky News-nak azt mondta a témával kapcsolatban, hogyha valaki szép – nyilván mérettől függetlenül-, akkor nyugodtan csinálja azt, amihez kedve van. Beth Schepens, a Wall Street Journal egyik munkatársa pedig a következőket írta a blogjában Fast bemutatójáról: „Egyúttal azt is megmutatta nekünk, hogyan néznek ki a kreációi egy igazi nőn. Erre igen kevés példa van a kifutók világában.”

Nem ez az első alkalom, hogy a kanadai születésű tervező méretesebb modelleket kér fel egy bemutatóhoz. Igaz, Fast ötletétől a tavalyi Londoni Divathétre készülve még nem mindenki volt elragadtatva. Egy művészeti vezető és egy stylist hagyta ott a csapatát három nappal az esemény előtt, mert nagyobb méretű modellekkel kellett volna együtt dolgozniuk. Ebben az évben állítólag nem adódtak hasonló problémák. Fast egyébként nem annyira a csontkollekciónak tűnő modellek elleni harc lelkes és mindenre elszánt képviselője, csupán azt szeretné bebizonyítani, hogy a testre simuló ruhák minden méretű és alkatú nőn jól állnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy az önbizalomhiánnyal küzdő nők ne meríthetnének némi erőt neki köszönhetően.

Mustra