Mákos fogassal erősít a magyar tésztagyár

A hét elején a szokásos lapindító értekezletünk alatt váratlanul a szerkesztőségünkbe érkezett a Gyermelyi tészta egyik megbízottja, hogy meglepetés-kóstolókkal harangozza be a május 13-án rendezettTészta Szerda akciót.

A hét elején szokásos lapindító értekezletünk alatt váratlanul a szerkesztőségünkbe érkezett a Gyermelyi tészta egyik megbízottja, hogy meglepetés-kóstolókkal harangozza be a május 13-án rendezett Tészta Szerda akciót. Beleolvasva a sajtóanyagba elsőként az Asta Pasta szlogenen kellett túltennünk magunkat, majd a lényegre tértünk: a Gyermelyi országszerte háromszáz éttermet vont be az akciójába, amelynek keretében a tésztaételekhez féláron juthatnak hozzá a vendégek. Arra a napra Vomberg Frigyes mesterszakács tervezte meg a menüt. A közlemény azt sugallta, mintha a magyar ember nem szeretné eléggé a tésztát, ebben azonban nem hiszünk. Az egészséges táplálkozás témájában megjelent cikkekből valahogyan mindig az derül ki, hogy a tésztáért úgy rajongunk, mint Gombóc Artúr a csokoládéért, és mákos tészta meg piskóta helyett inkább ehetnénk több zöldséget és gyümölcsöt. Tehát mivel szeretjük a tésztát, a szerkesztőségünk néhány tagja megkóstolta a speciális menüt, és élményeinknek szenteltünk egy posztot.

kaja1

Tesztszemélyeink egyöntetű véleménye volt, hogy a magyar tésztagyár nem tekinti irányelvnek az al dente szabályt, és ahelyett, hogy haraphatóra főzte volna, kis híján szétfőzte az összes köretet. A tésztán kívül minden másról többnyire pozitív volt az általános vélemény. Az egyik főtétel a májas tészta volt, amelyet mstr kolléganő kóstolt meg. “Annak ellenére is isteni volt, hogy nem gondoltam volna, hogy bármi jó kisülhet abból, ha a tésztát keresztezik a májjal”. A mézes kacsaragu már kevésbé okozott feledhetetlen élményt neki. “Valamiért emlékeztetett a pekingi kacsára, amit annyira nem szeretek.”

kaja2

Egy másik érdekes főétel kombináció a “mákban sült hal tésztatengeren” fantázianevű képzavar volt. A fogast nem pácolták, nem ízesítették, csupán natúr mákban forgatták meg sütés előtt, ez tulajdonképpen remek találmány, bár elbírt volna akár még egy kis gyömbért is. A köret –nagyon puhára főtt- zelleres-mascarponés tészta volt, amelyik elvileg jól kiegészítette a halat, csak épp a zeller ízét nem nagyon lehetett érezni. Otthoni elkészítésre a friss zellerszárat javasoljuk, meg egy kis szerecsendiót is. Az utolsó, érdekes kóstoló a sütőtökös tészta volt, amelyről a menüt átlapozva tudjuk, hogy “egy gondolat chilivel” készült. A chiliről folytatott gondolkodás közben a szakácsot megzavarhatták, mert semmi csípőset nem érezni a tökös ragun, összességében a zöldfűszerek ellenére is kicsit édeskés a tészta. “Nem lettem ettől a teszttől nagyobb tésztafan, de legalább nemcsak a paradicsomszósz jut eszembe, ha valemelyik este unalmamban rávetném magam a spagettire”- vonta le a tanulságot egy kolléganő.

Oszd meg másokkal is!
Mustra